Är detta Dagens Nyheters rättesnöre? Saker och personer som inte ”passar in” finns bara inte.

Dagens Nyheter berömmer sig av att inte ljuga, inte sprida ”fake news” o s v. Låt oss för diskussionens skull anta att detta är sant. Men vad DN oförblommerat ägnar sig åt är att förtiga viktiga personer och händelser.

Så t ex besökte Tysklands förbundskansler Angela Merkel Rysslands president Vladimir Putin i Sotji den 18 maj. Jag begär inte att DN ska berätta vad de sade, men åtminstone informera att ett möte hade skett. Det var ju trots allt inga B-kändisar som kommit samman.

Från en källa inom DN har jag fått veta att deras Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén inte var tillgänglig den dagen, men att en annan korre, Mia Holmgren skulle ta hand om saken. Detta diskuterades på morgonmötet, men i slutändan gjordes inget. Inte ens – som andra tidningar – återgavs TT:s reportage.

Tisdagen den 24 juli besökte Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och ryske generalstabschefen Valerij Gerasimov Berlin för samtal med bland annat Angela Merkel. I en kommuniké efteråt fick vi veta att det handlat om ”situationen i Mellersta östern. Särskilt Syrien hade varit i centrum för diskussionen. Konflikten i östra Ukraina behandlades också”.

Om detta inte ett ord, vad jag kunnat se och höra, i svenska medier. Hade mötet varit annonserat och sedan inställt på tysk begäran hade saken fått stora rubriker. För så ska det vara – ge ryssarna vad de förtjänar! Men eftersom det som nu skett inte stämmer med hur det borde vara, så låtsas svenska media som om det inte hänt.

Nu ska man ju vara skeptisk emot skumma källor på nätet, när man söker alternativ information. Men i detta, liksom i många andra, fall behöver man inte gå till ”ljusskygga” sajter eller ens Russia Today, det räcker med välkända västerländska media, i detta fall Associated Press och New York Times.

Detta utgör höjdpunkten, eller sammanbrottet, för en journalistik som formades i slutet av 1960-talet och framförallt på 1970-talet. Som dåvarande TV-2 chefen Örjan Wallqvist kring 1970 anförtrodde en besökande brittisk journalist, Roland Huntford The Observers Skandinavienkorrespondent:

– Svenskarna är intellektuellt primitiva och underutvecklade. Och TV fungerar på detta sätt: det skapar känslor och intellektuellt liv, och därför skapar det opinioner. TV är ett åsiktsskapande medium.

Och Olof Lagercrantz på DN var inte sämre:

– Nyheter måste användas för att påverka människor och förändra samhället. Om nyheterna är objektiva, och bara avsedda att upplysa, då är de konservativa. I ett litet land som Sverige, har en tidning av Dagens Nyheters storlek enorm makt. På egen hand kan vi förändra den allmänna opinionen.

Men detta var före Internets tid och det var få av DN:s läsare som prenumererade på utländska tidningar. Det som förvånar mig idag är hur DN:s journalistiska ledning förtiger viktiga nyheter i en naiv tro att ingen ska gå till alternativa – och väletablerade – källor för att få veta sanningen.

Om svenska folket förlorar tron på sina tidningar – i synnerhet DN – så är det verkligen tidningarnas eget fel – inte ryska ”troll” i någon ”fabrik” i St Petersburg.

Vips, så var den saken avklarad.
Föregående artikelSHIP TO GAZA STOPPAD AV ISRAELISK MILITÄR…
Nästa artikelBlåsningen

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.