En av världens viktigaste intellektuella?

svetlana-poseidon

Svetlana Aleksijevit i Göteborg [montage KL]

När jag först hörde att Svetlana Aleksijevitj fått Nobelpriset i litteratur tänkte jag att nu blir blir ryssarna, vitryssarna och ukrainarna stolta och glada. Och det blev de säkert, men uppenbarligen anser göteborgarna att hon lika mycket är “en av oss”, åtminstone om man får tro SVT:s sajt.

Aleksijevitj har alltså bott två år i Götet och medverkat som kolumnist i GP. Redaktionen har lagt ut två av hennes kolumner: Rysslands hårda farväl till Europa och Putin har begravt mitt hopp.

Jag är inte säker på om jag efter att ha läst dessa instämmer i SVT:s omdöme att hon är “en av världens viktigaste intellektuella”.

Anna-Lena Lauréns intervju i Hufvudstadsbladet ger en sympatisk bild av pristagaren.

PS: Och av en händelse som ser ut som en tanke så är det på söndag presidentval i Vitryssland.

... är läst 234 gånger!

  10 kommentarer for “En av världens viktigaste intellektuella?

 1. Mats Larsson skriver:

  “Vi borde avundas ukrainarna”, skriver Svetlana Aleksijevitj i en av de länkade GP-artiklarna. (Med vi menar hon ryssarna snarare än vitryssarna, om jag uppfattat henne rätt.)

  Jag tror att hon har helt rätt. Vid hemkomsten från Ryssland för någon vecka sedan sa jag till en av mina ukrainska medarbetare, med nära släktingar i Moskva, att om några år kommer du att säga till dina ryska släktingar att “hur kunde ni vara så dumma att ni gick på den ryska propagandan om Ukraina i Pervyj Kanal och andra statliga ryska medier”; de kommer då att skruva generat på sig och mumla något till svar, samtidigt som de inser att de sitter med Svarte Petter.

 2. Knut Lindelöf skriver:

  Fann denna text av Martin Uggla på bloggen “ryska rättigheter”, som kommenterar Svetlana Aleksijevitjs skriverier i GP ur ett MR-perspektiv. Det speciella är att texten skrevs den 16 mars i år, alltså ett drygt halvår före upphöjelsen till Nobelpristagare.

 3. Jan Wiklund skriver:

  Här är en omröstning om vilka som är årets viktigaste tänkare:

  Resultat:
  1. Thomas Piketty
  2. Yanis Varoufakis
  3. Naomi Klein
  4. Russell Brand
  5. Paul Krugman
  6. Arundhati Roy
  7. Jürgen Habermas
  8. Daniel Kahneman
  9. John Gray
  10. Atul Gawande

  etc. Som webbredaktören anmärker kan nästan alla de första femti räknas till den politiska vänstern, endast några få till högern. Givetvis är det en amerikansk webbplats vilket påverkar urvalet en del. Även om det är lite mindre snävsynt än det mesta amerikanska.

 4. Mats Larsson skriver:

  Årets Nobelspris i litteratur har initierat en diskussion om vi i Sverige ska säga Vitryssland eller Belarus. UD använder fortfarande Vitryssland. Det officiella namnet på de två officiella språken vitryska och ryska är Respublika Belarus. Valet av namn är ingen tillfällighet, det markerar att vitryssarna är en historisk del av kievska Rus. Jag noterar att i mina visum används vitryska, den enda skillnad mot ryska som mitt icke-slaviska öga kan upptäcka är bokstaven “i” i Respublika”

  I Ryssland använder man ibland fortfarande Belorussija, d v s Vitryssland. Jag såg en fin affisch i Dubna, Ryssland, som 2011 togs fram till den internationella anläggningens 55-års-jubileum. Samtliga medlemsländer med sina flaggor och officiella namn skrivna på kyrilliska – jodå, där stod Respublika Belorussija. Numera har man dock ändrat till Belarus på anläggningens hemsida. På rysk TV har jag oftast hört Belorussija.

  Carl Bildt tycker på twitter att det är dags att gå över till Belarus i Sverige. Däremot skriver inte Svetlana Aleksijevitj på belarusiska, som Fredrik Wadström sa på SVT1 i morse, utan på ryska (såvitt jag förstått).

 5. Anders Persson skriver:

  Ett folk äger fortfarande sitt språk. Vitryssland har i alla tider hetat Vitryssland på svenska och av vad jag förstår av Mats inlägg ligger inget förklenande i det. Annat är det med det gamla svenska namnet för Ukraina “Lill-Ryssland”. Eller ska vi av liknande skäl kalla vårt närmaste östra grannland Suomi? Att vi på Carl Bildts inrådan ska följa den amerikanska praxisen vänder jag mig emot – det gör vi redan i så många andra sammanhang.

