Lätt manipulerad bild från USA:s bombning under Koreakriget (Förlaga: Wikipedia)

När jag gjorde lumpen fick vi lära oss om ”ABC-vapen”. A stod för atomvapen och Hiroshima. När fanjunkarn skrek att en atombomb smällt, skulle vi slänga oss bakom närmsta sten. C betydde kemiska vapen. Vi visades journalfilmer från första världskrigets klorgasattacker. De hade också använts mot koloniala undersåtar i Afrika, men det räknades liksom inte. Några filmer från Vietnamkriget, då 1966, visades inte heller, men ett befäl hällde ut en skvätt napalm på marken och tuttade på. En klibbig gegga, som var svår att släcka.

Användningen av ”avlövningsmedel” hade kanske inte kommit igång på allvar. Men i fält fick vi sätta på oss gasmaskerna illa snabbt, när det ropades ”gasanfall”. Sedan marscherade vi vidare med ”gasmask på”, svettigt och jobbigt. Lösningen var att skruva loss filtret, så att luften fritt flödade in. För övrigt ett trick som jag alltid tillämpar ute på stan i dessa covidtider genom att ha ansiktsmasken mycket löst påsatt.

B betydde biologiska vapen. De var inte mycket att göra åt, bara hoppas på det bästa. Dessutom var de förbjudna och hade aldrig använts. Men nu skriver Jeffrey Kayei i artikeln”New Revelations on Germ Warfare: It’s Time for a Reckoning with Our History from the Korean War” (Counterpunch) om frisläppta dokument som bevisar motsatsen. Tidigare avfärdades anklagelserna om att USA använde biologiska stridsmedel under Koreakriget som ”kommunistisk propaganda” eller bekännelser från USA-soldater under tortyr. CIA tvingades släppa dessa dokument under ”Freedom of Information” år 2010, men få historiker var då intresserade. New York Times vägrade ta in ovan nämnda artikel.

Dokumenten innehåller bland annat utskrifter av avlyssnade (och översatta) konversationer mellan nordkoreanska och kinesiska enheter om flugor och mygg som släppts från luften och gjort folk sjuka. En topphemlig rapport från kodknäckarna på ”Armed Forces Security Agency”, föregångarne till dagens NSA, rapporterar den 6 mars att…

Från CIA-dokumenteens frisläppande, “Baptism by Fire”

”An unidentified Chinese Communist unit on 26 February reported that ‘yesterday it was discovered that in our bivouac area there was a real flood of bacteria and germs from a plane by the enemy. Please supply us immediately with an issue of DDT that we may combat this menace, stop the spread of this plague, and eliminate all bacteria.’” (… igår upptäcktes det att ett fientligt flygplan släppt ner en riktig flod av bakterier. Var god förse oss genast med DDT…).

“Two coastal security stations in northeastern Korea reported on 11 March that ‘the bacteria bomb classified as mosquito, fly, and flea were dispersed,’ and ‘an enemy plane dropped ants, fleas, mosquitos, flies and crickets.’”

”A 9 May report: ‘De släppte spindlar och myror över Songjin city… idag,’ rapporterade en kustförsvarsstation i nordöstra Korea  …. Meddelandet fortsätter med att det angivna området har isolerats och undersöks av  ‘the plague prevention work committee.’”

Det är ytterst osannolikt att dessa meddelanden mellan lokala militära enheter skulle ha kunnat regisseras i förväg, och i så fall med vilket syfte? Den tidens ”Communists” anklagade också USA för att samarbeta med japanska vetenskapsmän, som experimenterat med insektsburna bakterieattacker mot Kina.

Det så kallade ”Agent Orange” som användes i stor mängd under kriget mot Vietnam var ju ett kemiskt stridsmedel. Men det åstadkom också skador på befolkningen, cancer, missbildade barn o s v. USA har aldrig erkänt någon skuld till detta, men vad man tvingades acceptera efter många år var att vissa sjukdomar och skador på de egna soldaterna berodde på att de hanterat biocider. Det var viktigt för dessa soldater, eftersom det betydde att de fick gratis vård under den sk Veterans Administration eller invalidpension för sina skador, i stället för att hänvisas till privat (och dyr) sjukvård.

Föregående artikelXINJIANG: VAD VÄST INTE BERÄTTAR OM KINAS KRIG MOT TERROR
Nästa artikelNILS FUNCKE: BULLETIN HAR SKADAT TILLTRON TILL PUBLICISTISK VERKSAMHET
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

2 KOMMENTARER

  1. Och USA har laboratorier för biologiska vapen runtom i världen. Den bulgariska journalisten Dilyana Gaytandzhieva pekar bland annat på ett sådant laboratorium i Georgien där Defense Threat Reduction Agency har outsourcat större delen av forskningsarbetet till privata företag.

    Dessa ansvarar inte för kongressen i USA och kan därmed göra vad de vill. Hon skriver: “CH2M Hill har tilldelats $ 341,5 miljoner i DTRA-kontrakt under Pentagons biolaboratoriumsprogram i Georgien, Uganda, Tanzania, Irak, Afghanistan, Sydostasien. Hälften av denna summa (161,1 miljoner dollar), har tilldelas The Lugar Center, under det georgiska kontraktet.”

    Dilyana Gaytandzhieva har även gjort omfattande utredningar av de olagliga vapentransporter som organiserats av USA från tidigare Warszawa-paktland till terrorister i Syrien.

    Den svenska läkaren Andrea Andréen rapporterade om detta redan på 1950-talet. Svensk-kinesiska vänskapsförbundet gav ut en skrift om det.

  2. Bra att det här äntligen börjar ventileras. Bevisen för det här har funnits ända sedan 1952 och Needham-kommissionens rapport. En rapport som i princip är omöjlig att få tag i i tryckt form. Dock finns den att ladda ner här.

    Det här är intressant även på så sätt att det har, i likhet med de ökända Katyn-dokumenten, använts förfalskade dokument, alt icke-existerande dokument för att bevisa amerikansk ”oskuld” i den här frågan.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.