Vi vet ännu inte hur många som kommer att dö i pandemin som pågår. I försöken att bekämpa den ingår att man stängt arbetsplatser och mötespunkter och uppmanat folk att hålla distans till varandra. En av följderna är en rejält minskad trafik. I snitt kör 55.000 fordon över Golden Gatebron i varje riktning varje dag. Men nu har ca 70% av bilarna över bron försvunnit.

Liknande gäller över stora delar av USA. Minskad biltrafik betyder färre trafikolyckor. Vi vet inte hur många människor som slipper dö av COVID-19 viruset på grund av att folk kör bil mindre, men vi kan säkert anta att det kommer att rädda livet på många som annars skulle dött eller invalidiserats i trafiken.
På USA:s vägar omkommer runt 35.000 människor om året, cirka 100 per dag. I Kalifornien är siffran ungefär tio per dag. Hittills i år har alltså säkert 7.000 amerikaner dött på vägarna. Vad antalet offer hamnar på för resten av året ska bli intressant att se. 35.000 döda på amerikanska vägar låter hemskt och är hemskt. Ändå är det betydligt värre än i Indien (150.000), Kina (58.000) och Brasilien (39.000).
Enligt en rapport från världshälsoorganisationen, WHO, är olyckor i vägtrafiken den främsta dödsorsaken bland barn mellan fem och 14 år.
Men biltrafik ses som ett tecken på framsteg och offren som ett acceptabelt ont, som det inte går att göra mycket åt.
Viktig tankeställare! Intressant att se Indiens höga siffror jämfört med Kina som ju fortfarande har fler invånare än Indien. Kanske ett tecken på att bättre vägar – separerade fordon, trafikuppfostran m m i Kina ger resultat. Något jag tycker mig märka under de senaste 10-15 åren.
Mycket intressanta jämförelser. Jag tänker också på det folkfientliga EU:s ”fria rörlighet” som för mängder av européer innebär en påtvingad rörlighet, främst från öster till väster, för att kunna sälja det enda de har, sin arbetskraft, för att klara sin familj. Samma som på F. Engels tid tvingade irländare att åka till textilfabrikerna i England; fast då hade ingen kommit på att kalla det för ”fri rörlighet”.
Covid-19 har glädjande nog redan skjutit ”fredsprojektet” EU i sank. Ett eftertänksamt (som vanligt) samtal om detta på The Duran mellan A. Mercouris och A. Christoforou. Mercouris är en mycket kunnig analytiker av ”vad som sig i världen tilldrager”.
En av redaktionerna på New York Times skriver och hälsar att de nu arbetar hemifrån på adresser som visar sig vara i olika delstater.
Samma gör man på min äldste sons arbetsplats som ligger en bit utanför Göteborg och dit i stort sett alla bilpendlar. Sonen är också glad att slippa de regelbundna resorna till Stockholm.
För klimatet är distansarbetet redan ett lyft. Om alla bevarar medvetenheten och vanorna när viruset är besegrat kanske detta blir den vändpunkt som räddar klotet.
Om man tror på gudar kan man tänka att Vår Herre sände ett virus som svar på ungdomarnas klimatdemonstrationer.
Nu återstår att se om det behövs ännu starkare vapen för att förmå EU att evakuera människorna i de vedervärdiga flyktinglägren i Grekland.
Det inträffar nu samma saker som i USA efter ”de oliktänkandes” angrepp på ”vår” demokrati och storfinansimperialism för snart 20 år sedan.
Himlarna blånar igen, smogen lättar över storstäderna och luften blir fullt mätbart lättare att andas.
Är det månne så att Coronan till slut visar sig vara ett verksamt medel till stöd för alla med olika typer av andnöd?
Eller måste vi nöja oss med bara en kort glimt av ett renare och friare samhälle?
Bengt S!
Jag håller mig ganska uppdaterad om San Francisco eftersom jag har nära familj där.
Vad som börjat dyka upp i rysk statlig TV (Pervyj kanal) är skämt i deras motsvarighet till ”Tonight show”. Ryskt TV har alltså en i stort sett exakt kopia av ”Tonight show”, hela upplägget kopierat från USA, och med en mycket populär programledare. Min hustru ser ofta ”Tonight show (Russia)”, på samma sätt som jag under mina vistelser i USA ofta ser/såg originalet.
Skämten in ryska ”Tonight” är att ryska oligarker nu köper upp respiratorer (i princip en luftpump) för att det är ”bra att ha”.
Ryssland är det mest ojämlika land jag känner till. USA är synnerligen ojämlikt, men där finns en kurva, brant förvisso, men den går att följa. I Ryssland finns ingen kurva, det finns ingen mellannivå.