En tredje stånpunkt (2)

”TIDSKRIFTER FOLKET I BILD har under rubriken ’Debatt om öst och väst’ publicerat en rad uttalanden av yngre socialistiska författare.” Så inleder Herbert Tingsten sin ledare i DN redan den 16 april 1950. Läs hela artikeln nedan. Den ska läsas tillsammans med ”En tredje ståndpunkt” som jag lade ut för en stund sedan. Namnen och åsikterna påminner oss om att fria debatter är viktiga, att ”tredje ståndpunkten” var aktuell redan i april 1950 och att mycket är sig likt efter 72 år.

Bild från Tingstensamlingen.

... är läst 467 gånger!

  1 kommentar for “En tredje stånpunkt (2)

  1. Dennis Zackrisson skriver:

    Mycket bra att den här debatten tas upp i ett nutida sammanhang. Jag vill här samtidigt rekommendera en fullmatad bok om den här frågan: Tomas Forser & Per Arne Tjäder: Tredje ståndpunkten – en debatt från det kalla krigets dagar; utgiven 1972 (för precis 50 år sedan) i ”Zenitserien” hos Bo Cavefors (som nr 15). Är den inte utrensad torde den finnas på välsorterade bibliotek och kanske även antikvariskt på sina håll.

    Här finns förutom en beskrivning av hela striden i tidningsspalterna och annan offentlighet (1950-51), ett fylligt urval av tidningsartiklar (med given slagsida för tredjeståndpunktarna men även inlägg av Tingsten och Eyvind Johnson), en redogörelse för efterblomningen av debatten 1971 sedan Olof Lagercrantz i en ledare i DN försvarat Tingstens hållning samt (inte minst viktigt) en grundlig genomgång av debattens förutsättningar med världsläget efter 1945 och den svenska alliansfriheten.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.