Det är inget skämt! Det är Sveriges försvar som presenterar sig. Vad säger HBTQ-rörelsen? Vill man framställas som en hoper stridspittar med skarpladdade karbiner? Stärker detta svenskt försvar? Samlar det folket?

Inte är svenskarna ett folk av homofober, men de finns och efter detta kommer de förmodligen bli mycket fler. Försvaret har problem att rekrytera personal, men är det här ett bra sätt? Är det lämpligt? Stärker det ”vår rätt att leva som vi själva väljer”? Vad betyder det förresten? Vad föranleder detta för reflektioner från läsekretsen? Ordet är fritt.

Föregående artikelKvinnan bakom Bill och de laglösa
Nästa artikelMitt land sydafrikaniseras allt snabbare
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

13 KOMMENTARER

 1. Så svensk militär tror att de främjar svenska HBTQ-personers rättigheter genom att föra krig i Afrika och Asien under Nato-befäl?

  Tänk om talibanerna skulle skicka sina soldater till Sverige för att försvara sin ”rätt att leva som vi själva vill”.

 2. Jag undrar om Knut har rätt i att annonsen kommer att stärka homofobin. Jag erinrar mig en stor annons från Kustjägarna för närmare 50 år sedan – för all del under det galna 70-talet. Där hade de en nidbild av John Wayne i grön basker och texten ”Har du den här gubben som idol? Då ska du INTE söka till oss!”. Jag har för mig att Kustjägarna aldrig vare sig förr eller senare fått så många ansökningar som efter den annonsen! Men som sagt, det var under 70-talerts tidsanda!

 3. Det borde vara en självklarhet att HBTQ-flaggan och vad den står för ska försvaras. Det borde vara lika självklart att den svenska försvarmakten skall segla under den svenska flaggan, som i detta sammanhang representerar försvaret av Sveriges oberoende, suveränitet och territoriella integritet.

 4. Makten hakar på trenderna
  Knut L!
  Bra att Du uppmärksammar annonskampanjen från försvarsmakten. Samma annons var förstasida på Svenska Dagbladet. Försvarsstabens trendkänsliga medieinformatörer har hakat på Pentagons mediekampanj med utgångspunkt från ”Woke” trenden i USA, d v s att göra inställningen till ras- och hbtq-frågor till en bekännelse- och trosfråga. Flera stora företag i USA har gjort woke/hbtq-frågorna till individfokuserade företagskonferenser som liknar primalskriksrörelsen i Sverige på 60-talet. Är det så man ska spela på oro i samhället?

  Försvarsmaktens annonsutspel gör det möjligt att säga: Bara Du har rätt inställning till hbtq-frågorna kan Du glatt delta i svenska nykoloniala krigsäventyr som man gjort i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien och Irak. Välkommen i USA-lägrets imperiekrig som också Sverige deltar i! Borde inte svenska hbtq-aktivister reagera inför detta?

 5. Annonsen i fråga är alldeles galen – Benkt Lundgrens ”galna sjuttiotal” har ersatts av det galna 2020-talet – och troligen strider den mot vår grundlag. Försvarsmakten skall försvara svenska nationella intressen – inte särintressen.

  Vad hände egentligen med ”krigsmans erinran”? Den fastslog ju vad som var försvarsmaktens uppgift: ”Frukta Gud och vara Konungen huld och trogen” där ”Konungen” var samlingsnamnet för riket. Dagens soldaterinran liknar mest en portalparagraf för Socialtjänstlagen! I Finland har man kvar tydlighet ”vara en pålitlig medborgare, trogen Finlands rike”.

  Om det inte går att fälla annonsen för grundlagsbrott kan vi prova den lite svagare misstankegraden ”trolöshet mot huvudman”.

  I alla lägen är det för jävligt!

 6. Idag vet vi fuller väl att det svenska försvaret inte längre i huvudsak står för ”Sveriges oberoende, suveränitet och territoriella integritet”. Sveriges ”försvar” är idag en pusselbit i det imperialistiska Nato. Det är väldokumenterat bl a på denna blogg.

  Det första jag kom att tänka på, när jag såg fotot i artikeln, var den gamla låten från förr; möjligtvis från USA: ”They won all the battles, but we had all the good songs.” På svenska: ”De [fienden] vann alla slag, men vi hade alla bra låtar”.

  Vi vet vem fienden är, och idag gäller att ”Vår tids stora tävling är mellan mänsklighet och imperialism”.

  En man vid namn Björn Håkansson tweetar: “Märkligt budskap och märkligt att betala en annons för detta. Varför? Varför nu? Ska inte försvaret försvara Sveriges gränser, känsliga objekt och alla svenska liv? Rättigheter är väl politikernas ansvar? Och prideflaggan används väl för aktivism och för att påverka politiker?”

  Det är bara att instämma. Men jag kan också besvara frågan “Varför?” Det är för att Väst, med USA i spetsen, använder alla möjliga förevändningar för att först svartmåla, sedan attackera och till slut försöka färgrevolutionera länder som försöker vara självständiga och bedriva sin egen politik.

 7. Det gäller tydligen att popularisera det svenska försvaret med hbtq (med flera, tillkommer en bokstav vartannat år) i det att förvaret får mer personal. Men behövs förvaret? Ja, svensk vapenindustri är i störst behov av att försvaret existerar. Och NATO har behov av svenskt försvar. Det är svenska skattebetalare som står för den militära budgeten. Vi fredsaktivister vill förstärka freden i Norden med att lägga ner försvaret. Fredsinitiativ innebär att någon nation lägger ner sitt försvar och lägger om militär produktion till andra produkter som är till nytta för medborgare.

