Klipp ur e-DN

NEDANSTÅENDE CITAT ÄR ur dagens DN-ledare. Den är mycket typisk i sin bastanta enögdhet.

”Enligt diktaturens förvridna logik är sanningen inte ett hjälpmedel, utan ett hot mot hela systemets legitimitet. Det är därför dissidenter som Vladimir Kara-Murza* är så farliga i Vladimir Putins ögon. De visar att det finns en annan berättelse än den officiella och att stödet för Kremls politik inte är så robust som det kan verka på ytan.”

Enögdheten framstår klart om man vänder på steken och byter ut fyra ord; ”diktaturens” mot ”demokratins”, ”Vladimir Kara-Murza” mot ”Julian Assange”, ”Putins” mot ”Västvärldens” och ”Kremls” mot ”Washingtons”. Då blir det precis lika demagogiskt osant.

”Enligt demokratins förvridna logik är sanningen inte ett hjälpmedel, utan ett hot mot hela systemets legitimitet. Det är därför dissidenter som Julian Assange är så farliga i Västvärldens ögon. De visar att det finns en annan berättelse än den officiella och att stödet för Washingtons politik inte är så robust som det kan verka på ytan.”

När nu kriget i Ukraina håller på att förloras, sanktionskriget mot Ryssland kapsejsa och inflation, recession och regeringskriser sprider sig över hela Västvärlden, arbetar Washington vidare för högtryck med att skapa nya konflikter runt om i världen för att komma åt sina fiender. I Kosovo triggar man motsättningarna mellan serber och albaner, som är en veritabel krutdurk, eftersom USA har sin gigantiska militärbas Camp Bondsteel där och att Serbien har mycket nära band med Ryssland. Och så skickar man representanthusets talman Nancy Pelosi till Taiwan. Varför? Något officiellt svar ges inte, bara att USA har rätt att skicka vem man vill vart man vill – som om det inte vore utstuderad provokationspolitik. Pelosi lär vara storägare i halvledarindustrin i Taiwan dessutom.

Ta Taiwan som exempel
Det som just nu sker i världen är häpnadsväckande. Ta Taiwan som exempel. Hela världen har sedan 1949 accepterat att Taiwan är en del av Kina, fast med visst självstyre. Kina kommer självklart inte att acceptera att världens största kärnvapenmakt (USA) erkänner Taiwan som självständig stat och är beredda att militärt stödja Taiwan i detta. Backar inte USA här kommer Kina göra slut på självstyret och överta kontrollen. Då blir ett krig mellan USA och Kina oundvikligt. Och märk väl, det är då inte fråga om att Kina angriper ett självständigt land – som till exempel är fallet med Ryssland och Ukraina – Kina försvarar sitt eget territorium.

Både USA och Nato pekar ut Ryssland och Kina som sina huvudfiender. Sverige, som aspirerar på medlemskap i Nato, blir då automatiskt krigförande land mot Kina. Denna utveckling är inte längre otänkbar, det är rent av trolig.

Men Sveriges största dagstidning Dagens Nyheter skriver inga ledare om detta. De bara traskar patrull efter det Demokratiska partiet i Förenta staterna och verkar inte förstå att de leker med elden – som faktiskt Kina uttryckt saken.


* fängslad journalist i Moskva.

Föregående artikelVAD I HERRANS NAMN GÖR HON? MEDVETEN PROVOKATION MOT KINA!
Nästa artikelSTEFAN LINDGREN: EFTER CHOCKEN ATT REGERINGEN BESTÄMDE ATT SÄLJA UT ALLIANSFRIHETEN
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Att hela världen [åtminstone] sedan 1949 har accepterat att Taiwan är en del av Kina är förvisso sant. Men först den 25 oktober 1971 erkände Förenta Nationernas generalförsamling att Folkrepubliken Kina är ”the only legitimate representative of China”. Innan dess hade regimen på Taiwan företrätt Kina i världsorganisationen (så beteckningen ”visst självstyre” är något missledande).

    Den av FN antagna ståndpunkten har bekräftats i tre gemensamma kommunikéer mellan USA och Folkrepubliken Kina. Det är denna ståndpunkt som USA nu allt mer öppet ifrågasätter, med uppmuntran till regimen på Taiwan att deklarera självständighet, och det är detta, USA:s ändrade ståndpunkt och agerande, som är orsak till den allt skarpare konflikten om Taiwan.

  2. Bra påpekande, Christer L!
    Noterade på förmiddagen i dag, fredag, att SR ändrat formuleringarna i sina rapporter om utveckling i Taiwan. Tidigare har det talats om att Kina ”kränkt Taiwans territorium” och liknande. I dag sades det att Kina lyckats ”överskrida den informella gränsen till Taiwan”, vilket ju faktiskt säger något helt annat. Nu ska vi inte ta det som att våra regimmedia (MSM, PK-nyheter eller vad det kan kallas) ändrat position utan snarare att de sent men klart upptäckt att här riskeras fällningar i övervakningsnämnden och prestigeförluster.

  3. En som kallar sig Kalle “Donald Duck” Anka, med en påhittad e-postadress, har skrivit en intressant kommentar. Som bekant publiceras inga kommentarer utan helt namn under. Jag har förgäves försökt nå denna Anka. Skicka mig ditt fullständiga namn så publicerar jag din kommentar.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.