Sergels torg i Stockholm lördag 14:45 (Foto: K Lindelöf)

JAG HADE STÄMT möte med en vän på Kulturhuset i lördags för att äta lunch. Vi satt intill den stora glasväggen ut mot plattan på Sergels torg då en folkmassa sakta vällde fram från Hamngatan mot Sergels torg. Det gick ganska sakta. Erinrade mig efter ett tag att jag läst att demonstrationer skulle hållas över världen ”för frihet”, alltså här inriktat emot vaccinpass.

Jag har många gånger varit med i den demonstrerande folkmassan där nere på plattan, men sällan så stora som denna. Arrangörerna som kallar sig Frihetsrörelsen uppger att 18.000 anmält sig till demonstrationen, vilket Aftonbladet tar som ett deltagarantal. Så många var det nog inte, men många var det.

Det här lockar uppenbarligen många människor ut på gatan för att demonstrera. Men denna demonstration ser inte ut som de jag varit van vid. I Stockholm har det visserligen alltid varit annorlunda, lite större och svårare att organisera. Men det här såg helt annorlunda ut. Det är ett helt annat folk än de jag är van att gå med i till exempel fredsdemonstrationer. Det är tankeväckande. Mycket få banderoller, mest handskrivna plakat, ett hjärta på en pinne, allt synnerligen amatörmässigt, inga demonstrationsvakter, mycket klen organisering, en mörk folkmassa som bara sakta rör sig framåt som en lavaström. Bengaliska eldar och fyrverkerier brann av lite då och då mitt i folkmassan och small utanför Kulturhusets glasvägg. Det här är helt nya inslag i politiska demonstrationer, direktimporterade från fotbollens supporterklubbar, det är kanske delvis samma folk?

Det är också en helt annan fason än när till exempel Fridays for future-folket mobiliserar för klimatet, dessa vältaliga och prydliga ungdomar med sina föräldrar, far- och morföräldrar. Vi har här istället att göra med det där folket som vi ofta talar om som en abstraktion, men som vi inte känner. De som dagligen ser sig kringrända av allt osäkrare arbetsförhållanden, sjunkande köpkraft, inskränkt vård, obligatoriska ”fria skolval”, dyrare kollektivtrafik, höjda bränsle- och elpriser… Och nu ska de inte längre få gå in på en fotbollsmatch eller en krog utan att visa ett i dagsläget helt meningslöst vaccinationspass. Missnöjet växer och gror där ute i periferin där medierna, politikerna och den etablerade goda medelklassen sällan sätter sin fot.

Frihetsrörelsen är nu en snabbt uppblossad organisation med hemsida och Facebookplats. Uppenbarligen känner sig många människor attraherade av dess budskap som sprids som svallvågor i det digitala havet.

Så här skriver man på Facebook: ”Frihetsrörelsen skapar möjligheter för människor att leva som fria. Vi är en rörelse som enar människor och organisationer i Sverige som vill verka för frihet och sanning.”

sin hemsida är de lite mer mångordiga i ett så kallat manifest:

”Ser och känner du vad som håller på att hända i samhället? Vi i Frihetsrörelsen ser följande hända i världen:

Vår frihet tas sakta, men säkert, bort. I väldigt många länder världen över tvingas folk att ta vaccinet genom att införa vaccinpass. Vår rörelsefrihet begränsas. Psykisk och fysisk ohälsa ökar kraftigt, samtidigt som ensamheten breder ut sig. Miljontals människor demonstrerar dagligen världen över, men det tystas ner av media. Makthavarna världen över begränsar oss genom ökad kontroll. Media manipulerar, vinklar, undanhåller sanning och sprider rädsla, så kallad Mind Control! Staten inför pandemilagar och restriktioner som strider mot våra grundlagar.

Den globala finanseliten styr världen genom kontroll av banker, tillgången till energi, vapenkonflikter, samt manipulation av det politiska etablissemanget. De är majoritetsägare av i stort sett alla världens industrier och kontrollerar därmed alla aspekter av vårt liv, såsom läkemedel, livsmedel, kläder, nyhetsrapportering, sociala medier etc. Vaccinering orsakar ett stort antal biverkningar och dödsfall, vilket effektivt tystas ned av media, politiker och sjukvård. Människor som inte tar vaccinet fryses ut och blir av med sina jobb.

