Ett massivt anfall med Taurus-missiler mot den ryska Krimbron, är vad höga tyska officerare har kommits på med att planera. (Foto: Boyevaya mashina, CC BY-SA 3.0)


Den tidigare förbundskanslern Angela Merkels rådgivare Erich Vad, militär expert, varnar för ett tyskt deltagande i kriget i Ukraina, skriver Berliner Zeitung den 4 mars.

Han utfärdar sin varning efter det att den ryska kanalen RT i fredags avslöjat inspelningarna av ledande tyska officerare diskuterandes genomförbarheten och effekterna av en attack på Krim med Taurus-kryssningsmissiler.

Erich Vad, mångårig gruppledare i förbundskansliet under förbundskansler Angela Merkel, säger till Berliner Zeitung: ”Jag tycker att det är helt rätt beslutat av förbundskansler Olaf Scholz att inte leverera Taurus-vapensystem till Ukraina. Med Taurus kan du förstöra Kreml och därmed den ryska regeringens säte.”

Att leverera Taurus till Ukraina skulle vara ett tydligt deltagande i kriget. Kanslern borde tydligt informera befolkningen om sitt beslut, säger Vad.

Erich Vad säger vidare: ”Jag är tacksam mot Frankrikes president Emmanuel Macron för hans uppmaning att skicka Nato-trupper till Ukraina, eftersom det har lett till ett tydligt avslag på att bli en krigförande part från alla våra allierade.”

Ordföranden för försvarskommittén i den tyska förbundsdagen, Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), har inga betänkligheter över att ge Ukraina tillgång till Taurus. Hon håller inte med Erich Vad och förbundskansler Olaf Scholz. Till Rheinische Post säger hon i söndags: ”Naturligtvis måste Taurus levereras.”

Än så länge håller förbundskansler Olaf Scholz fast vid att inte leverera vapensystemet Taurus med 50 mils räckvidd som kan nå Moskva från Ukraina. Han motiverar sitt avslag med att Tyskland skulle kunna dras in i Ukrainakriget, med direkt tysk militär inblandning.

Att det läckta samtalet är allvarligt råder det inga tvivel om. Rysslands president Putin har sagt att vad de tyska officerarna talade om var ett tyskt angrepp på Ryssland. Han klargjorde också att Ryssland kommer att svara på ett sådant angrepp och därmed dras Tyskland direkt in i kriget så som förbundskansler Scholz varnar för.

Föregående artikelVarför skriver jag – offentligt?
Nästa artikel”Fascister” – Nya Donbassvittnen
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

3 KOMMENTARER

 1. Det är skrämmande hur nära vi är ett storkrig i hela Europa. Dras Tyskland in dras hela Nato med och sen kan vi hälsa hem. Väst upprepar hela tiden sitt mantra – Ryssland får inte vinna kriget.

  Först sanktioner mot Ryssland och sen mer vapen och ännu mer vapen till Ukraina. Inget har fungerat och nu sitter man fast i en återvändsgränd och det återstår bara att skicka mer förfärliga vapen och snart återstår bara kärnvapen.

  Finns det inte en enda politiker i Sverige och i EU som kan säga de förlösande orden – vi måste förhandla med Ryssland, annars kommer Ukraina att ödeläggas helt.

 2. Paniken sprider sig i Europas eliter. De förstår inte eller låtsas inte förstå att de själva och deras ledare driver Europa till randen av ett kärnvapenkrig. Putin har nu klart och entydigt klargjort att Ryssland kommer att använda kärnvapen om Rysslands existens allvarligt hotas.

  Sveriges medier bedriver en medveten propagandakampanj för att Ukraina MÅSTE vinna över Ryssland. Detta är nu ett absolut villkor! Detta är värre än Kubakrisen!

  Denna propaganda drivs i radio med stor iver av t ex Fredrik Wadström, Persson-Löfgren, Stig Fredriksson, Malcolm Dixelius, för att nämna några bland många andra i medier.

  Inför perspektivet kärnvapen blir de gamla trivsamma inhemska parollerna Hela landet skall leva, Alla ska med, Det går bra för Sverige och allt annat nyspråk, ändå roligare och kommer onekligen i ny belysning. Kremering i grupp framstår som en möjlighet. Tur att man snart levt färdigt!

 3. Taurus KEPD 350
  Utvecklade av SAAB Bofors Dynamics AB (nu SAAB Dynamics AB) och Tyska EADS.

  Räckvidd över 50 mil
  Stridsspets ca 500 kg
  Vapenbärare Gripen m fl
  Mach 0,95 = 1164 km/h

  50 mil på 26 minuter (Ukraina–Moskva)

  EADS ist ein weltweit führendes Unternehmen der Luft- und Raumfahrt, im Verteidigungsgeschäft und den dazugehörigen Dienstleistungen…

  Vilka styr i Förbundsrepubliken?
  Försvarsministern med sina höga tjänstemän eller Förbundsdagen och Förbundskanslern?

  Intressant att i svenska medier följa den intensiva diskussionen om att utvidga avnazifieringen en aning västerut…

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.