EN TANKEVÄCKANDE BOK OM ARBETARNA SOM FOR TILL USA

Jan-Ewert Strömbäck har skrivit en bok om den Mary Andersson, som emigrerade till USA, engagerade sig fackligt och blev rådgivare till fem presidenter.

“Han för också ett tankeväckande resonemang om emigration och flyktingar. För vad var, menar han, de svenskar som emigrerade till USA annat än tidiga båtflyktingar och hur orimligt är det inte att dagens båtflyktingar nekas att återförenas med sina familjer.”

Så skriver Hans Falk i tidningen Mål & Medel >>

... är läst 743 gånger!

  2 kommentarer for “EN TANKEVÄCKANDE BOK OM ARBETARNA SOM FOR TILL USA

  1. Bengt Svensson skriver:

    Den boken måste jag läsa. En invändning, dock: På den tiden tilläts i stort sett bara vita, europeiska invandrare till USA. Inte ens östeuropéer och judar sågs med blida ögon. De som befanns sjuka vid immigrationens läkarkontroll deporterades med vändande båt. Indianerna tilläts inte bli medborgare.

  2. Björn Nilsson skriver:

    Tankeväckande? Båtflyktingar … Enda likheten med riktiga båtflyktingar är väl att svenskar åkte båt till Nordamerika, men ofta åkte de båten hem igen.

    En del gjorde flera resor fram och åter. Ibland föddes barn därborta som har USA som födelseland men dog i Sverige (har med de enkla medel jag har hittat över 4500 personer födda i USA på 1800-talet men döda senare i Sverige).

    Återinvandring är en sak som ofta förbises, så nettot av utvandrare bör vara mindre än brutto. Konjunkturerna styrde i hög grad, de flesta torde ha flyttat av ekonomiska skäl. Flyktingar återinvandrar väl sällan till hemlandet? En liten religiös och politisk komponent del kan urskiljas (som farmors farfar som blev mormon i Uppsala och emigrerade till Utah med större delen av familjen), men huvudsakligen bör det ha handlat om ekonomi. Inte konstigare än de sydsvenska utvandrarna till Danmark och Tyskland.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.