“Det hela är i själva verket mycket enkelt”

gamla-nya-skolan

Bildmontage av de båda bilderna i Aftonbladet.

Kan inte låta bli att kommentera Jan Guillous bredsida i gårdagens AB mot den svenska skolans utveckling under de senaste 50 åren. Som få lyckas han pricka in det mest väsentliga i en kort snärtig kröniketext.

 • Skolan var ett forlkhemsprojekt för att ge “alla barn i Sverige, oavsett om deras föräldrar var rika eller fattiga, oavsett om de bodde i stad eller på landsbygd, skulle ha samma rätt till undervisning.”
 • Med stora klasser måste man ha strikta ordningsregler.
 • Lärarna hade makten och “en arsenal av bestraffningar till sitt förfogande”.

Det här hjälpte många att ta sig ur obildning och fattigdom, Leif GW t ex. Här låg det demokratiska. Man förstod att man måste vara glasklar på att “tvinga” med alla. Alternativet var fortsatt obildning och fattigdom.

Han pekar ut just “vänstern” för att ge sig på den äldre skolans nödvändigt strikta former för att fungera och därmed bana väg för den gemensamma demokratiska skolans upplösning. Man inledde ett ordkrig och misstänkliggjorde auktoriteter, katedrar, plugg och betyg. Att högern tänkte så var inget att förvåna sig över, men vänstern? Därmed fick lärare dåligt anseende och lönen sjönk.

Så kommer han fram till kärnan: Det här långa 50 år långa och ihärdiga undermineringsarbetet  gjorde oss försvarlösa mot “högerns attack. Vi fick världens mest privati­serade skola och de svenska skolresultaten störtdök i samma takt som privati­seringen tilltog.”

Så hör vi småleende Jan Guillou säga sin favoritfras: “Det hela är egentligen mycket enkelt” och så föreslår han att Socialdemokraterna nu ska dra slutsatsen att  “återinföra en demokratisk skola”. Hans politiska knorr är att det parlamentariska läget är gynnsamt för “sådana reformer eftersom Moderaterna är för en orättvis skola (”valfrihet”), Kristdemokraterna slåss för privata religionsskolor och Sverigedemokraterna vill bilda regering med just M och KD och har följaktligen anslutit sig till hela privatiseringsideo­login.”

Hans hurtfriska ton här retar säkert många Socialdemokrater vid köttgrytorna, som sedan länge är de som bär upp både den tafatta släpphäntheten, den odemokratiska valfriheten och friskolorna.

Men för att en allmän skola för alla svenska barn (utan valfrihet och friskolor) ska fungera måste lärare vara högt uppskattade auktoriteter samt ordning och reda gälla. Därtill kommer att alla skolor måste fungera förutsägbart och likartat, kvalitén på hus och inventarier måste vara standardiserade på en hög materiell standard. Först då kan man kräva att alla barn ska gå i närmaste skola. Då kan man åter börja kalla det för en grundskola. Men dit är det ännu mycket långt tyvärr.

  16 kommentarer for ““Det hela är i själva verket mycket enkelt”

 1. Bengt Svensson
  2016-10-09 kl. 4:02

  …kunskap blivit en ”religion för folket” – ge människorna lite utbildning så blir de nöjda.

  Vad sägs om:
  “…ge människorna lite utbildning så blir de missnöjda.” (med sin egen situation och tillståndet i världen, alltså ett hot mot den etablerade ordningen)?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.