En andra röst från Högdalen …

Hogdalen-t-bana

När jag läser Gunnel Gomérs beskrivning av tillståndet i Högdalen med omnejd blir jag en smula förvånad (En GG-kommentar till ett annat inlägg). Jag bor själv i Högdalen och noterar att Gunnel och jag nästan är grannar. Vi bor endast några hundra meter från varandra. Min bild av Högdalen med omnejd, där jag har bott i 20 år, skiljer sig något från Gunnels, men borde vara lika trovärdig som hennes.

Gunnel Gomér tycker att det är lugnt och stilla i Högdalen. Okej – 99 procent av tiden är det lugnt, men bara den senaste tiden har det inträffat flera otäckheter. Här är fem färska exempel i kronologisk ordning – från mitten av oktober 2015 fram till början av januari i år:

 • I mitten av oktober rånades en butik i närheten av Högdalens Centrum. Flera skott avlossades.
 • Ungefär samtidigt brann tolv bilar på en parkering i Högdalens Centrum. Jag var själv där och studerade förödelsen dagen efter. Tyvärr tvingas jag här länka till hemsidan Nyheter idag, som är den enda som har redovisat händelsen på ett någorlunda korrekt sätt. Gatuadressen i Nyheter idags artikeln är dock felaktig. Jag promenerade nämligen iväg till den angivna adressen och noterade att där fanns det inga utbrända bilar alls. De tolv utbrända bilarna befann sig istället vid parkeringen bakom MatDax.
 • Dagarna runt nyår inträffade det tre allvarliga skottlossningar i vårt omedelbara närområde. En av incidenterna ägde rum bara något kvarter från Gunnels adress – vid Bandhagens centrum. Hon borde faktiskt ha kunnat höra skotten som avlossades om hon hade haft något fönster på glänt.
 • Vi har även en stor anhopning av EU-migranter i Högdalen, vilket har bidragit till allmän förslumning. Favelorna har vuxit  upp i skogen utmed Magelugnsvägen och vid Högdalstoppen. Här har det även varit flera allvarliga bränder. Minst en med dödlig utgång. Varning för otäck läsning!
 • Jag upplever dock inte att dessa EU-migranter är särskilt hotfulla. De vill ju egentligen bara få del av våra slantar och pantburkar och måste därför vara snälla. Det är dock alltid lika intressant att studera deras teknik när de plankar in på tunnelbanan på mornarna. Jag har hittills inte sett någon EU-migrant betala sin biljett när de ska in till stan. Den skyldigheten åvilar endast oss. Jag har flera gånger frågat spärrvakterna i biljettkuren, varför de inte ingriper. Vi kan inget göra, säger de. Jag förstår dem. Det är ju ett hopplöst projekt att bötfälla en EU-migrant som saknar både adress och bankkonto.

Min sambo vågar inte längre gå hem från centrum till min lägenhet om kvällarna när hon kommer från jobbet. Flera gånger har hon blivit antastad och förföljd. Hon har dock kommit undan. Hon går nu av bussen någon hållplats innan och går en annan och lite längre väg, vilket känns tryggare.

Personligen har jag noterat en drastisk förändring till det sämre i Högdalen under de senaste åren. Fler bränder, fler skottlossningar, fler våldsbrott, förslumning med mera. Incidenterna inträffar nästan undantagslöst på sen kvällstid eller nattetid. Och då gissar jag att Gunnel sover. Men man bör inte förväxla sin goda nattsömn med vad som verkligen sker i den omedelbara närheten nattetid. Då är det nämligen lätt hänt att verklighetsuppfattningen inte stämmer överens med verkligheten. Men visst är det fortfarande ganska fint i Högdalen.

  20 kommentarer for “En andra röst från Högdalen …

 1. Gunnel Gomér
  2017-03-15 kl. 2:35

  “Min mor, som är jämngammal med dig, brukar uttrycka sig som du gör.”

