ELBILARS BATTERI OCH SOL-/VINDKRAFTVERK

Bild från webbtidningen Åbo underrättelser

”Ett bilbatteri för elbilen väger cirka 500 kg, volymen är av en resväskas storlek. Det innehåller 12 kg litium, 30 kg nickel, 20 kg mangan, 15 kg kobolt, 100 kg koppar, 200 kg aluminium (produktionen är oerhört elslukande), stål och plast. Inuti finns 6831 litiumjonceller.

Det borde vara oroande att alla dessa giftiga komponenter kommer från gruvdrift. Till exempel för att tillverka ett bilbatteri måste man bearbeta 10 ton saltlake för att få fram litium, 15 ton malm för kobolten, 2 ton malm för nickel och 12 ton malm för kopparn. Sammanlagt gräver man upp 200 ton ur jordskorpan för ett enda batteri.”

Åbo Underrättelser

... är läst 340 gånger!

  2 kommentarer for “ELBILARS BATTERI OCH SOL-/VINDKRAFTVERK

  1. Sven Ruin skriver:

    Visst behöver man reflektera över nackdelarna även för elbilar, sol- och vindkraft, för allt här i världen har både för- och nackdelar, men det är beklagligt att det numera skapas så många nidbilder på ett märkligt sätt. I den länkade artikeln står det t ex om vindkraftverk att ”Den energi och de resurser som går åt att bygga dessa verk är troligtvis mer än den energi de kan leverera – om det blåser lagom.” Om så var fallet skulle det inte gå att få ekonomi i vindkraftprojekten. Men vindkraften hör normalt till de billigaste sätten att generera el (utan subventioner), speciellt stora landbaserade parker i bra vindlägen.

  2. Leif Stålhammer skriver:

    Vem tar hand om vindsnurrorna när de skrotas? Propellerbladen innehåller skadliga plaster. Massor av betong behövs för fundamenten. Kärnan i propellerns blad består bl a av balsaträ som huggs i regnskog. Vägar dras fram i ödemark. Tusentals snurror som planeras för Norrland kommer att ändra biotopen. Vem vill bo nära ett vindkraftverk?

    Detta energislag är kraftigt subventionerat, vilket gör att politiker som bundit sig vid miljöpartiets linje tvingas ljuga om den kärnkraft som produceras och dess verkliga kostnader. Fjärde generationens kärnkraftverk är under snabb utveckling och kommer att kunna tillgodogöra sig gammalt kärnavfall.

    Känslomässigt grundade beslut måste ersättas av rationellt tänkande i en så viktig fråga som energi. Kärnvapenförbud som Wallström jobbade för i säkerhetsrådet stoppades av den svenska regeringen i samförstånd med USA:s minister Mathis. Och forskning på nya generationens FREDLIG energi förhindras i Sverige. Vi skall nu elförsörja Tyskland som lägger ner sina kärnkraftverk och sin kolproduktion. Har vi gått till val på dessa frågor? Vi sitter fast i EU-eländet! EU=extra utgifter.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.