“Dragonfly” – Googles kommande kinesiska sökmotor

Dragonfly (trollslända)

Google är ett nyckelföretag för kontrollsamhällen varhelst de befinner sig i världen. Med sina sökmotorer och algoritmer kan de skräddarsy lösningar till hugade spekulanter. En av de nya storkunderna lär nu vara Folkrepubliken Kina, som i ett så kallat joint venture-projekt med ett företag baserat i Kina, tänker sig att skräddarsy en Google-sökmotor för kinesiska behov.

Enligt min erfarenhet, som är knappt ett år gammal, var Google blockerat i Kina. Det är, som jag skrev efter min resa då, ganska begripligt att Kina vill hindra att USA (NSA) ska kunna kontrollera all kinesisk IT-trafik. Så nu håller man tydligen på att skapa en lösning för att kunna öppna Google i Kina på kinesiska villkor. Projektet går under kodnamnet ”Dragonfly”. Det här rapporterades på webbsidan The Intersept den 14 september.

Man satsar framför allt på så kallade Androidtelefoner, vilka är mycket spridda i Kina. En av finesserna lär vara att man inte ska spåra trafiken via IP-nummer, utan via personliga telefonnummer. Därmed blir individkopplingen mycket säkrare och kartläggningen av personers preferenser mycket tydligare och mera direkt och ger förstås myndigheterna ett nytt effektivt verktyg för att övervaka människor.

Man kan tänka sig att det blir lättare att spåra individer som söker på speciella ord och begrepp som är intressanta för myndigheterna att kartlägga. Enligt The Intercept har Google för projektets räkning sammanställt en “svartlista” med ord och termer på språket Mandarin (det dominerande språket i Kina). Denna lista kan naturligtvis förändras efter nya tider och nya behov.

Det hela bygger på att data ska lagras på servrar i Kina som kinesiska myndigheter förstås kommer att se till att ha full kontroll över. Men frågan har också ställts om möjligen Googles chefer i USA skulle kunna skaffa sig kontroll av övervakning och censur i Kina.

Google vill inte kommentera projektets kontroll- och censurinriktning. Man har hittills undvikit alla nyfikna människorättsorganisationer, journalister och nyfikna amerikanska senatorer.

Trycket på Google ökar. Torsdag 16 september skrev amerikanska lagstiftare till Google CEO Sundar Pichai och uttryckte allvarlig oro beträffande ”Dragonfly” och krävde större öppenhet om Googles kinesiska planer. Samtidigt berättade en tidigare Google-forskare, Jack Poulson, för The Intercept att han är en av en handfull anställda som sagt upp sig på grund av ”Dragonfly”. I avskedsbrevet till sina Google-chefer skrev Poulson bland annat:

“Jag anser att vår kapitulation inför krav på censur och övervakning i utbyte mot tillgång till den kinesiska marknaden är ett svek mot våra principer och våra värderingar och skadar USA:s förhandlingsposition i hela världen.”

Det som utvecklas för personkartläggning hos Google kan förstås dyka upp var som helst i framtiden.

... är läst 239 gånger!

  1 kommentar for ““Dragonfly” – Googles kommande kinesiska sökmotor

  1. Anders Persson skriver:

    Min McAfee skyddsfirma kom för några minuter sedan upp med ett erbjudande om “förstärkt skydd mot skadliga sajter”. Om det gäller olika sexuellt perversa sajter, trojaner eller annat skumt, har jag inga problem. Men om McAfee får för sig att t ex också Knut Lindelöfs sajt, med all sitt inte alltid politiskt “korrekta” innehåll, är “skadlig” för mig, så ligger jag illa till.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.