white-helmuts
Lockbilder från sidan Support The White Helmets

Jo, Ryssland har nog sina små troll utplacerade lite här och där (direkt eller indirekt arvoderade) för att sprida ryska regimens syn på sakernas tillstånd i världen. Kanske man till och med kan hitta en liten trollunge någonstans i Sverige.

Men hur många skriver något om de stora elefanternas verksamhet. I Svenska och västerländska medier i allmänhet rapporteras ingenting. Faktum är nämligen att USA (Nato, EU…) via sina penningstinna organisationer bedriver en mångdubbelt mer omfattande och mångdubbelt mer effektiv desinforamtionsverksamhet med så kallad Smart Power via det så kallade The Human Rights Industrial Complex. Eller kanske någon nu tycker att jag ägnar mig åt konspirationstänkande? Döm själv.

Smart Power
Du kan nu själv bilda dig en uppfattning. På 21st Century Wire gör Patrick Henningsen en grundlig genomgång av saken i artikeln Smart Power & The Human Rights Industrial Complex av hur något han kallar ”människorättsindustrin” har allierat sig med det militär-industriella komplexet i USA, som i sin tur understöds av några av världens rikaste människor. Gissa vilka? Allt för att skapa opinionsstöd för USAs olika regimbytarprojekt.

Henningsen skriver (min översättning):

Att forma Västopinionens uppfattning och åsikt om viktiga internationella frågor är en förutsättning för att de stora världsmakterna ska kunna förverkliga sina utrikespolitiska mål. Föga förvånande kan vi notera att många av de offentliga ställningstaganden från ”icke-statliga organisationer” (NGO-er) ligger exakt i linje med västerländsk utrikespolitik. I Balkankriget på 1990-talet, stödde människorättsgrupper Jugoslaviens delning. I Ukraina 2014 och i både Syrien och Jemen 2016 stödde de regimskiften. I varje läge har de stora NGO-erna fungerat som PR-organisationer för FNs säkerhetsråds västra medlemsblock, alltså USA, Storbritannien och Frankrike. Denna samverkan är uppenbar på alla nivåer i dessa organisationer, vars strömlinjeformade agendor samordnas genom en ”lukrativ svängdörr” mellan NGO-erna, myndigheterna och medierna.

han fortsätter:

Ingenstans visar sig detta förhållande tydligare än i USAs utrikespolitik gentemot Syrien. Genom att skildra den syriska konflikten (2011 till idag) som ett ”inbördeskrig”, bidrog både västerländska medier och NGOer till att skapa sin ”berättelse” om Syrienkriget. Denna felaktiga och förvrängda ”berättelse” har skyddat det hemliga USA-ledda kriget genom ombud, som alltså har tillåtits pågå praktiskt taget obehindrat i skuggan av ”berättelsen” skapad för västopinionen.

Här ett exempel från Syrien. Och här om förhållandet mellan George Soros og HRW. Eller om hur Amnesty International i USA fjädrade sig för ett krig med Syrien utan FN-mandat:

Amnesty i USA lanserade en ny PR-kampanj som syftade till Generation Y (personer födda mellan 1980 och 2000) för att sälja in följande geopolitiska berättelse: ”INGA FLER URSÄKTER. Ryssland har röstar emot två säkerhetsråds-resolutioner, medan man kontinuerligt levererat vapen, vilket eskalerar våldet.”

Suzanne Nossel från State Department är en som arbetat djupt inne i USAs humanitära NGOer. Henningsen skriver:

Inne i Washingtons allra heligaste, har så kallad ”soft power” banat väg för Smart Power. I själva verket var det Suzanne Nossel som myntade begreppet ”Smart Power” medan hon arbetar tillsammans med USAs humanitära hökar Hillary Clinton, Samantha Power och Susan Rice, och även med Washingtons mindre kända Atrocity Prevention Board, vilka alla arbetat för att framgångsrikt genomföra denna nya serie av interventionsmarknadsföringskoncept (tre ord på engelska) inklusive humanitär intervention och R2P (reposnibility to protect).

Under Nossels ledarskap försökte Amnesty till och med att vinkla Afghanistankriget som ”det första feministiska kriget”.

The White Helmets
Syria´s White Helmets
är ännu en ”humanitär organisation” för att hjälpa skadade syrier på olika vis. Ståtliga sidor på Internet skriker efter pengar till illustrationer av bilder av självuppoffrande människor som räddar små skadade spädbarn ur bombruiner. Vanessa Beeley skrev på sajten 21st Century Wire om Syria´s White Helmets:

The White Helmets etablerades i mars 2013 i Istanbul, och leds av James Le Mesurier, en brittisk ”säkerhetsexpert” och ’ex’-brittisk militär underrättelseofficer med en imponerande meritlista från några av de mest tvivelaktiga Nato-ingripande på olika krigsscener inklusive Bosnien och Kosovo, Irak, Libanon och Palestina. Le Mesurier tillhör Storbritanniens militära elit, formad vid Kungliga militärakademin i Sandhurst, och har också i det förflutna varit placerad på en rad prestigefyllda poster i FN, EU, och brittiska utrikesdepartementet.