?Frihetsrörelsen är en rörelse för att främja frihet i alla dess former i Sverige och för att på sikt förena människor runt om i världen. Vi strävar efter att säkerställa våra grundläggande rättigheter baserat på naturlig lag, samt att de upprätthålls. Tillsammans kan vi förenas i styrka, för att främja frihet, inspirera mod och ge hopp för framtiden, gå med för att göra skillnad du också.

För frihet tillsammans”

Vad ska man säga om denna text? Den går enkelt att avfärda för dess luftighet, brist på konkretion, för att blanda stort och smått och språklig tafatthet. Men den signalerar också en äkta frihetssträvan, bort från storebrorssamhällets inskränkningar av medborgerliga rättigheter och inträngande i människors rent personliga sfär. Men inte bara det, utan även stark indignation över den globala finanseliten, vapenkonflikter, manipulation och det politiska etablissemanget. Det är ett uppror underifrån!

Man söker medlemmar, men också sponsorer. Man kan enkelt förställa sig hur några stora sponsorer, kan nästla sig in, erbjuda pengar och resurser, göra den ledande gruppen av begåvade oerfarna entusiaster till välavlönade administratörer och på så sätt ta över rörelsen uppifrån. Så har skett många gånger förr. Sista stycket i ”manifestet” kunde lika väl ha kunnat läsas i ett globalt nyliberalt manifest: ”Frihetsrörelsen är en rörelse för att främja frihet i alla dess former i Sverige och för att på sikt förena människor runt om i världen. Vi strävar efter att säkerställa våra grundläggande rättigheter baserat på naturlig lag”.

Vad är ”naturlig lag”? Här finns öppningar för vad som helst. Varning!

Men sådana här jättemanifestationer kan alltså trummas ihop snabbt och effektivt numera. Man kan rynka på näsan och ha intellektuella invändningar som jag ovan. Men det mullrar på allvar i folkdjupen på ett sätt nu som det politiska etablissemanget inte förstår och framför allt inte har kontroll över. Det är som med Sverigedemokraterna för ett decennium sedan, de hade rätt om att invandrarfrågan var politisk dynamit. Etablissemanget höll bara för öronen. Just nu är det vaccinationstvång och vaccinationspass som är vattendelaren. Imorgon är det något annat. Gemensamt för allt det här är att spänningarna i samhället ökar och demokratin håller på att reduceras till något som enbart förekommer i luftiga manifest och i etablissemangets festtal.

Föregående artikelDet diplomatiska bråket som illustrerar Kinas globala styrka
Nästa artikelANNA-LENA LAURÉN: RYSSLAND HAR REDAN UPPNÅTT EN DELSEGER MED UTPRESSNING AV UKRAINA
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

26 KOMMENTARER

 1. Du skriver: ”ett I dagsläget helt meningslöst vaccinationspass”. Vad menar du med det? Ett pass av nämnda slag visar, att en person med ett sådant intyg har ett bra skydd, inte mot smitta, men väl mot svår sjukdom och eventuell död.

  Hur många av de tusentals personer som samlades på Sergels torg, tätt sammanpackade och de flesta utan munskydd, kommer att bli smittade och hur många kommer de sedan att smitta? Det kommer i sin tur att belasta den hårt belastade sjukvården ytterligare. Det är dessa människor som gör att smittan sprider sig och pandemin förlängs. I stället för att stryka dem medhårs borde du försöka få dem att ta sitt förnuft till fånga.

 2. Jan C!
  Min oro för polariseringen och föraktet uppifrån för människors personliga inegritet och fri- och rättigheter är numera mycket större än den relativt harmlösa covidsmitta som ganska okontrollerat sprider sig i samhället. Att denna demonstration skulle förlänga pandemin tror jag inte, snarare tvärt om. Hur belastningen på den pressade sjukvården påverkas kan jag inte bedöma.

 3. Och vi antivaxxare sköter oss med att hålla oss hemma vid symtom. Och karensdagen kan ändras till halv dags ersättning, så minskar smittspridning. I och med att en dagslön försvinner vid sjukdom, så masar sig sjuka till jobbet och sprider virus.

 4. Om jag inte missminner mig så sa just FHM för lite sedan att covidpassen var framför allt till för att just minska belastningen på sjukvården. Sjukvårdens underbemanning och brist på sjukvårdsplatser har varit det stora problemet sedan epidemin startade och faktiskt långt innan dess.

