Det scharlakansröda fartyget var svenskt!

Anders Persson ger här en uppföljare till sin artikel i lördags om midsommarfirandet i St Petersburg och avslöjar det scharlakansröda skeppets verkliga identitet.

Festens höjdpunkt lite före ett på lördagsnatten, ankomsten av skeppet med de schalakansröda seglen – svenska “Tre Kronor af Stockholm”.

När jag i fredags flanerade på Nevskij Prospekt kunde jag se att man slagit på stort med scharlakansröda segel hängande över avenyn, ungefär som dekorationerna före jul. Vädret var soligt men lite svalt, så jag hade bestämt mig att se kvällens spektakel hemma vid TV:n.

På youtube ligger det redan ute en massa videos, bland annat har Kanal 5 lagt ut hela showen. Den ungdomliga popmusiken lämnade mig oberörd men de professionella opera- och balettartisterna från Mariinskij och andra institutioner är sevärda. De eviga fyrverkerierna var tröttsamma, det måste ha gått åt tonvis av “krut”.

Då och då blev vi påminda, via en nedräkning, om nattens höjdpunkt: ankomsten av det scharlakansröda skeppet. Det var planerat till lite över halv ett.

Under ett av de mindre medryckande popinslagen av en grupp som kallade sig “Mumingruppen”, om jag förstod det rätt, forskade jag lite på nätet och gjorde kvällens scoop: båten alla väntade på var svensk!

Ända sedan 2010 hade den ärevördiga briggen “Tre Kronor af Stockholm” seglat över till Petersburg vid midsommartid för att byta ut sina normalt vita segel emot scharlakansröda. Om detta skepp kan Wikipedia berätta en del men att den varje år tjänstgör i Ryssland sägs inte ett ord. Ty på briggens hemsida framstår det som att sista seglingen till St Petersburg var 2013, alltså innan bråket började.

Typisk svensk desinformation!

“Tre Kronor af Stockholm” i sin normala utstyrsel.

När jag på lördagmorgonen, kollade nattens videor, gjorde jag mitt andra fynd: en video med det scharlalkansröda skeppet seglade nerför Nevan med svenska flaggan fullt synlig vajande i vinden. “Tre Kronor af Stockholm” den 22 juni 2017. Briggen har just passerat Peter-Paul fästningen till höger och närmar sig Palatsbron där den girar babord och återvänder. Eftersom vinden var från väst kom flaggan att sloka efter vändningen.

Att “Tre Kronor af Stockholm” förde den svenska flaggan var helt reglementsenligt, men skulle förstås lagt lite sordin på de ryska känslorna vid nattens spektakel. Så videon är tagen dagen innan, natten till fredagen, då man uppenbarligen hade någon slags generalrepetition. Men peterburgarna vet om detta och var ute och filmade.

Men att se den blå-gula flaggan vaja över Nevan värmde ändå – kanske inte bara för att vi var här före ryssarna – utan mer för vad flaggan tillsammans med de scharlakansröda seglen symboliserar. Att de svensk-ryska förbindelserna inte alltid är så dåliga som de framställs – eller som många tycker att de borde vara.

... är läst 203 gånger!

(Visited 1 times, 1 visits today)

  1 kommentar for “Det scharlakansröda fartyget var svenskt!

  1. Anders Persson skriver:

    Att det scharlakansröda fartyget är svenskt vet “alla” här i St Petersburg. En och annan av mina kollegor känner någon av det fåtal som beretts tillfälle att få gå ombord på båten vid någon vising och snacka med den svenska besättning.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.