Deutsche Banks dåliga affärer och Epsteinaffären

Tjernobyl II (Deutsche Bank)

ust nu pågår i världen två processer – även i ordets juridiska mening – som verkar ha potential att röra om i vår tillvaro. Direkt eller indirekt.

Att svenska nyhetsmedia hittills ägnat dessa företeelser ett tämligen förstrött intresse säger en del om i vilken nyhetsbubbla vi svenskar lever.

Det ena är Deutsche Banks dåliga affärer. Exakt hur dåliga vet förstås bara banken själv men den som försöker följa ekonomirapporteringen i (i synnerhet) internationella medier kan inte undgå att notera att banken under en längre tid dragits med problem. Den – som det påstås – rätt konservativa och lite gammaldags tyskt strama banken har försökt sig på att bli en ledande investmentbank på Wall Street. En utmanare till Goldman Sachs och andra spelare i investmentbanksligans högsta division. Ett äventyr som för tillfället tycks ha varit på vippen att sluta på samma sätt som det slutade för Lehman Brothers och Bear Stearns under finanskrisen 2008–2009.

Kanske råder just nu panikstämning i Deutsche Banks huvudkontor i de två ståtliga skyskraporna i Frankfurt am Main. Om så är fallet kan man anta att Angela Merkel nu gör sig beredd på att göra just det som hon länge och strängt kritiserat de “slarviga” sydeuropeiska ländernas regeringar för att göra – att förhindra en bankkonkurs med hjälp av skattebetalarnas pengar. På finansjargong en ”bailout” i avsikt att rädda ett finansinstitut ”too big to fail”.

Deutsche Bank är Tysklands största bank och vid sidan av franska BNP Parisbas en av Europas största, (hamnar kanske bland topp-10 i världen). Ett fallissemang kunde måhända vara tillräckligt för att få EU:s inte överdrivet stabila ekonomi att… man kan åtminstone gissa!

Epsteinaffären
Det andra är den alltmer sensationella Jeffrey Epstein-affären i USA. Från att ännu för någon vecka sedan ha tyckts röra sig om den – i och för sig inte ointressanta – frågan huruvida två av USA:s presidenter, en före detta och en nuvarande, knullat minderåriga (låt oss säga 14-åriga) tjejer under ett eller annat uppsluppet party, till den ännu mer intressanta frågan om vem som finansierar denne Epstein och i så fall av vilken anledning?

Jeffrey Epstein, som är född 1953, har en gammal vänskap med den åtta år yngre attraktiva Ghislaine Mawell, dotter till Robert Maxwell. De som eventuellt inte vet vem denne var kan upplysas om att Robert Maxwell på sin tid var en av Storbritanniens ledande tidningskungar. Ända till den ödesdigra dagen i november 1991, då han föll från sin lustjakt i Atlanten och drunknade. Om av eget fritt val, på grund av en hjärtattack eller på något annat sätt har aldrig blivit klarlagt. Hans död har dock varit omgärdad av rykten om att Maxwell, som var jude och vars familj flydde från Nazi-Tyskland, var agent för Israel.

Epstein sägs vara miljardär och finansiär. Haken är bara att ingen kunnat reda ut hur han byggt upp sin förmögenhet. En fråga han även själv blygsamt undvikit att svara på. Han bor i en av New Yorks flottaste bostäder, ett sjuvåningshus på Manhattan. Hur kom han dit?

Journalister som försökt undersöka saken har kommit fram till att han av allt att döma “fått” huset av en “förmögen vän”. Sådana vänner är det lätt att bli avundsjuk på!

Förutom bostaden på Manhattan äger han ett jetplan, som bekvämt tar honom och hans vänner till hans övriga bostäder i Paris, Florida och hans privata ö i Karibiska sjön. Alla bostäder sägs vittna om angenäm lyx, ställen till vilka man utan att skämmas kan invitera presidenter, kungar, VD:ar för internationella storföretag – you name it! Stimulerande lammkött därtill.

Och här öppnar sig plötsligt det intrikata nätverket av förbindelser inom den ekonomiska och politiska superelit inom vilken Epstein rört sig och möjligen kan några samband börja anas.

En stenrik person som inte velat redogöra varifrån hans pengar kommer, som till synes är god vän med västvärldens absoluta politiska elit, som obehindrat rör sig över hela världen och får ett strängt straff för koppleriverksamhet omvandlat till ett betydligt mildare för otukt med minderårig – blir mer begriplig om man leker med tanken att denne person bakom sig har pengar – inte bara från sin egen av ingen riktigt kända “hedgefond” – utan kanske också kan påräkna stöd från den rimligen med betydande budget utrustade israeliska agentverksamheten.

Den domare i New York som just nekade den fängslade Epstein frigivning mot borgen visade kanske större civilkurage än vi tänker oss.

PS: Den som vill följa utvecklingen av Deutsche Bank och – i synnerhet – Epsteinfallet har gott om nyhetsklipp tillgängliga på YouTube. Bilder av Epsteins Manhattanboning, liksom av unga söta flickor på väg till och från huset.

... är läst 220 gånger!

  3 kommentarer for “Deutsche Banks dåliga affärer och Epsteinaffären

 1. Bertil Carlman skriver:

  Artiklar skrivna på detta sätt kan jag läsa i tidningar i väntrummet hos min frisör. Fast då brukar det finnas ”häftigare” bilder till.

 2. Knut Lindelöf skriver:

  Här var det tänkt att ha två häftiga bilder, men systemet krånglar så bilderna får vänta ett tag… Jobbar med saken.

 3. Torgny Forsberg skriver:

  Jim Rogers om Deutsche Bank:
  “If Deutsche Bank were to collapse it would be a surprise. It would cause the global market to start to decline,” he said, adding that it would create a “snowball” that would see other major banks follow the same path.

  RT >>

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.