Följande korta notis publicerade jag aningen oövertänkt på förmiddagen den 8 juni. Tipset kom från en för mig välkänd person, som jag inte hade någon anledning att misstro.

Fick detta facebookklipp från en läsare av denna kloka flicka, som vågar gå mot strömmen. Hon vägrar att bidra till bilden av det svarta Amerika som en kriminell gemenskap. Att lyfta en våldsam och kriminell till allas hjälte är ohållbart… Missa inte denna kloka appell.

Strax efter publiceringen kom en kommentar från en annan av mig välkänd läsare. Denne upplyste mig om att den lilla flickan i det synbarligen hemmagjorda filmklippet inte var den hon framstod som. Hon var den 30-årig Candace Owens, som sedan några år befinner sig i karriären inom USA:s konservativa högerfält. Hon har varit inbjuden talare i Vita huset hos Donald Trump, är emot aborter, för att kvinnor ska förbli vid spisen m m och har inget att säga om USA:s krigsäventyr runt om i världen.

Candace Owens talar i Vita huset 2019 (Foto: Wikipedia)

Men saken är komplicerad. Candace Owens är en klyftig tjej som hittat sin originella nisch för en personlig karriär. Hon ställer sig nu upp och pekar ut en viktig komplikation som ryms i BLM-rörelsen. Att lyfta fram en våldsdömd kriminell (George Floyd) som hjälte och förebild för USA:s svarta befolkning är en förolämpning menar hon. Hon tar avstånd från polisens övervåld, men pekar på att de för det mesta gör ett bra jobb.

Ett sådant budskap har alla möjligheter att nå ut, förvirra begreppen och splittra arbetarklassen och inte minst de med afroamerikanska rötter. De lider idag värre än på mycket länge av fattigdom och arbetslöshet.

BLM-rörelsen förknippas med liberal vänster (demokraterna) medan ordning och reda, kamp mot droghandel och kriminalitet är högerns (republikanerna) frågor. När en ung svart kvinna lägger ut texten som Candace Owens blir det genomslag.

Som alltid blir allt i USA större än i Sverige. Men jämförelsen går ändå att göra. Den etablerade liberala svenska maktapparaten (S, L, C, MP och de stora medierna) kommer fortsätta att tappa stöd och förtroende, medan den nya högerkonstellationen (SD, KD, M och alternativmedierna) kommer att vinna terräng. Den som tror att S-uppgången de senaste månaderna är bestående bedrar sig. Mönstret här liknar det vi ser i USA.

Men alla är de lika krigiska och okritiska mot USA-imperialismen. Så hur man ska ställa sig om man har hjärtat på vänstersidan förblir ett dilemma. Jag lyfter bara diskussionen…

Föregående artikelLärdomar från Palestina: USA:s svarta befolkning behöver en stark motståndsrörelse
Nästa artikelProcessen mot Anna Lindstedt (och Kina)
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. Jag tycker att du inte skall grubbla så mycket på det här med höger och vänster. Huvudmotsättningen i Sverige idag är inte den mellan höger och vänster, utan den går mellan dem som står upp för statssuveräniteten och dem som vill göra sig av med den. Utan statssuveränitet finns det varken höger eller vänster.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.