Klipp ur filmen

Äntligen en hel timmes folkets kultur på bästa sändningstid i svensk regim-TV. Utifrån Nils Dardels latinamerikanska porträtt skildras hur dessa konstverk gör avtryck i och speglar den svenska folksjälen genom deras betydelse i vardagen. Och hur denna betydelse lever vidare i folks vardag och upprepas än i dag. Som två av många kunniga ledsagare på denna vandring finner vi gamle fibbaren Jim Berggren och hans livskamrat Nina Bondesson, som från konstnärskollektivets verkstad i Mölndal resonerar kring de dardelska bildernas betydelse.

SVT-Play Tavlan på väggen

Föregående artikelFossilfri stålproduktion?
Nästa artikelModernt nonsens och Humanitär imperialism
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Konstigt att jag blir förbannad när jag ser detta!? Men tänk vilka resurser Public Service har! Vilka resurser de har för att ge Sveriges medborgare, både bilder, text, ljud och film. Men inte f*n kommer man att göra det, inte till medborgarna, eller snarare MEDBORGARNA. Särskilt inte nu då Sverige blivit blott ett vasalland åt Nato, EU och USA. Ett vasalland utan verkliga medborgare, men med konsumenter.

 2. Jag tycker inte det är särskilt konstigt att du ”blir förbannad” när du ”ser detta”, Bertil. Det tände på din vilja till gräl och kverulans, förstår jag. Det här med ”folkets kultur” är ju bara blaha blaha. Det viktiga är ju i stället att avslöja att ”Sverige blivit blott ett vasall-land åt Nato, EU och USA”.

  Människokärleken, som strömmar ur Dardels bilder, är därtill både alltför stark och alltför tydlig. Dessutom grundad i den stabila majoritetens livskänsla. Förstår en inte detta återstår väl bara att kverulera.

 3. Så kan det gå när man inte är klar nog, Bertil. Och så var det ironin, samma sak. Otydligt. Skäms Bertil!

  En gång till:
  ”Jag blir förbannad då jag ser vilka bra program Public Service faktiskt har förmåga att göra, men väldigt sällan gör om folkets kultur!”

  Alltså håller jag inte med Dennis (som verkar ha ett horn i sidan till mig) då han skriver ”Det här med ’folkets kultur’ är ju bara blaha blaha.” Nu får du slutrepliken i denna konversation oss emellan Dennis.

 4. Ja, nu lyckades du faktiskt göra det lite mindre klart, Bertil C. Om du menar att SVT (som visserligen sänder Public Service, men faktiskt inte ÄR detta!) sänder för lite som är ”Folkets Kultur” är vi nog hyfsat eniga om den saken.

  Men om du menar att ”bilder, text, ljud och film” ska tolkas som ”folkets kultur” är jag nog lite mera tveksam. Trots din uttryckliga upprepning med denna, inte helt ovidkommande förändring.

  Som jag uppfattade ditt inpass var kärnan just det som jag skrev. Det är ju mycket viktigare att ”köra in” uppfattningen att ”Sverige är ett vasall-land åt Nato, EU och USA”. Och där sätter jag nog frågetecken. Inte bara ett utan flera.

  Ironi är ju en svår genre. Och menade du det hela ”ironiskt” ber jag om ursäkt.

 5. Ja, det var verkligen ett oväntat – och bra – program. Jodå, vi hade Dardel-mappen vi också. Det var ett sätt att visa sig själv och andra att vi inte bara var natur utan även kultur. När farsan hade råd köpte han dessutom Lars Norrman, både enklare tryck men även litografier. Föraktat av de ”fina” folket förstås – men jag tyckte om att titta på bilderna vi köpte in. Programmet om Dardel blev därför en upprättelse för vår folkliga kultur.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.