Det låg en tidning på sätet …

Utsnitt ur målningen "Tågresan" signerad A. Cleve. Troligen utförd på 1920-talet

Utsnitt ur målningen “Tågresan” signerad A. Cleve. Troligen utförd på 1920-talet

När jag tog tåget till Uppsala hittade jag ett ex av Gefle Dagblad på sätet. Ett ledarstick ”Skuldbelägg inte offren” av Naomi Abramowicz fångade min uppmärksamhet. Ju mer jag läste desto häpnare blev jag. (Länk här, men glöm inte läsa kommentaren av Lars-Gunnar Nyman, nedanför artikeln)

Hon återger i stort sett korrekt Åsa Linderborgs krönika kort efter attackerna i Paris där hon påstod hon att det var väst som hade skapat den islamistiska terrorismen, och att den var en konsekvens av USA:s krig i Mellanöstern och Israels förtryck av palestinierna de senaste 60 åren.

Naomi Abramowicz tolkar detta som att ”vi bör alltså ursäkta terroristerna. Det finns ju trots allt flera goda anledningar för att mörda oskyldiga – som Israels existens och USA:s politik.”

Sedan polemiserar hon emot Ann Heberlein, lektor vid Lunds Universitet, som i en artikel på SVT Debatt lär ha sagt att vi måste vara “varsamma” med det fria ordet (17/2). Naomi Abramowicz sammanfattning: ”Med andra ord ska vi censurera oss själva för att inte göra folk upprörda i onödan.”

Detta verkar dock inte gälla mellanhavanden med till exempel Israels ambassadör Isaac Bachman, som blev upprörd över SR-reportern Helena Grolls (lite valhänta) fråga i vad mån judar har något delansvar för terrorismen. Just därför att Bachman blev upprörd var frågan fel, enligt Naomi Abramowic, och SR gjorde rätt som bad om ursäkt och raderade intervjun ur arkivet. Hur detta går ihop med hennes slutkläm ”yttrandefriheten är inget vi ska tumma på” framgår inte i detta lite mindre begåvade inlägg.

Just hemkommen från en utlandsresa kan jag berätta att de pro-israeliska skribenterna i tyska tidningar är betydligt klyftigare än Naomi Abramowic. De verkar undvika att underskatta sina läsares intelligens och förmåga till kritisk granskning. Naomi Abramowic verkar ha fallit in i det svenska mönstret att det räcker att tala om för den obildade menigheten vad som just nu ”gäller”.

PS: Naomi Abramowicz, som är flitigt aktiv som opinionsbildare, lär vara dotter till Lisa Abramowicz, generalsekreterare för Svensk-Israelisk Information, som gjort sig kontroversiell också inom judiska kretsar i Sverige genom att ha gått till hårt angrepp mot individer med judisk bakgrund, eller mot judiska organisationer som är kritiska mot Israels ockupation och bosättningspolitik, och bland annat anklagat dessa för att vara “alibijudar”. Läs  det här, där man bland annat kan ifrågasätta hennes påstående om 99.9% av judarna i Sverige stöder Israels politik.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.