  Det går säkert att göra rationaliseringar inom vården, men innan man gör det måste man säkra upp att sjukvårdskedjan fungerar hela vägen innan man sätter igång. Man kan inte börja med att slimma organisationen för då får vi den situation vi har idag med överfulla akutmottagningar och långa operationsköer.

  Hade vi haft ett välfungerande sjukvårdssystem när pandemin bröt ut hade det inte behövt bli de panikartade reaktionerna. Tyvärr lär inte sjukvården bli någon större fråga i valrörelsen utan kommer att skymmas av brotts- och straffdiskussionen.

 5. Helt rätt, Knut L!
  I grundinställningen är den här ”rörelsen” och dess strävan sund. Låt vara att det kan låta lite ogenomtänkt och storvulet och med lite svårtolkade slängar hit och dit. Men det är inte värre än vanligt politikerförakt (även förekommande på denna sida) eller allmän EU-kritik (också välkänt från denna sida).

  Jan C slår ett slag för de meningslösa vaccinpassen. Det har han naturligtvis all rätt i världen att göra, men vi bör ju då betänka att även myndigheterna, som bestämt om dessa, inte längre vill kännas vid dom. FHM är osäkra om det inte bör krävas andra saker (t ex tre /3!/ vaccineringar) för att de fortfarande ska gälla och den virriga hanteringen när fullvaccinerade från andra länder (med samma typ av ”pass”) krävs att de ska göra om hela vaccinationsprocessen, även om de är svenska medborgare!

  Vad han däremot missat är att munskydden inte hjälper ett dugg. Används det rätt är det möjligt att de inte har några skadliga effekter, annars vet vi ingenting. Åh vad jag önskar att sådana ”munskyddsfanatiker” tog sitt ansvar och slutade gnälla. Smittspridningen ökar, javisst, men den eventuella sjukdom som möjligen kan bli följden av den nu dominerande virusvarianten för covid19-smitta är inte värre än en rejäl förkylning, något som vi faktiskt också kan dö av efter komplikationer som lunginflammation.

  Jag sluter gärna upp i demonstrationer för yttrandefrihet och föreningsfrihet!

 6. Den nu pågående covidsmittan är ”harmlös” endast för de fullvaccinerade, d v s de som tagit emot tre sprutor.

  Aldrig tidigare har så många spädbarn lagts in på sjukhus p g a förkylningssymptom och andningssvårigheter.

  Nyligen var förlossningskliniken på Sahlgrenska belagd med enbart covidsmittade föderskor, alla var ovaccinerade. Deras tillstånd var inte livshotande för dem själva, men förlossningen blev svårare än under normala förhållanden. Många bebisar kom till världen alldeles för tidigt p g a akuta kejsarsnitt.

  Fortfarande läggs vuxna in på sjukhus för livshotande tillstånd p g a covid. De är så gott som samtliga fall ovaccinerade.

  För alla de föräldrar som de senaste månaderna bara kunnat besöka sina arbetsplatser sporadiskt är det allt annat än harmlöst, givetvis även för deras arbetsgivare.

  Visst, alla har rätt till frihet, och rätt att trängas på demonstrationer. Men bör vi då inte till friheterna lägga ett tvång: att de frihetsälskande får betala sjukvårdskostnaderna själv?

 7. När det gäller pandemin och vad som är riskbeteende är det bättre att lyssna på professionen än på Knut Lindelöf. Att vaccinationerna skyddar mot svår sjukdom och hotande död framhålls av Folkhälsomyndigheten, av smittskyddsläkare, infektions- och intensivvårdsläkare samt av forskare. Alltså av folk som vet vad de talar om. Deras råd och uppmaningar bör vi följa, inte vad tyckare utan medicinsk kompetens har att säga. Att kritisera anti-vaxare och de som deltog i gårdagens demonstrationer i Stockholm och Göteborg har inget med folkförakt att göra.

 8. Jan C!
  Jag gör inte anspråk på att vara någon auktoritet i smittskydds- eller medicinska frågor. Formuleringen ”helt meningslöst vaccinationspass” var kanske väl kategorisk. Helt meningslösa är de kanske inte. Men många följer extra noga allt som kommer fram om passens begränsade giltighets, hur många sprutor som krävs etc. De tillkom före omicronvarianten, och nu gäller helt nya villkor. Inte helt lätt att förstå bestämmelser och stelbenta restriktioner, särskilt inte för folk med en normalt kritiskt avvaktande hållning även till myndigheters ukaser.

