Sedan år 2015 har vårt elpris stigit från som lägst 50 öre per kWh till nu 350 öre per kWh i december 2022. Detta har direkt påverkat kostnaden för uppvärmning av vår bostad, en liten villa i samfälligheten Lodjuret i Strängnäs, som hålls uppvärmd genom elektriska element och värmegolv med ett litet tillskott från en värmepump.

Elräkningen för december månad har brukat ligga kring 4.000 kronor. För december 2021 steg den plötsligt till 7.103 kronor. Priset per kWh hade stigit från tidigare ca 50 öre till 159 öre. Priset fortsatte att ligga lika högt men under april, maj och juni 2022 drogs sammanlagt 8.155 kr av från våra elräkningar. Elpriskompensation angavs som anledning till avdragen. En artikel i Strängnäs Tidning berättade senare att Energimarknadsinspektionen hade gett klartecken till elstöd för det område där Strängnäs ingår med 50 öre per kWh från 1 oktober 2021 till 30 september 2022.

Elräkningen för december 2022 kom som en ny kalldusch. Den löd nu på 13.283 kronor. Nästan dubbla beloppet mot elräkningen ett år tidigare som redan den varit ovanligt hög.

Min pension, som grundar sig på att jag under mer än femton år haft en inkomst som gett maximalt antal ATP-poäng, får några tusenlappar över när elräkningen för december är betald. Värre är det för många andra som också drabbas av de orimliga höjningarna av elpriset.

Svenska Dagbladets näringslivsbilaga den 24 januari skriver nu att regeringens utlovade elstöd är klart att betalas ut. Men hela upplägget ser oerhört komplicerat ut och stödet kommer förmodligen att betalas ut tidigast i slutet av februari.

Mycket krångel orsakat av att svensk el nu ingår i en gemensam europeisk marknad.

Diagram över elförbrukning och elpris per kWh för vår villa från år 2015 till år 2022.

NÅGRA SIFFROR
Min pensionsutbetalning från ATP var 16.548 kronor i december 2022.
Elräkningen för december 2022 löd på 13.283 kronor.

Föregående artikelTankar om nyhetsflödet när risken för kärnvapenkrig är större än någonsin
Nästa artikelMen det stod ju i tidningen!
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

5 KOMMENTARER

 1. Enligt Aftonbladet den 16/1-2023 så har Sveriges EL-EXPORT! som gått från 25-26 TWh dom senaste åren av nettoexporten till 33,2 TWh under rekordåret 2022 och första halvåret som nummer 1 i Europa. Exporten går främst till Finland och drar in miljarder till elbolagen och Staten. Och vi konsumenter skall spara utan stora protester när vi har fastnat i ett galet system.

 2. Henrik L!
  Den fråga jag ställde mig när jag läste din artikel var följande: du har uppenbarligen mycket noggrann kontroll på din elförbrukning och elkostnader. Varför tecknade du inte ett abonnemang med fast pris när derivatan började springa iväg? Jag gjorde det för ett drygt år sedan och betalar 75 öre/kWh.

 3. Min hustru tycker att jag överdriver, men på sistone är jag än mer övertygad om att jag har rätt. Vi bor i ett skitsamhälle. Skall jag uttrycka mig mer eftertänksamt får jag använda Rosa Luxemburgs ord. I Sverige lever vi idag i barbari. Förutom dödsskjutningar, sprängningar och krav från en del ur den styrande politikerklassen på att kunna lagföra barn, finns det mängder att ta upp. Den vansinniga härjning som nu marknadskrafterna tillåts ägna sig åt, är en mycket kännbar del av barbariet.

 4. Mats Larsson!
  Det Linde syftar på är inte hans egna problem. Det borde framgå då Henrik skriver att ”många grannar har det mycket värre”. Trots det är Henriks problem tydlig cirka tre tusen återstår av pensionen då Henrik betalt senaste elräkningen. Det borde också framgå av texten att problemet är gigantiskt i Sverige och hur många får gå från gård och grund det är en fråga som åtminstone oroar mig mycket med tanke på familjer och enskilda i Sverige idag. Det borde skapas ett konsumentuppror som ställer regeringen till svars.

 5. Dan K!
  Jag förstod mycket väl att Henrik L valde en metod för att illustrera ett generellt problem genom att göra som Jan Myrdal ibland gjorde, nämligen genom att skriva personligt men inte privat.

  Jag bor i kooperativ hyreslägenhet som uppvärms med fjärrvärme, vilket gör att endast hushållsel är aktuell. Elkostnader ligger därför inte så högt som samtalsämne grannar emellan. Men när jag frågar personer som har direktvärmande el blir svaret att de skaffat fasta abonnemang.

  Henrik L verkar ha stenkoll på sin elförbrukning, närmast ett vetenskapligt angreppssätt. Det var därför jag blev nyfiken.

  Det är ingen mänsklig rättighet att få svar på frågor man ställer på lindelof.nu och jag insisterar självklart inte.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.