Denna gamla formel kommer ur marxismens kärna och omfattades helt av Olof Palme  Ursprungligen var det arbetarklasens befrielse, som måste vara dess eget verk, men under imperialismens epok, särskilt under Vietnamkriget, överfördes det till att gälla varje folks befrielse från kolonialt och imperialistiskt förtryck.

Det var ett av de budskap Pierre Schori försökte hamra in under sitt föredrag i tisdags på Stadsbiblioteket i Uppsala. Det arrangerades av FiB/K och Socialdemokraterna i Uppsala och blev välbesökt. Det hela var även ett mycket givande samarbete mellan FiB/K och Socialdemokraterna i Uppsala, som gav mersmak.

Budskapet kändes befriande för mig och den antiimperialistiska rörelse som jag känner mig som en del av. Det leder ofelbart till respekt för alla nationers rätt att själva bestämma utan inblandning utifrån. Det leder även till den möjligen mer svårsmälta insikten att den regim som kontrollerar ett område måste respekteras (Al Assad, Kadhaffi, sionistregimen i Israel), åtminstone som samtalspartner och att rörelser (som palestinska Hamas och Fatah, talibaner, röda khmerer, naxaliter) måste betraktas som legitima (om än ej alltid älskade) befrielserörelser. Det leder också till att så kallade ”humanitära intervensioner” blir olagliga eftersom de generellt sett leder till mer konflikter och krig i framtiden. Locket kan kanske läggas på en tid – som i Kosovo och Libyen – men risken för nya än grymmare uppgörelser är överhängande. Hela FN-systemet och folkrätten bygger dessutom på dessa grundprinciper för internationell samexistens. Att överge dessa principer vore förödande.
Detta stora börjar som alltid i det lilla. För min del här i Centrala stadens S-förening, där jag är medlem. Vi hade ett par möten för att få fram motioner till nästa partikongress. Då skrev jag ihop en motion om att vi måste ta hem soldaterna från Afghanistan nu, och delgav mina föreningskamrater. Frågan var ny för de flesta. Man kände dock till att partiledningen – hur den än varit sammansatt de senaste 10 åren – har stått bakom de svenska Afghanistansoldaterna. Att det är ett riktigt krig var emellertid oklart för många. Det blev en ganska livlig och givande diskussion. En medlem skrev ett långt svar med innebörden att föreningen omöjligen kunde ställa sig bakom motionen, och så blev det. Den gick istället vidare som ”enskild” till Uppsala arbetarekommuns representantskap (högsta beslutande S-organ i Uppsala) där den antogs utan att någon yttrade ens minsta tveksamhet till kraven. I Dalarna och Skåne har liknande motioner antagits sägs det.

Motionen ska nu gå vidare till distriktsstyrelsen och distriktskongressen för att till slut hamna på S-kongressen. Risken att den ska stoppas är liten enligt min bedömning. De svenska Afghanistansoldaterna är vorden mogen fallfrukt. Vägen är lång, men så fungerar demokratin.

Under de tio år som USA/NATO:s Afghanistankrig pågått har några envisa S-röster varit emot partiledningens politik: Maj-Britt Theorin, Anders Ferm, Thage G Pettersson och Pierre Schori har gått i spetsen. Heder åt dem. Alla partiledare, inklusive Håkan Juholt, och deras staber har varit för kriget. Alla har de hävdat att krigets mål är mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, skola till pojkar och flickor och demokrati, att det är ett FN-engagemang och att militär och bistånd behöver varandra. Men slutet för detta verkar nu nära, dessa offentliga skygglappar håller nu på att falla. Dags även för Urban Ahlin & Co att ta reson.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

Föregående artikelPrinsessfrossa
Nästa artikelNär fick kvinnor tillträde till roddsporten?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

  1. Knut, mycket bra! Men att det skulle ta så lång tid! Det trodde jag och andra inte när vi hösten 2003 bildade föreningen Afghanistansolidaritet.

    Men huvudsaken att det nu börjar röra på sig. Vår broschyr har fått många beställningar och som kassör ser jag pengar ramla in. Medlemsavgifter och gåvor. Kvinnor för fred har beställt 500 broschyrer.

  2. Ja, det är roligt att det håller på att vända. Ett stort problem här i Uppsala var att sekterister sa att det var omöjligt att få med S på kravet ”Sverige ut ur Afghanistan”. Vi i FiB hånades för att vi trodde att det kunde gå. Sekteristerna hade som vanligt fel (behöver inte säga vilka de var). De tycker förmodligen fortfarande att det är omöjligt.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.