Liangsunds färja 2 juli 1923 (namnet osäkert). Klicka för stor bild.

Ännu en bild ur min morfars fotoarkiv. Det är  juli 1923. Karin och Percy Lundwall reser med sina bästa vänner Astri och Herman Hogland i Hermans nya Bentz runt i västra Sverige. Två unga relativt välbeställda äkta par är ute på äventyr med egen automobil. Tack vare automobilens utveckling och inte minst de luftfyllda gummidäcken – en uppfinning av skotten John Boyd Dunlop på 1880-talet – kunde den välbeställda borgerligheten nu själv ta sig fram med relativt få däckslagningar på långa resor genom hela landet.

De har här kommit till en färja som fraktar fotgängare, hästskjutsar och en och annan automobil över vattendraget. Herman tar sig en cigarett under färjturen och vakar nervöst över att hästen och dess kusk inte ska orsaka repor i bilens blanka lackering. Percy kliver ur framsätet med sin kamera, tränger sig framför alla till färjans för och fångar ögonblicket.

Som jag berättat här på bloggen tidigare efterlämnade min morfar Percy Lundwall cirka 8000 numrerade negativ med anteckningar om tidpunkt, plats, person och annat om varenda negativ. Ett urval av dessa bilder, hans dagböcker, googlesökningar, andra läsfrukter och muntliga berättelser har jag nu sammanfogat till en bok som ska tryckas med hög kvalité. Bilderna är grunden. Titeln blir troligen Ett liv, en tid med undertiteln genom Percy Lundwalls kameraöga. Ännu finns den bara som arbetsmaterial i min dator. I tisdags blev det helt klart även för mig att boken kommer att bli verklighet. Warne förlag i Göteborg står för utgivningen.

En hel del manuellt arbete återstår, men min föresats är tryckfärdig pdf före jul. Det betyder boksläpp januarri/februari 2013.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

Föregående artikel”Fred” tappade igår sin betydelse
Nästa artikelSocialdemokrat? Ja, men …
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Bra att du tar tillvara din morfars noggranna arbete. Den här boken vill jag ha.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.