 8. Texten på bilden lyder;
  ”Vi [försvarsmakten] försvarar mänskliga rättigheter, allas lika värde och vår rätt att leva som vi själva väljer.”

  På ett allmänt plan är det knappast någon som motsätter sig att man ”försvarar mänskliga rättigheter [och] allas lika värde”. Men det finns en elefant i rummet. Låt oss först se vad som är den gängse betydelsen av ”mänskliga rättigheter [och] allas lika värde”. Du skall vara motståndare till att människor diskrimineras på grund av hudfärg, etnisk bakgrund, kön, sexuell läggning eller religiös uppfattning. Så långt är allt gott och väl. Men då detta blir den enda betydelsen blir det fel. Då försvinner den viktigaste motsättningen i Sverige: den mellan lönearbete och kapital. Det kan bli pinsamt då man påpekar att en arbetare inte är lika mycket värd som en direktör. Det räcker med att jämföra löner. Man skall inte heller prata om aktieutdelningar, att höga tjänstemän inom det allmänna och i företagen tjänar skyhögt mer än en arbetare. Den goda stämningen försvinner när vi börjar tala om klasser och att vanligt folk inte har något att säga till om på sina arbetsplatser eller i samhället i stort.

  Det är inte försvarsmaktens uppgift att i Sverige försvara ”mänskliga rättigheter [och] allas lika värde”. Detta är en politisk och ytterst en polisiär uppgift och militären skall hålla sig i sina kaserner under fredstid. Förvaret av ”mänskliga rättigheter [och] allas lika värde” har blivit den ideologiska legitimeringen för att svensk militär personal skall delta i olika imperialistiska krig; exempelvis i Libyen och Afghanistan.

 9. Svensk socialdemokrati är kapad. Därmed också regering. Och ytterst Sverige.

  Vi har idag en regering med ledamöter främst rekryterade på identitetspolitisk grund. Har sänkt garden helt. Efter en långvarig opinionsbildning, där politikens innehåll försvunnit in i ett töcken.

  Vi har en försvarsminister, vars främsta merit för ämbetet synes vara att hans morfar stupade som finsk soldat under fortsättningskriget – långt inne på rysk mark.

  Vad annat än identitetspolitik har lyft fram Ann Linde till utrikesposten? Se bara på hennes senaste bravad. Påkommen med fingrarna långt ner i syltburken. Så oförsiktigt! Att så direkt lägga sig i Rysslands inre affärer – och skryta med det. Det har stått i Expressen, så det är till och med ute på stan. Sicken amatör. En för landet påtaglig säkerhetsrisk. Om Sverige vore ett land i normala omständigheter, skulle hon skickas på porten. Omedelbart!

  Från andra kanten finns inga förbättringar att vänta heller. Så försvarets Pride-annons. Arma land.

 10. Klipp ur Expressens ledare 1 augusti:
  Debattören Patrik Oksanen:
  – Det är en snygg och talande annons som markerar att Försvarsmakten är inkluderande och försvarar allas rätt att älska vem man vill. En tydlig och bra markering av vad som är värt att försvara i Sverige, säger Patrik Oksanen och fortsätter:
  – Reaktionerna är förutsägbara. Den här typen av frågor mobiliserar högerextrema krafter som anonymt spyr ut galla över Försvarsmakten. Och också ryska konton som gillar att utmåla Sverige som dekadent.
  – Reaktionerna är förutsägbara. Den här typen av frågor mobiliserar högerextrema krafter som anonymt spyr ut galla över Försvarsmakten. Och också ryska konton som gillar att utmåla Sverige som dekadent.

  Högerdebattören Ivar Arpi är inte lika entusiastisk. Han säger att han står bakom budskapet att inkludera människor i Försvarsmakten, men att regnbågsflaggan av många ses som en politisk symbol – och att det därför är ”olyckligt” om Försvarsmakten ses som en politisk aktör.
  – Det är möjligt att vara för att hbtqi-personer ska inkluderas samtidigt som man är principiellt kritisk till att Försvarsmakten och myndigheter går i pridetåg och använder regnbågsflaggan som symbol. Man kan ha två tankar i huvudet samtidigt, säger Ivar Arpi.
  – Försvarsmakten ska akta sig för kontroversiella symboler. Den kan hålla sig till svenska flaggan, det räcker gott och väl, säger han.

  Att göra upp med machokultur och pennalism är inte bara en fråga om sund personalpolitik och en önskan att kunna rekrytera de bästa – oavsett kön och läggning. Du kan inte försvara demokratin om du inte delar dess värderingar.

  Så länge Prideflaggan och sexuella minoriteters rättigheter anses kontroversiella är det viktigt att Försvarsmakten hissar regnbågen.

  Ivar Arpi skrev en krönika i SvD igår om frågan.

 11. När jag läser och ser hur statsministerkandidaten Kristersson hissar fel flagga ryser jag. Jag ryser på det sätt man gör då någon avslöjar sin stora okunnighet och gör bort sig rejält. En statsministerkandidat måste ha konstitutionen i kroppen, måste veta vad som är försvarsmakt och vad som är Sverige. Att Lööf och C svajar visste jag. Det är bara att erinra sig hur förre C-ledaren Maud Olofsson 2014 vägrade att inställa sig hos KU (för att rädda kamrat Reinfeldt). Tacka vet jag gamle centerledaren som visste vad som var både försvarsmakt och Sverige:
  – Håll gränsen! sa Fälldin.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.