En kvinna som tar betalt för att fotografera turister under ett arrangeman med bl a två levande påvåglar. I bakgrunden Shiang kai-sheks hus, där han bodde under delar av den japanska ockupationen, då Chongqing var Kinas provisoriska huvudstad.

Imorgon bitti bär det av hemåt. Flyg Chongqing–Helsingfors på ca 10 timmar, sedan anslutning till Stockholm/Arlanda. Hemma imorgon eftermiddag sex timmar ”tidigare” tack vare tidsförskjutningen.

Omtumlande har det varit på många vis. Här finns så mycket att lära om mänskligt liv i ett globalt perspektiv, frågor jag ska försöka återkomma till.

Några bilder från resans sista dag.

På morgonpromenaden före avresan till flygplatsen mötte jag plötsligt denne man med en livs levande jaktfalk i högerhanden. Förekommer alltså jakt med falk? Tydligen…
Usikt från hotellrummet i Chongqing, där jag just sitter och skriver dessa rader. Notera smoggen mellan husen. Ett gråaktigt tungsint ljus vilar över staden dagtid. Så har det varit båda gångerna här. Biltrafiken är lätt kvävande, och mer bilar lär det bli. 10 miljoner människor ska flyttas in hit de närmaste åren. Nu bor här 30 miljoner i Chongqing som är en egen provins.

 

Fortsättning följer…

Föregående artikelGamle Noa, arken och den väldiga syndafloden
Nästa artikelTORBJÖRN FÄLLDIN PÅ FOLK OCH FÖRSVAR 1978
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.