 9. Irland och England har slopat vaccinpass! Förnuftet växer och segrar i vissa länder.

 10. Vad gäller fakta och vetenskap så kan många vetenskapliga spörsmål ännu inte slås fast utan kommer att ändras under årens gång. T ex vetenskapen om covid-19-vaccinerna som ändras regelbundet med bara några månaders mellanrum – från tvärsäkra uttalanden om att vaccinen är ”säkra och effektiva” och att två doser skyddar mot smitta och sjukdom, till att tre doser behövs, snart fyra, och att vaccinen nu konstaterats inte skydda mot smitta, smittspridning och sjukdom.

  Det kan ta 5, 10, 30 eller 50 år, kanske 100 år, innan vi kanske kan fastslå det rätta svaret på frågor som om den verkliga orsaken till Estoniakatastrofen har mörklagts av myndigheterna, om coronaviruset skapades av forskare i ett laboratorium, om Palmeutredningen hade som syfte att dölja de verkliga förövarna, om coronavirusets spridning var avsiktligt iscensatt, om läkemedelsindustrin arbetar för att hålla människor sjuka för att öka sin ekonomiska vinning, om insatserna mot covid-19 är överdrivna och drivs av andra intressen än hälsoskäl, om det finns en världsomfattande judisk konspiration, om terrorattackerna 11 september 2001 i själva verket var iscensatta av USA:s egen regering.

  Frågeställningar som jag tagit ur Vetenskap och Folkbildnings undersökning 2021. Dessa frågor är av den typ som inte är vetenskapligt fastslagna än trots att media, etablissemang och VoF redan slagit fast vad som är den enda och sanna sanningen. På den grunden går VoF ut och undersöker hur vilseledda befolkningen är och får för detta stort utrymme i media. Svaret på frågorna är inte vad som rimligtvis är sant eller falsk utan vad som är PK eller inte PK just nu. Svaren kan med tiden komma att ändras när det kommer mer forskning, maktförhållanden ändras, sekretessbelagd information släpps eller läcker ut, visselblåsare avslöjar, nya undersökningar görs, eller att det helt enkelt inte längre är PK att tycka på ett nu fastslaget sätt.

  Som sagt inom 5, 10, 30 eller 50 år, kanske 100 år, kanske vi kommer att kunna fastslå det rätta svaret på dessa frågor. Men idag är det för tidigt att låsa sig. Men det är just vad media och etablissemang gör. De låser sig tvärsäkert för en sanning, på väldigt lösa grunder, alldeles för tidigt och utan eftertanke. Och om du då inte håller med, då jävlar… angriper de dig.

  En dag, hoppas jag, ska svenska medier respektera demokratin och i dess namn ge utrymme för undanhållna fakta som kan föda tvivel om den enda och sanna sanningen, samt ge utrymme för flera åsikter och vetenskapliga teorier än en. Den dagen kommer dagens s k. journalister, m fl inom etablissemanget, att få sparken eftersom de saknar all den kunskap och förmåga till logiskt och kritisk tänkande som behövs för att kunna navigera i en mångfasetterad värld.

  Genom att öppna upp debattklimatet och släppa fram tvivel skulle vi kunna hindra många idiotiska satsningar och åtgärder från att genomföras som har förödande och kostsamma följder. Det är inte svårt att dra sig till minnes massor av tvärsäkra ”sanningar” som blivit fiaskon eller visat sig vara lögner. Däremot är det omöjligt att hitta någon som vill ta ansvar för propagandan och besluten för alla dessa fiaskon och lögner.

 11. Det enda jag vill säga är att man i sådana här frågor skall lyssna på professionen. Dess företrädare ingår inte i en konspiration mot folket.

  När det gäller munskydd så är det obligatoriskt i många länder, bland annat i Tyskland. Jag var i Berlin för några månader sedan. Där är man tvungen att bära sådana skydd i affärer, på spårvagnar och bussar och i tunnelbana. Jag ser ingen anledning att protestera mot denna reglering och skulle följa en liknande i Sverige om våra myndigheter beslöt om en sådan. Att hojta om att munskydd är värdelösa, som en skribent gör här, är bara löjligt.

 12. En ny omicronvariant har nu noterats i Danmark. Hur smittsam eller farlig den är vet vi ännu inte. Hur många andra nya varianter som också är på gång runt om i världen vet vi inte heller.