  Jag är alltså något äldre, men ändå inte benägen att uttrycka mig vare sig som din mor eller bloggskribenten. Jag är uppväxt i Vällingby/Råcksta. Var tonåring på 60-talet och gick faktiskt en del på ungdomsgården Tegelhögen, som du nämner här. Vällingby på 60/70-talet var betydligt stökigare än vad Högdalen är idag. I vuxen ålder fick jag ett perspektiv från en sociolog, som sa: Jasså, bodde du Vällingby? Ett exempel på en ovanligt stark narkotikaexplosion.

  Ja, ett av mina syskon gick under i droger, vänner också. Ja, de begick många brott för att finansiera sitt missbruk. Inklusive bankrån och narkotikaförsäljning. I trängande behov av snabba cash… precis som killarna som nyligen rånade bingohallen i Högdalen. Jag blev en sådan syster som narkomanvårdade och arbetade med föräldramobilisering i förorterna på 70/80-talet.

  Det är samma sak som händer nu i vissa Stockholmsförorter. Vettvilla unga killar som bygger sitt inre liv högt som höghus, men som i verkligheten inte är större än en koja vid skogskanten, d v s tomma och låga. De är (som Lagen om Vård av Unga stadgar) i fara att allvarligt skada sig själv eller annan.

  Vi behöver prata narkotikapolitik och vårdpolitik och förebyggande insatser igen… så som vi gjorde på 70/80-talet. Och precis som du skriver… vi ska inte låta snålheten bedra visheten 🙂

 2. Bo Zackrisson
  2017-03-15 kl. 15:12

  Det är väl jättebra att varken du eller jag är rädda. Jag skrev mitt ursprungliga inlägg för att jag tyckte att du hade fel om läget i Högdalen. Om du inte vill riskera att bli ifrågasatt så får du helt enkelt hålla dig borta från diskussionen. Om jag inte håller med dig måste väl jag ha rätt att skriva det samtidigt som jag förklarar varför jag inte håller med dig? Jag vill sannerligen inte skrämma dig, bara föra en anständig diskussion med exempel hämtade ur verkligheten. Exemplen finns i det ursprungliga inlägget och sedan har jag lagt till fler exempel i kommentarstråden. Jag har blivit både kritiserad och rosad på Knuts blogg. Det är precis så det ska vara.

 3. Gunnel Gomér
  2017-03-15 kl. 21:42

  Till 99% är tillståndet i Högdalen fridfullt och vänligt. Vi tycks vara eniga därom. Ibland sker utbrott av väpnade rån från grabbar i droginducerat behov av snabba cash. Samt ett fall av bilbränder vid MatDax, orsakat av gu´ vet vad.

  Högdalen har slummat till sig, påstår du. Jag säger att Högdalen är ett bra exempel på non-segregation. En mycket blandad befolkning – ekonomiskt, klassmässigt och etniskt. Men inte slum. Inte ens de två härbärgena för hemlösa missbrukare eller boendet för psykotiker är slum i Högdalen.

  Naturligtvis vill du skrämma både mig och andra. Det lyckas inte i mitt fall vill jag påpeka. I never promised you a rosegarden! Men jag håller mig borta från Lindelöf hädanefter. Jag är nämligen en street smart dam och vet vad som kan hända om jag växer till ett affischnamn för typisk dum och okunnig godhetsapostolisk tant. Något jag inte är.

  Tack för mig. Ajö.

 4. Bo Zackrisson
  2017-03-16 kl. 11:34

  Som du själv noterar så är vi faktiskt överens om en hel del. Skillnaden ligger kanske i att jag försöker beskriva en utveckling som jag tycker pekar åt fel håll. Eftersom det går så långsamt, så hinner de flesta anpassa sig. När det gäller förslumningen så är det främst tiggarna jag tänker på. Jag trivs fortfarande bra i Högdalen, vilket du också gör. Det är nog det viktigaste. Trots allt!

 5. Bo Zackrisson
  2017-03-20 kl. 15:58

  Ny händelserapport:
  I oktober förra året brann modulhusen i Fagersjö som ligger ca 1,5 kilometer från mitt hem i Högdalen. Nu är det dags igen. Fast 99 procent av tiden är det inget som brinner i Högdalen med omnejd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.