ETT LIV I SOLIDARITETENS TECKEN – TILL MINNE AV PER AXELSON

Per Axelson

“Förlagsredaktör Per Axelson har avlidit efter en tids sjukdom. Pelle kom från en genuin arbetarfamilj i Västergötland. Han anslöt sig tidigt till den revolutionära rörelsen och var chefredaktör för Gnistan, KFML/SKP:s tidning, mellan 1971 och 1975. Men det var den internationella solidariteten som särskilt låg honom varmt om hjärtat. Han anslöt sig tidigt till solidaritetsrörelsen med det vietnamesiska folket i dess kamp mot USA-imperialismens angreppskrig.”

Läs hela Dan Israels minnesord på Clartébloggen >>

  1 kommentar for “ETT LIV I SOLIDARITETENS TECKEN – TILL MINNE AV PER AXELSON

  1. Leif Strandberg
    2019-08-12 kl. 13:15

    När Kfml 1973 ombildades till SKP for Per Axelsson, på partistyrelsens uppdrag, runt och berättade om denna tilldragelse. “Vad vill SKP?” vill jag minnas att rubriken var. Det fanns ju en aura av helighet kring detta med partibildande den tiden – och ”vi var först” i konkurrens med de andra grupperingarna vänster om VPK.

    Jag gjorde psykologpraktik i Piteå och stod som arrangör för mötet. Det kom ganska många för att lyssna, mest från skolan och vården. Men längst bak i salen satt några äldre arbetare/kommunistgubbar från byarna. Per tog kontakt med dem och jag såg och hörde hur han utan tillgjordhet kunde tala med dem på kamratlig basis. Han var nog en riktig arbetargrabb den gode Per.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.