  Det är många som vill ha frihet från ansvar och frihet från att visa solidaritet. Dessa smittor som kan ses som ”oförargliga” av människor som bor spatiöst i moderna hem i Sverige är livshotande för människor som varken har sådana hem eller tillgång till sjukhus. Men det bryr sig tydligen inte dessa frihetsälskare om.

 13. Jan C har en intressant debattstil. Först kommer det synbart kloka rådet att ”lyssna på professionen”, vilket för säkerhets skull upprepas i två kommentarer, utan den viktiga brasklappen att ”professionen” ju mycket väl kan rymma olika meningsriktningar.

  Men hur gör han sedan själv? När det rör frågan om munskydd hänvisar han till att bära sådana i tid och otid är ”obligatoriskt i många länder”. Vart tog ”professionen” vägen? Slutligen drar han till med en tydlig åsikt: ”att hojta om att munskydd är värdelösa … är bara löjligt”. Ånyo frågar vi vart ”professionen” tog vägen.

  Det har nu gjorts vissa studier på munskydd och deras tillförlitlighet. Ingen av dessa visar på en signifikant effekt för de som bär dem. Vår svenske, högst professionelle, statsepidemiolog säger att de ”möjligen” kan ha en skyddande effekt för omgivningen (genom att viruspartiklarna stannar bakom munskyddet om man hostar, nyser eller sjunger i kör, såvitt jag förstår).

  Givetvis får Jan C och andra bära munskydd hur mycket dom vill och var som helst. Men att försöka tuta i oss andra dessa ”råd” kräver nog professionella belägg. Annars kan det gå som jag såg under eftermiddagens tv-sändningar från skidskyttetävlingarna. Någon som blev intervjuad hade sitt munskydd över håret. Tidigare har vi kunnat se alla möjliga (och omöjliga) användningar; dinglande i handen, nerdraget under näsan, hängande i örsnibben eller ner i och upp ur byxfickorna. Bästa rekommendationen gav en svensk tävlande som hade dubbla (!!!) munskydd vid intervjun. Undrar vad ”professionen” hade att säga om det?

 14. Min kropp är inte längre endast min. Jag vårdar inte längre min kropp av egen och fri vilja, ej heller bestämmer jag hur min kropp ska vårdas. Om jag inte följer instruktionerna kommer straff att utdömas.

  Så kan ramverket för de regler som införts och införs under denna pandemi beskrivas. Riktningen är tydlig och sanktionerna är likartade om än inte identiska eller lika strikt genomförda i samtliga europeiska länder. Vaccinationsplikt för de över 60 års ålder (Grekland), för alla över 18 (Österrike), och straffet för brott mot dessa regler är dryga böter. I Sverige riskerar medborgaren ännu inte värre repression än att nekas åtkomst till vissa samlingslokaler såsom biografer, konserthallar o dyl. Det saknas emellertid inte idéer om lämpliga skärpningar. Lise B föreslår att de som avstår vaccination mot denna luftvägsinfektion bör bekosta den egna sjukvården. Det får mig att undra vilka ytterligare förslag vi har att vänta: ska de långt vanligare dödsfallen i hjärt- och kärlsjukdomar bekämpas med höjda vårdavgifter för exempelvis överviktiga, rökare, stillasittande och alkoholkonsumenter, eller kanske för de som vägrar intaga statiner?

 15. Dennis Zackrisson!
  Professionen är internationell. I bl a Tyskland och Spanien är det munskydd som gäller. Deras specialister vet nog mer än du. I Sverige går jag utan munskydd, I Tyskland med. Den dagen Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd här sätter jag på mig ett sådant. Jag följer försiktighetsprincipen och håller mig till vad de riktiga specialisterna säger och bortser helt från vad schamanerna inom anti-vaxrörelsen har att säga.

 16. Nu får det vara nog med restriktioner. De som inte är vaccinerade ska inte hålla vaccinerade som gisslan. Bort med vaccinspass. Vad blir nästa steg? Det vet ingen. I ett annat läge förbjuda ditten och datten. Nej ingen totalitär styrning av folket. Därför denna demonstration. Bra kommenterat av Knut Lindelöf till 90 procent.

