takasar-petersburg
Takåsar till St Petersburg

Våren är på väg här i St Petersburg. När jag vaknar vid 9-tiden lyser solen in i min lilla etta. Jag går upp och drar undan gardinerna och blickar ut över takåsarna. De ser precis lika romantiska ut som ”takåsarna i Paris”, men jag vet inte om de blivit besjungna.

TV:n i rummet har bara ryska kanaler – inte ens Russia Today. Jag måste fortsätta att hålla mig underrättad via SVT, SvD och AB. Men noggrant lästa, tittade och lyssnade på, ger de underlag för samma bedömningar som den beryktade ”ryska propagandan”.

Men till frukosten sätter jag på musik från Internet. Monteverdi om jag känner mig italiensk, Rameau om jag känner mig fransk och Sibelius om jag vaknat upp med finska känslor. Idag känner jag mig väldigt ”engelsk” och satte på och så blev det.

Nevan bryter upp
Ettan ligger på neder delen av Nevskij Prospekt, inte långt ifrån statyn av Alexander Nevskij. Det tar 35 minuter att gå hemifrån till universitetet. Halva tiden går åt att promenera över bron som bär hans namn. Isen ligger fortfarande kvar, men håller på att brytas upp.

Nu har jag haft mina första lektioner. Det var för ett tiotal elever från hela Ryssland. Tre från Sibirien, varav en från Kamchatka. De övriga från övriga Ryssland: Arkangelsk, Vorkuta, Novgorod och platser som jag inte hört talas om.

Förfalskad karta?
Min kollega Anna hittade en karta över Ryssland för att hjälpa mig hitta elevernas hemorter. När hon bredde ut den över bordet. Jag reagerade genast: den måste vara manipulerad!  Med en orealistisk projektion framställdes Sibirien tre-fyra gånger större än det är. Men en koll på Internet övertygade mig om vad jag såg. Ryssland är ENORMT stort.

Förklaringen måste vara att vår bild av det ”stora Ryssland” baseras på kartböcker där Ryssland slutar i högra sidan med Uralbergen. Vill vi sedan kolla på Sibirien bläddrar vi fram till en karta över Asien där den ryska delen kan jämföras med övriga Asien. Men nu såg jag dem tillsammans: europeiska och asiatiska Ryssland. St Petersburg verkade ligga i en avkrok inklämt i övre vänstra hörnet mellan Estland och Finland, Moskva låg närmare Östersjön än Uralbergen. Var är de ”oändliga ryska vidder” som bragte nederlag till Karl XII, Napoleon och Adolf Hitler?

Herregud, hur ska man förhålla sig till detta jättelika land? Min attityd har varit att betrakta det som ”ett USA öster om oss”, ett ”Vilda Östern”. Kanske inte alltid så demokratiskt men det var ju inte heller USA tills helt nyligen med sin systematiska diskriminering av sin svarthudade befolkning.

 

Föregående artikelKullturdebatt …
Nästa artikelBita i det sura äpplet

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.