En liten notis i Svenska Dagbladet den 1 juli 2017 nämner att forskare nu kommit orsaken till bidöden på spåret. Vetenskapsradion har nämnt en forskningsrapport som publicerats i tidskriften Science den 28 juni. Bidöden har hittills främst drabbat USA men rapporten redovisar forskningsresultat från tre europeiska länder. En viktig nyhet som borde ha slagits upp stort men resulterat i en liten notis.

Rachel Carson började arbeta på sin bok Tyst vår år 1958 och den var klar år 1962, två år före hennes död. Boken angreps häftigt av större delen av USA:s kemisk-tekniska industri, men den fick en enorm betydelse för synen på biocidanvändning. Inte bara i USA, utan i hela världen. I boken skriver hon…

… Händelserna i stil med besprutningarna i östra Illinois ställer en fråga som är inte bara vetenskaplig utan också moralisk. Den fråga det rör sig om är huruvida en civilisation kan föra ett skoningslöst krig mot livet självt, utan att samtidigt förstöra sig själv och utan att förlora rätten att kallas civiliserad…

Rachel Carsons bok resulterade i ett omfattande förbud mot användning av DDT. Men den kemisk-tekniska industrin arbetar vidare, som om användningen av DDT bara var ett tillfälligt misstag i en i övrigt ofarlig hantering.

Varje vår surrar en bastant, övervintrad humledrottning runt vårt hus. Förmodligen inte bara ute på en nöjestur, utan på jakt efter en lämplig plats för att föda upp nästa generation av flitiga humlor. Var hon hittar sin boplats har jag aldrig lyckats komma underfund med. Men när blommorna slår ut i vår trädgård uppsöks de av mängder av flitiga humlor som ivrigt förflyttar sig från blomma till blomma.

Dock inte i år. Jag ser blott ett par, till synes svältfödda små humlor, som i vanlig ordning arbetar för sin försörjning. Kanske en tillfällig svacka orsakad av en ovanlig väderlekssituation just detta år. Men i vilket fall, en påminnelse om hur maktlösa vi människor är när levnadsvillkoren för de livsviktiga småkrypen plötsligt ändras.

För något år sedan såg jag en film som visade hur jättelastbilar transporterar runt bikupor för att säkerställa pollineringen av de stora monokulturella odlingarna i USA. Filmen visade också hur humlor föds upp i laboratorier i Tyskland och säljs bland annat till odlingar i växthus i Sverige.

Tyvärr hittar jag ingen länk till den filmen. Däremot en liten artikel om avsaknad av bidöd på Kuba där USAs handelsbojkott gör att man tvingats hitta alternativ till användning av pesticider.

KÄLLOR:

Föregående artikelResebrev från Sankt Petersburg VII: Opraktiska teoretiker?
Nästa artikelProtesterande modelljärnväg
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.