Er ist wieder da

Klipp ur trailern för Er ist vieder da

Klipp ur trailern för Er ist wieder da

er-ist-wieder-da-bok

Bokomslag

För några år sedan gjorde boken Er ist wieder da av Timus Vermes sensation i Tyskland. Våren 2011 vaknar Hitler upp i centrala Berlin med huvudvärk. Det sista han minns är att han var med Eva Braun i bunkern, så förvånad inser han att staden inte ligger i ruiner. Folk känner naturligtvis igen Hitler, men tror att han är en imitatör. Han gästar en TV-show och hans kommentarer tolkas som bitande ironi och blir ett Youtubefenomen. När Hitler blir förskräckt över bristen på övertygelse bland nynazisterna och skäller ut partiledaren, vinner han ett fint journalistpris – för sin satiriska exponering av fördomar. Karriären pekar spikrakt uppåt.

En satir? Politisk komedi? frågar man i Leopards förlagsreklam. Och ger själva svaret “Allt detta och mer: Han är tillbaka är ett litterärt drama på högsta nivå.”

Nu har boken filmats och har just haft premiär i Tyskland. Ett smakprov får man i denna (från annan reklam befriade) trailer där Adolf lär sig att logga in på Internet.

Att Hitler “går hem” i satiriska projekt kunde vi se häromdagen i den vansinnigt roliga (ryska??) propagandasnutten

Om någon från rysk eller annan propagandacentral läser det här så skulle jag ge tips på en annan vinkel:

Hitlertyskland föll på sitt eget grepp, d v s dess fanatiska rasism. Utan den hade säkert de flesta judar stannat i Tyskland och, liksom 1914-18, kämpat för sitt lands storhet. Men också hade Operation Barbarossa möjligen avlöpt “lyckligare”. Eftersom Hitler kunde samarbeta med icke-arier som italienare, finnar, rumäner, ungrare och japaner, så varför inte med ukrainare? Faktum var att många i Ukraina sommaren 1941 trodde att Wehmacht kom som befriare. När de sedan, allt för sent, upptäckte sitt misstag, enrollerade sig de flesta på Röda Arméns sida.

En Youtubesnutt med Adolf som belåtet muttrar att EU minsann inte gjort om hans misstag, utan i det pågående Operation Barbarossa II tvärtom med olika grepp söker splittra Ukraina och Vitryssland från Ryssland skulle passa fint.

Till sist undrar jag varför denna satir med Hitler som någon slags “hjälte” inte stött på motstånd från politiska purister. Kan det vara att författaren, som på sin ungerske faders sida verkar vara av judisk börd, genom detta är politiskt “immun” emot stygga anklagelser? Också de som 1975 gjorde “Springtime for Hitler” var ju av judisk härkomst.

Skulle vara kul att läsa Hans Isakssons recension när filmen fått svensk premiär …

  5 kommentarer for “Er ist wieder da

 1. Anders Abelin skriver:

  Om du kan nöja dig med att jag läser med stort intresse och vill gärna ta del av dina tankar!

 2. Bengt Svensson skriver:

  Jag gissar att någon amerikan har gjort den där snutten om Hitler och syrienkriget.
  Vill också påpeka att det finns en hel massa Hitlersatirer, där samma filmavsnitt används.

  Här min favorit, där fyrern söker bostad i San Francisco.

 3. Anders Persson skriver:

  I originalversionen (med engelsk text) spelar man återigen på den gamla myten att de tyska officerarna aldrig stödde Hitler, att allt var hans fel. Men medan Stalin under kriget överlät mer och mer av ansvaret till sina generaler gjorde Hitler tvärtom. Därför gick det “på tok” – som väl var.

 4. Mats Larsson skriver:

  Anders P!
  Du skriver: “Faktum var att många i Ukraina sommaren 1941 trodde att Wehmacht kom som befriare. När de sedan, allt för sent, upptäckte sitt misstag, enrollerade sig de flesta på Röda Arméns sida.”

  Jag skulle säga “en del ukrainare” och framförallt i Galizien, som under århundradena tillhört Polen, dubbelmonarkin och sedan Polen igen.

  Genom Ribbentrop-Molotov-pakten fick Sovjetunionen möjlighet att annektera Galizien 1939. Området hade alltså bara tillhört Sovjetunionen i två år när Barbarossa inleddes.

  Jag undrar också över den andra utsagan. Röda armén hade stora truppstyrkor i Ukraina när kriget inleddes. Inledningsvis lyckades man också hålla tillbaks tyskarna bättre än längre norrut, i Vitryssland. Min frus ukrainska morfar ingick i den första sovjetiska echelongen, den som blev så oerhört illa tilltygad under krigets första månader, och han stupade 1941. Efter katastrofen vid Kiev fanns i praktiken inget försvar kvar av Ukraina och i november 1941 var hela sovjetiska Ukraina ockuperat.

 5. Anders Persson skriver:

  Mats! Jag böjer mig helt för dina argument – vilka gläder mig.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.