I målet mot USA:s president, utrikesminister och försvarsminister i Center for Constitutional Rights (CCR) begärs ett nödföreläggande för att stoppa stödet till Israels bombningar. Det berättar Julia Conley från Common Dreams på Consortium News den 26 januari. Översättning till svenska av Henrik Linde.

Med kravet på ett nödföreläggande för att stoppa Bidenadministrationens stöd till Israel i dess bombfällning över Gaza, som hittills har dödat mer än 26.000 människor och drivit mer än 2 miljoner till svältgränsen, har människorättsorganisationer och palestinier i USA under fredagen stämt federala ledare inför domstol för att stoppa amerikansk ”delaktighet i den israeliska regeringens pågående folkmord”.

Den amerikanska distriktsdomstolen för norra Kalifornien i Oakland höll en förhandling i målet, där Center for Constitutional Rights (CCR) representerar grupper så som Defence for Children International – Palestine (DCIP) och Al Haq i stämningen mot president Joe Biden, utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin.

Grupperna, tillsammans med individuella käranden vars familjer i Gaza utsatts för Israels attacker och tiotals år av ockupation, hävdar att USA bryter mot inhemsk och internationell lag och överträder Folkmordskonventionen, som USA har undertecknat.

Förhandlingen hölls timmar efter att Internationella domstolen (ICJ) meddelade sitt preliminära utslag i målet där Sydafrika anklagar Israel för folkmord i Gaza. ICJ fann att Israel måste ”vidta alla åtgärder inom dess makt” för att förhindra folkmord.

Laila El-Haddad, en av kärandena i USA:s fall, sa att gruppen trädde in i rättegångssalen ”stolta och hoppfulla” efter ICJ:s utslag.

CCR rapporterade att kapaciteten för det fanns tillgång till domstolens livesändning slog i taket?och att utanför rättegångsbyggnaden målade demonstranter ”Biden medskyldig till folkmord” och ”Inga bomber till Israel” på gatan.

”En ljudupptagning av förhandlingen kommer att så småningom göras tillgänglig av domstolen” säger CCR.

Dena Takruri från AJ, rapporterade att en läkare?från Gaza, som vittnade på distans under denna ”exempellösa hearing, sa till domstolen att ”just nu är det vanligt att förlossningar får ske på gatorna”. Under urskillningslösa luft- och markattacker från israeliska trupper, har Gaza-borna i nära fyra månader utsatts för en nästan total blockad, med hjälpsändningar kraftigt inskränkta av Israel. Omkring 90 procent av Gazas invånare måste klara sig på ett mål mat om dagen eller mindre. Sydafrikas atämningsansökan till ICJ återgav en mängd folkmordsuppsåtliga uttalanden från höga israeliska representanter.

Trots de växande bevisen på etnisk rensning har Bidenadministrationen kallat Sydafrikas anklagelser ”värdelösa” och har fortsatt att med kongressens stöd beväpna Israel. ”Vår befolkningsgrupp mobiliserade för att hjälpa Biden till makten efter ex-president Donald Trump”, vittnade Basim Elkarra, verkställande direktör för Council on American-Islamic Relations (CAIR) i Sacramentodalen, och en av de Palestina-amerikansk kärandena. ”Det smärtar. Det smärtar djupt”.

Kärandena planerade att hålla en presskonferens efter haringen.

”Slutsatsen efter dagens förhandling i rätten” sade verkställande direktören för CCR Vince Warren, att det vi ser ”är att vi i realiteten ser ett folkmord utspela sig i Gaza och att, oavsett regeringens uppfattning att en amerikansk domstol inte kan göra något åt det, så menar CCR och våra klienter att den visst kan och absolut måste!”

Julia Conley
skribent för Common Dreams.

Kärandena planerade att hålla en presskonfeerens efter hearingen.

Föregående artikelTvå böcker och två succéfilmer
Nästa artikelStaten och rätten – Tyskland 30-tal, Sverige nutid

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.