svenska-flaggans-dag
Frimärke från 1919

När de som är bebisar nu om 40-50 år skriver historien om det som hände igår kommer de kanske att skylla det på politisk dumhet och – kanske – matematisk okunnighet, närmare bestämt okunnighet i Bayes teorem.

Låt mig ta ett exempel från 1976. I FiB-avdelningen i Norrköping planerade vi då att fira Svenska Flaggans dag och argumentera för att den 6 juni skulle göras till Sveriges nationaldag. Det fick vi mycket på fa-an för. En journalist på Sveriges Radio var full av förakt och ute på stan trodde många att vi var fascister eller något mycket värre.

Men vi tog styrka bl a. av Jan Myrdals exempel. Denne hade då börjat ta upp politiska frågor som normalt hade ”högerstämpel” (kritisk mot flummeri, skolans uppgifter, försvaret, mm. mm.) och gav dem en ny politisk tolkning. Han visade med detta att högern inte har monopol på att sätta den politiska agendan.

När det gällde en svensk nationaldag kunde vi i FiB/K i Norrköping inte förstå att det som ansågs helt okay och till och med lite pittoreskt i Frankrike 14 juli och Norge 17 maj, skulle bereda vägen för nazism i Sverige. Men läget 1976 var nu sådant att de fåtaliga fascister och nazister som fanns brukade vifta intensivt med svenska flaggan (och hylla Karl XII och vurma för vikingatiden).

Följden hade blivit att etablissemanget, främst inom massmedia men också bland de politiska partierna, betraktade svenska flaggan, Karl XII och vikingarna som fascistiska symboler som skulle undertryckas.

Vårt 6 juni-evenemang gick väl. En del invandrare deltog och huvudtalaren var av judisk härkomst. Ett sakligt reportage med foto insmög sig i Norrköpings Tidningar dagen efter.

Sju år senare, med eller utan vår förtjänst, gjordes 6 juni till Sveriges nationaldag, vilket vred denna symbol ur brunhögerns händer. Senare gav anständiga förlag ut bra böcker om Karl XII (bl a Voltaires klassiker) och vikingatiden fick den uppmärksamhet som den var berättigad till, den utgör ju ändå vår förhistoria.

Men antag att detta inte hänt? Tänk om den ”antifascistiska” propagandan lett till förlöjligande reportage i NT (och Folkbladet), föraktfulla inslag i SR och SVT och fördömanden från de politiska partierna i Norrköping?

Det är här den engelske pastorn och matematikern Thomas Bayes (1702-61) kommer in i bilden och hans skrift om ”betingad sannolikhet”. Ni som sett filmen Shall we dance? vet att hustrun i familjen misstänker att mannen har ett förhållande eftersom han ofta är sen från jobbet (medan han egentligen tar danslektioner i hemlighet).

Hennes felaktiga slutsats visar att hon inte läst Bayes skrift, ty även om de som har utomäktenskapliga förhållanden ofta är ”sena från jobbet”, så är bara en bråkdel av dem som är sena från jobbet otrogna. Detta är ett mycket vanligt logiskt tankefel som bl a Daniel Kahneman tar upp i Tänka snabbt och långsamt.

Ehuru så gott som alla fascister och nazister 1976 viftade med svenska flaggan (och sysslade med Karl XII och vikingarna) så var den överväldigande majoriteten av dem som tyckte om svenska flaggan (och intresserade sig for Karl XII och vikingarna) ABSOLUT INTE fascister och nazister. Detta är nedan illustrerat med ett så kallat Venndiagram, uppkallat efter en annan engelsk matematiker John Venn (1834-1923).

Sverige-1976

Men hade alla de i Norrköping som 1976 deltog i FiB/K:s flaggfest bemötts med spott och spe från det politiska och massmediala etablissemanget och kallats för fascister, nazister och rasister, hade de kanske känt sig motiverade att ta sig en närmare titt på dessa politiska riktningar …

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Föregående artikelBörja med att välja bort SD
Nästa artikelVad händer nu?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.