 17. Bra skrivet, Knut L. Jag noterade själv vid den första av dessa manifestationer för något år sedan att det var en annan sorts människor i leden än dem jag brukar marschera med. Veckan innan manifestationen du skriver om var vi till exempel ett 30-tal personer som krävde frihet åt Julian Assange på samma ställe som lördagens, kanske inte 18 000, men ändå mångtusenfaldiga manifestanter. Lite olika människor och markant olika deltagarantal, trots att båda manifestationer handlade om krav på frihet. Vore bra om de kunde förenas. Du har helt rätt i att vissa formuleringar i “frihetsrörelsens” manifest stämmer till eftertanke. “Naturlig lag” är väl ungefär samma sak som sunt förnuft, som så många gånger vid skärskådan visar sig vara varken förnuft eller ens sunt.

  När det gäller vaccinpass kan noteras att de infördes med motiveringen att smittspridningen skulle hejdas. När inte detta visade sig hållbart ändrades motivering till att det var viktigt att ovaccinerade isolerades från den övriga befolkningen eftersom de krävde mer sjukvårdsresurser om de blev sjuka. Vårdresurser som de då tog från oss andra på grund av sitt oansvariga sätt att leva. Vaccinpass har alltså blivit livsstillspass. De öppnar möjligheter för många typer av begränsningar för många människor med en livsstil som skiljer sig från vad som är comme il faut.

  När det gäller den infekterade frågan om munskydd går det att konstatera att om makten lyckas övertala oss att sätta på ett sådant kan den säkert med lätthet i nästa steg förmå oss att vika ned den översta delen, och – voilà, då har vi helt frivilligt satt på oss en munkavle.

  Välkommen, du nya sköna värld!

 18. En snabbkommentar till Jan C.

  Jag har nämnt en (1) ”professionell”. Du själv, som tjatar om denna ”profession” har hittills i diskussionen inte kunnat kläcka ur dig ett enda namn. Dessutom vet vi ju av den snart tvååriga offentliga debatten att i de flesta länder är det skitskraja politiker, som bestämt linjen. I många fall (t ex Danmark) också i strid med den egna ”professionen”. Jag är glad att bo i Sverige där förnuft och försiktighet sitter i högsätet!

 19. Vilka diskussioner kring denna folkliga, verkligt folkliga manifestation! Om man inte tycker det skall man säga det, och inte komma med en massa småkritik. Det folkliga är också mångfald, en mångfald som måste accepteras innan man börjar komma med diverse pekpinnar. Det är klart att ”sunt förnuft” inte är annat än sånt man emellanåt säger, det gör i varje fall jag. (Jag minns nu inte var jag en gång läste att ”sunt förnuft är sådant som säger oss att jorden är platt”)

  Vi kommer att, även i Sverige, få se fler av dessa folkliga protester. Det finns nämligen allt fler och allvarliga saker att protestera mot. Hur tror ni till exempel att diskussionerna går kring Nato, på det säkerhetspolitiska möte som Magdalena Andersson bjudit in till? Kommer deltagarna att ha en enhetlig syn på att Natolandet England tvingades flyga krigsmateriel runt Natoländerna Tyskland och Frankrike när England skulle till Ukraina? Fast jag undrar om den svenska politikerklassen ens är medveten om de allt djupare sprickor som Nato fylls med. Visst är det härligt!

 20. Dennis Zackrisson. Här några namn som tillhör professionen:

  Magnus Gisslén, överläkare och professor I infektionssjukdomar på Sahlgrenska sjukhuset. Han framhåller vikten av att så många som möjliga vaccinerar sig, för att vi skall få stopp på pandemin.

  Joacim Rocklöv, professor I pandemiologi i Umeå. Enligt honom hade restriktionerna varit färre om fler vaccinerat sig.

  Professor Agnes Wold vid Sahlgrenska sjukhuset är en annan specialist med samma åsikter som de ovanstående.

  Det är till sådana meriterade läkare och forskare man bör lyssna på, inte till självlärda och halvbildade opinionsbildare, som vet oändligt mycket mindre än professionens representanter.

 21. Jan C!
  Det finns all anledning att lyssna till dina förslag på ”professionella”. Men att lyssna okritisk på alla som kan visa upp solida forskningsmeriter är ingen garanti för att deras uttalanden speglar sanning och ingentingen annat än sanningen. En sund skepsis har i alla sammanhang tidigare framhållits som föredömligt. Jag tror på det även på detta område. En smula ödmjukhet tycker jag är vad som bäst tjänar även denna debatt.

