Bild klippt ur programmet "Hur blir det med Nato?"
Bild klippt ur programmet ”Hur blir det med Nato?”

Gårdagens Natoprogram var väldigt upplysande – tack vare de lösmynta amerikanarna. Bland annat fick min familj och jag veta att Nato kan basera sina angrepp på Ryssland från en bas bara några kilometer från vårt hem.

Det är ju klart att fantasin börjar arbeta: under vilka omständigheter skulle mina kära och jag hamna i skottlinjen?

1. USA:s övergripande strategi är ju att neutralisera ”hotet” från Ryssland, inte det militära men det ekonomiska-politiska. Ett EU+Ryssland (inkl Vitryssland och Ukraina) i fredlig samverkan innebär ett ifrågasättande av USA:s roll.

2. Att likt Napoleon och Hitler anfalla Ryssland är ”ute”. Diverse ”färgrevolutioner” som gått så bra i Libyen, Syrien och Egypten, verkar inte längre fungera på grund av ”Putins diktatur”. Men provokationer går ofta hem, till exempel att uppmuntra någon av de baltiska staterna att utvisa de ryssar som saknar medborgarskap under förevändning att de är ”landsförrädiska”.

3. Eventuella protester från omvärlden kontras med en massiv propagandakampanj som dels visar hur de baltiska folken ”alltid lidit” under Ryssland, parat med naziinspirerad propaganda om ”ryssens” djuriskhet.

4. Om Putin vill sitta kvar som Rysslands ledare måste han göra något. Tvärtemot vad man tror i Väst är Putin en av de mer vettiga och sansade ryssarna. Där finns miljoner galningar som med symboler från tsartiden och Stalintiden vill återupprätta ”Imperiet”.

5. Putins enda chans är att testa Nato genom ett blixtanfall med markstyrkor in i Lettland, som har den största ryska befolkningen. Nato har nog laddat upp inför en väntad ryska aktion, men blir ändå taget på sängen.

6. Problemet för Nato är inte bara att den amerikanska allmänheten är motståndare till användning av marktrupper, de europeiska militärerna är inte så mycket att hänga i julgranen heller.

7. Men viktigare är att Putin kan räkna med 99% stöd av den egna befolkningen som med traditionerna från 1812, 1919 och 1941-44 vet vad de ska göra. Den europeiska allmänheten, möjligen med undantag för polackerna, är allmänt loj och känner sig inte manad att gripa till vapen.

8. När väl Nato samlat sig återstår bara kryssningsrobotar och flyganfall från baser i väster, i synnerhet från Sverige. Men ryssarna kommer självfallet att slå tillbaka och vad gäller Uppsala så är det väl bara Johan III:s gediget byggda slott som kommer att finnas kvar när krutröken lagt sig.

9. Under allt detta har Finland förklarat sig neutralt. Landet har, trots sitt ”värdlandsavtal” gjort klart att militär och flyg från både öst och väst kommer att betraktas som fiender och kommer att beskjutas.

10. Efter ett halvårs strider som ödelagt stora delar av Mellansverige och de baltiska staterna, tröttnar USA och drar sig ur och tillbaka till sin skyddade existens på andra sidan Atlanten. Nato upplöses och EU faller ihop. De europeiska staterna söker var och en på sitt sätt att skapa fungerande relationer med Ryssland. En svensk krisregering ber Ryssland sända militär för att uppehålla lag och ordning.

Föregående artikelEtt stycke finsk Nato-debatt
Nästa artikelVar är mamma?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.