islambloggen_300Min vän Mohamed Omar skriver mycket bra. Han tar tag i en tanke, studerar saken på sitt sätt och skriver sedan sin text. Det blir ofta mycket intressant, för hans utsitkspunkt är prövande, fördomsfri och i samtiden ofta mycket klarsynt. Det är så man lär sig och hjälper andra på traven. Så här skriver Omar på GRINGO islambloggen idag. 

”Hur sekulariserades Sverige? En av orsakerna var inflyttningen till städerna och industrialiseringen.

Man arbetade i fabriker större delen av dagen och tappade kontakten med hembygden och med de äldre. Allt mer tid gick åt till lönearbete och allt mindre till traditionsförmedling, uppfostran och andlig odling.”

Men Omar! Här blir du en drömmare. Människorna hade inget val. Det var en fråga om överlevnad. Precis som emigrationen. Läs Mobergs Utvandrarna eller Ivar Lo:s Kungsgatan. Samhället genomgick en teknisk-vetenskaplig revolution, vilket förändrade människornas levnadsförhållanden, bland annat inflyttning till städerna med nya möjligheter till arbete och utveckling, men också till nya problem. Alltså, nya sociala sammanhang uppstod, som sedan återverkade på produktion och arbete i en skruvad uppåtgående berg- och dalbana fram till idag. Av detta ändrades kulturen och tänkandet. Du glömmer artbetet, som är grunden för all kultur.

Respekt för människors religiositet är fundamentalt. Jag ser det som respekt för det mänskliga. Men du överbetonar religionens betydelse. Välstånd (i vid bemärkelse – alltså även frånvaro av alienation) växer ur arbete – inte ur poeters, uppfinnares, profeters eller predikanters idébyggen. Falska profeter finns det ju gott om.

Det här kan du inte räkna bort från svenskheten. Nyamko Sabunis nyvunna ”värdegrund” är emellertid svenskheten ganska främmande. Denna ”svenskhet” kommer från de politiskt korrekta Kristdemokraterna såväl som från de flummigaste Socialdemokraterna från 70-talet och framåt. Du riskerar med ditt resonemang att hamna i sängalag med mörkermännen i Götiska förbundet. Officiellt religiöst påbjudna ”värderingar” (inte ens islamska) kommer inte att rädda någon förnuftig svenskhet. Tro mig broder.

Däremot kan invandrare till Sverige integreras i arbete och liv om vi hanterar olikheter utan xenofobiska under- eller övertoner. Arbetet är ju grunden för all kultur. Där har du min ”religion”.

Läs vad andra bloggar skriver om: , , , ,

Föregående artikelSkidtur
Nästa artikelUNT reflexmässigt israelstrogen
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.