 22. Knut Lindelöf!
  Du har väl inte tolkningsföreträde på vem som lyssnar okritiskt respektive kritiskt på vad forskarna säger. Min fråga till dig: finns det anledning att ifrågasätta vad exempelvis Magnus Gisslén säger om vikten av att så många som möjligt vaccinerar sig? I så fall tycker jag du skall göra det här. En sund skepsis rekommenderar även jag, särskilt mot alla de som på fullt allvar hävdar att pandemin är en bluff och att vaccinationerna är onödiga och att restriktionerna innebär ett övergrepp på vanligt folk som vill leva sina liv som vanligt. Du borde nog vara lite mer kritisk till dem som för ut sådana budskap. Jag tror inte du fattar vilken skada de ställer till med.

 23. Jan C!
  Nu kom tre (3) hedervärda svenska namn. Men var är den uppsjö ”professionella” från ”många länder”, som du menar stöder munskyddshysterin där. I flera klipp från runt om i världen har vi dessutom sett en massa besprutningsfordon köra runt på gator och trottoarer och ”desinficera” mark och fasader. Detta har jag hört flera i ”professionen” avråda ifrån, eftersom det bevisligen inte är effektivt. Så det är väl det som med dessa munskydd, att det kan tyckas vara en bra åtgärd för lekmannen. Onödigt spektakel som jag ser det!

  Sedan har du säkert rätt i att andelen vaccinerade kan ha viss påverkan på sjukläget. Som det ser ut just nu tror jag dock att dess inverkan på smittspridningen är mera marginell, det talas ju om att forskning om vaccin, just mot omikron, är högprioriterad runtom i världen. Men än så länge fungerar ju den gamla avståndsregeln alldeles utmärkt. Och någonstans i framtiden skimrar målet: flockimmuniteten, som vi inte pratar om längre!

 24. Jan C!
  Jag vill att olika meningar möts i diskussioner här på bloggen. Jag stoppar en del aggressiva och personinriktade utfall samt onödiga upprepningar av diverse uttjatade käpphästar. Jag är inte övertygad åt något håll i den mest upphetsade diskussionen. Jag har följt restriktioner på ett rimligt vis i snart två års tid. Mycket har förändrats i synen på vaccination, smittspridning, sjukvårdsbelastning mm, och jag tror (obs tror!) att vi snart ser ett slut på pandemin. Men ingen vet, inte ens ”professionen”.

 25. De här injektionerna som det svenska folket utsätts för påstods inledningsvis ha samma verkan som traditionella vacciner. När det nu visar sig att detta inte stämmer, sägs det att injektionerna begränsar svår sjukdom och död.

  Injektionerna har alltså förvandlats till en klassisk medicin.

  Som vaccinaspiranter fick de någon sorts nödgodkännande, som kortade utprovningstiden med minst två år. Om de nu ges som mediciner borde den gängse tiden, som det tar att få ett kommersiellt tillstånd att sälja produkten bli ännu längre och borde omedelbart dras tillbaka.

  För övrigt verkar en del inom den medicinska professionen tro att omicronvariantens ökande smittspridning och lägre dödlighet på sikt kommer att stärka folks immunförsvar och leda till flockimmunitet, så att vi kan återgå till en ”normal” tillvaro.

 26. Att vaccinpass är meningslösa är väl ändå uppenbart. Jag vill påstå att dom t o m är smittodrivande.

  Många friska människor utanför riskgrupperna märker sannolikt inte ens att dom är smittade om dom är fullvaccinerade. Dom går till jobbet, skolan eller krogen som vanligt. Har man vaccinpass är man ju välkommen överallt, trots att man är lika smittsam som ovaxade. Hade dom varit ovaccinerade så hade med stor säkerhet fler av dom känt sig lite dåliga och hållit sig hemma, eller inte blivit insläppta.

  Resultatet kan inte bli annat än att dom vaccinerade sprider smittan mer än dom ovaccinerade.

  Dom här demonstrationerna tar jag som klara friskhetstecken och som så många gånger i historien förvånas alla på vänsterkanten över vilka frågor som verkligen får liv i många människor. En stor del av ilskan verkar rikta sig mot överhetskontrollerade medier och det är ju helt underbart. Om fler tappar tron på dom bedrövliga s k journalister som låter sig utnyttjas som krigsindustrins och läkemedelsindustrins knähundar så har vi tagit ett stort steg framåt.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.