Sahra Wagenknecht

Tänk en svensk vänsterledare med äkta vänsterprofil som skulle säga något i stil med detta:

Det handlar om att vara mer lyhörd när det gäller människors rädsla. I stället för att kalla dem för ”rasistiska” och driva bort dem…

Tror knappast att det finns någon svensk vänsterledare med äkta vänsterprofil som skulle säga detta. Eller säga att utlänningar som begår brott här har förverkat rätten att stanna i landet. Eller detta:

”Öppna gränser för alla” är världsfrånvänt. När grundkärnan i vänsterpolitik är att företräda de svaga i samhället, så är en inga-gränser-politik raka motsatsen till vänster. Alla framgångar när det gäller att reglera kapitalismen har skett inom enskilda stater, och stater har gränser. (…) Arbetsmigration innebär en ökad konkurrens om jobben, framförallt i låglönesektorn.

Men i Tyskland finns Sahra Wagenknecht, en av ledarna för vänsterpartiet Die Linke. En artikel i SvD handlar om henne. Där får vi veta att hon är landets näst populäraste politiker: Merkel ligger på 38 procent i opinionen, Wagenknecht på 37.

Inte nog med det: Sahra Wagenknecht är uppskattad av stora grupper även utanför det egna partiet. Kan det bero på att vänsterprofilen faktiskt verkar äkta och rakryggad? Jag tror att andra politiker i Die Linke varit kritiska mot invandringspolitiken, men nu börjar det bli akut i och med att Alternativ für Deutschland blivit stort i de senaste valen. Bland annat har mängder av vänsterväljare gått över till Alternativ. Man kan väl jämföra Sverige där stora grupper av LO-arbetare nu stödjer Sverigedemokraterna.

Några siffror visar lite mer av bakgrunden. Av Die Linkes väljare stödjer 86 procent Wagenknecht. Det betyder att 14 procent inte gör det, men just där finns ett gäng som drivit en högljudd pro-immigrationslinje och till och med försökt få bort Wagenknecht som Die Linkes gruppledare i förbundsdagen.

Inte helt oväntat så är Wagenknechts linje djupt kontroversiell. Die Linkes intellektuella falang har kallat henne för rasist och säger att Wagenknecht inte representerar deras värderingar.

Det kan med andra ord vara som på andra håll, exempelvis i Sverige, där en larmande minoritet försöker överrösta en mer tystlåten majoritet i olika frågor. Men det kostade Die Linke cirka 400.000 väljare i senaste valet till förbundsdagen. Och de rösterna gick till Alternativ für Deutschland, som talade klarspråk om vad man tyckte om den massiva invandringen.

Föregående artikelTHE SEARCH FOR TRUTH IN THE RUBBLE OF DOUMA – AND ONE DOCTOR´S DOUBTS OVER THE CHEMICAL ATTACK
Nästa artikelDET GÖR ONT NÄR IMPERIER BRISTER

4 KOMMENTARER

  1. Tyvärr kommer SD ta fler röster i kommande val. Nu har vi dessutom ett parti till höger om SD. Vår inhemska ”vänster” är en flum- och trivseldito. Fångad i parlamentet av statsbidrag och politiskt korrekthet. Oförmögna att se verkligheten som den är.

  2. Instämmer. Avsaknad av en antiimperialistisk grundsyn och ansluten till drevet mot Assad, av Jonas S kallad massmördare.

    Mer genus än klassperspektiv vilket leder fel även om kvinnors löner i olika branscher släpar efter, Statsbidraget håller partiet ovan vattenytan men politiken har förlorat all inriktning på samhällsomvandling och hanteringen av Lars Ohly var skamlig. De förtjänar bara förakt.

  3. I fredags träffades Angela Merkel och Vladimir Putin i Sotij. Vi kan ana vad de hade att diskutera. SvD täckte besöket under titeln ”Trump pressar Merkel närmare Putin” och UNT har rubriken ”Merkel och Putin i samtal om Nord stream 2”. Att USA med sin politik driver EU in i armarna på ”ärkefienden” Ryssland skulle ju vilken nyinkommnen pryo som helst på State Department kunnat räkna ut.

    Men jag har inte hittat ett ord om besöket i Dagens Nyheter, trots att jag letat på ”Merkel”, ”Putin” och ”Sotij”. Kanske någon kan hjälpa mig. För är det inte bara i ruskiga diktaturer som pressen förtiger viktiga nyheter som inte ”borde” ha hänt?

    Saken kan inte dras inför ”Faktiskt.se” eftersom DN inte sagt något som är fel. De har ”bara” förtigit sanningen.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.