DOKUMENT UTIFRÅN: UKRAINA – REVOLUTIONENS MÖRKA SIDA

Se gärna den här franska dokumentären från 2015, som först visades i SVT, men som sedan plockades bort, efter påtryckningar från Ukraina. Läs mer om dokumentären här.

Och dela den, eftersom den plockats bort från SVT-play!

... är läst 1495 gånger!

  1 kommentar for “DOKUMENT UTIFRÅN: UKRAINA – REVOLUTIONENS MÖRKA SIDA

  1. Benkt Lundgren skriver:

    Mycket intressant program, Knut L, särskilt som jag missade det när det sändes ursprungligen. Och visst kan man undra över att frågan inte debatterades mer då – för sex år sedan. Och intervjun med Per Anders Rudling på slutet var extra intressant. Han dementerade tydligt de oerhört förenklade bilder som spridits av Majdanhändelserna 2014, såväl att det var ”en folklig revolt för att göra Ukraina till en västerländsk demokrati” (den kanske vanligaste uppfattningen) som att det var ”en USA-organiserad fascistkupp som störtade en folkligt vald president” (en uppfattning som uttryckts flera gånger på denna blogg).

    Men ärligt talat, Knut L, är det inte en aning osmakligt att dra fram det där programmet nu? Låt oss förflytta oss 80 år tillbaka. Då, 1942, fanns det säkert många som i beskrivningen av regimen i Sovjetunionen gärna drog fram t ex sådant som hänt 5-6 år tidigare: de skådeprocesser som Moskvarättegångarna utgjorde; allt i avsikt att svartmåla regimen. Men 1942 blev sådana skriverier självfallet ett försvar för Operation Barbarossa, en uttrycklig önskan att Nazi-Tyskland skulle besegra Sovjetunionen på samma sätt som de erövrat ett 10-tal andra länder under knappt två år.

    Nej, jag jämställer inte Putin med Hitler, men jag anser att den ryska invasionen är ett orättfärdigt brott mot folkrätten – något som du, Knut L, i princip håller med om. Ändå återutsänder du ett sex år gammalt tv-program, som i det här läget knappast kan uppfattas som annat än ett ganska grovt påhopp på Ukraina.

    Du har här på bloggen gett utrymme för ett antal Rysslandspapegojor som öppet försvarar invasionen. Hade någon av dem dragit fram det där gamla programmet skulle jag ha blivit mindre förvånad.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.