 6. Mats Larsson skriver:

  Fredrik Wadström menade i SVT1:s nyhetsmorgon att Vitryssland var ett kolonialt namn. Men som sagt, det har hetat Vitryssland i alla tider på svenska och lär inte bli lätt att ändra, om det nu behövs. Håller med om att det knappast kan anses nedsättande på svenska.

  Ryssarna och ukrainarna använder termen “bulbasj” om vitryssarna,
  ett lite nedsättande ord som betyder “potatisätarna” (att det dock är sakligt korrekt vet alla som tagit del av det vitryska köket).

  Ryssarna har ett lite nedsättande ord för ukrainarna. När Stalin skickade Molotov till Ukraina 1928, rapporterade Molotov tillbaka:

  Dear Koba! I am just in my 4th day in Ukraine – and people say I’m doing some good. I’ve pumped up the lazy khokhols [Ukranians].
  (O.V. Khlevniuk, “Stalin – a new biography of a dictator”, sid.101).

  Utan tvekan har året litteraturpris placerat Vitryssland på svenskarnas karta. Men knappast på turistkartan.

 7. Anders Persson skriver:

  Under mitt besök i England nyligen retade jag mina vänner med att fråga om de kände till “Europas sista diktatur”? De trodde jag menade Ryssland, men det godkände jag inte. Nej, sade jag, det är ett land som visserligen gränsar till Ryssland, men också till Polen, Ukraina, Litauen och Lettland. De var helt oförstående och trodde inte att det fanns ett sådant land, och minst av allt att det skulle vara “Europas sista diktatur”. Hur många svenskar skulle klara denna kuggfråga?

  För övrigt bör britterna känna sig förolämpade av att de och deras land är namngivet efter en fransk provins (Bretagne) och fransmännen över att fått namn efter en tysk folkgrupp (frankerna). Ryssarna är sedan länge förbannade över att förknippas med Roslagen och norrmännen borde vara stötta av att deras land på engelska och tyska kallas “norra vägen”. Finland har sitt icke finska namn efter området runt Åbo, det finska namnet “Suomi” lär vara avlett av suomaa=träskmark …

 8. Olof Öberg skriver:

  “Sista diktatur”, borde väl snarare vara “enda diktatur”, för vad vet vi om framtiden?

 9. Bengt Svensson skriver:

  Jag läste en bok av Svetlana Aleksijevitj i somras och kände mig sympatisk mot en författare, som skriver om människor under krig och olyckor bortom statistiken och hjälteretoriken. Kanske kan hon inspirera andra till detsamma.

  Men hon behöver se över sina offentliga uttalanden, om hon inte vill bli ihjälälskad av militarister och krigshetsare i väst.

  Ukraina är ett land som står på bankruttens rand. Så vitt jag förstår är det endast de välvilliga långivarna, som håller landet flytande. Vad mer är, landets regim verkar mer intresserad av att skriva om sitt folks historia och pracka på det en nationalistisk ideologi, än av dess välfärd.

  Belysande är följande artikel från brittiska Guardian.

  Redan i somras hade två barn blivit paralyserade av polio i västligaste Ukraina.

 10. Mats Larsson skriver:

  Har just återkommit från Vitrysslands huvudstad Minsk tomhänt – planen var att köpa några av Svetlana Aleksijevitjs böcker på originalspråket ryska, men jag fick samma besked i varje bokhandel; hennes böcker såldes slut redan dagen efter Nobelpriset annonserades och någon ny upplaga hade ännu inte kommit.

  Passade också på att göra en jämförelse mellan ett supermarket i Minsk och den supermarket jag besökte i Sankt Petersburg för mindre än en månad sedan. Större och mer varierat utbud i Minsk till ungefär (såvitt jag kunde bedöma) likvärdiga priser. Samma storlek på supermarket och ungefär samma relativa läge gör jämförelsen relevant. En jämförelse mellan hotellfrukostar bekräftar mina intryck från supermarkets. Klart bättre i Minsk än i Moskva och Sankt Petersburg. Åter, jag bor alltid på hotell från sovjettiden i ungefär samma prisklass, så jämförelsen är relevant.

  Rika ryssar åker till Minsk för att spela. Gambling är förbjudet i Moskva, men i Minsk finns en hel del casinos. Minsk har blivit Moskvas Las Vegas.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.