Så går det alltså till; det mest humanitära assimileras med det mest militärt potenta och samvetslösa.

Så! Propagandakriget pågår, men vad som presteras på denna sidan fronten rapporteras inte i svenska tidningar eller i svensk TV, trots att den verksamheten är mycket mera omfattande än den från andra sidan. Eller är det så att det som rapporteras här i denna artikel är rysk propaganda?

Hela Patrick Henningsens artikel kan läsas i sin helhet här.

(Denna artikel är en omarbetning av en artikel på steigan.no)

Föregående artikelTvå sidor av samma mynt
Nästa artikelUSA:s snart förestående kollaps
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Knut!
  Du skriver avslutningsvis ”Eller är det så att det som rapporteras här i denna artikel är rysk propaganda?”

  Jag tror att du, liksom många andra, blandar ihop propaganda med desinformation eller som det ibland heter svart krigföring.

  Om amerikanska drönare dödar ett afghanskt bröllopssällskap (av misstag?) och detta återges i alla nyhetsmedia är det en nyhet. Om det inte rapporteras i västerländska medier men väl i ryska m fl är det fortfarande en nyhet. Om ryska medier m fl slår upp saken stort, gör ingående reportage och analyser, är detta också propaganda under förutsättning att innehållet är sanningsenligt.

  Ryska medier m fl gör detta därför att de anser att Ryssland m fl har intresse av att denna nyhet kommer ut och får stor spridning, något som västerländska medier inte anser, d v s att det inte gynnar västerländska intressen.

  Eventuella sakfel i de ryska m fl reportagen gör dem inte automatiskt till ”desinformation”. Det gäller bara om nyheten är helt påhittad eller givits en kraftigt förvanskad framställning som inte kan förklaras med den vanliga svårigheten att få tag på information. De tolkningar som ryska medier m fl gör av händelsen kan inte hänföras till desinformation om det framgår att det är åsikter och inte fakta.

  PS: Svenska nyhetsmedier är mycket dåliga på att skilja på fakta och åsikter. Man hör ofta inledningar i nyhetsprogram på TV: ”Skolsystemet i Sverige är ett av den mest jämlika och utbildningsmeriterande i världen – det hävdade docent NN vid en konferens i Åmål idag…”

 2. Hade din kommentar ändrats om jag istället formulerat mig lite mer precist så här? Eller är det så att det som rapporteras här i denna artikel – i någras ögon – är att betrakta som rysk propaganda?

 3. Allt som är sanningsenligt och talar till Rysslands fördel är ”propaganda” liksom allt som är sanningsenligt och talar till Knut Lindelöfs fördel, t ex utställningen av hans eminenta böcker på denna sajt, är propaganda – för Knut Lindelöf. Men hur skulle det låta om jag varje gång när jag uttryckte min ärliga beundran för KL:s insatser, reserverade mig med att detta kanske i ”någras ögon” skulle betraktas som ”propaganda för Knut Lindelöf”.

  Om jag skulle säga att KL är ”vår tids störste intellektuell” är det också propaganda, och inte ”desinformation”, eftersom det är en åsikt. Men säger jag att KL har fått ett av Jan Myrdals priser är det ”desinformation”, positiv om lyssnarna gillar JM och hans priser, negativ om de ogillar.

 4. Anders P!
  ”i någras ögon” var ironi med en fördunklad innebörd (någras=Putindemoniserarna). Ironi funkar sällan på bloggen har jag märkt. Kan något missuppfattas så kommer kommentar som kvitto.

  Jag förstår ändå inte. Tycker du att det är en dålig jämförelse mellan USA-etablissemangets satsningar på NGOer och Rysslands försök att få fram sin politik i våra länder? Vi hanterar begreppet propagande olika. I mina texter står det för en makts medvetna satsningar att påverka motsåndaren med både sanning och lögn/desinformation. Omständigheterna bestämmer detta.

 5. Knut!
  Det som du, jag och alla andra bedriver på den här sajten, liksom Anders Björnsson på Alliansfrihet är propaganda, och förhoppningsvis inte desinformation.

  Varför diskuterar vi nu detta? Jo, propagandacentralerna i Väst har överraskats av att deras ryska (och andra) kollegor inte bara hävdar sig bra tekniskt, utan också argumentationsmässigt. Om och när RT och andra ryska medier kör fram en nyhet som är helt sann, men stör den västliga propagandan är det svårt att säga att ”ryssarna ljuger”. Men säger man att det är ”rysk propaganda” låter man antyda att det är lögn utan att man yttrat de orden.

  Världen är full av sådana dragningar. Påståendet att ”lindelof.nu är Sveriges ledande politiska sajt” är inte sant, men väl påståendet ”Petter Nicklas hävdar att lindelof.nu är Sveriges ledande politiska sajt”.

  För att lindelof.nu ska bli detta bör dess redaktör börja skilja på vad han kallar propaganda och desinformation.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.