Ytterligare två personer, en man och en kvinna, har förgiftats med Novichok – samma nervgift som far och dotter Skripal förgiftades av – i närheten av Porton Down i Wiltshire i England. Paret hittades i lördrags och polisen uppger att de var i medvetslöst tillstånd och att situationen är kritisk för båda. Polisen uppger också att det inte finns något som pekar mot att paret skulle vara måltavlor på något sätt.

Läs vidare nyhetsartikel på BBC News >>

Föregående artikelUSA på väg mot fullbordad fascism
Nästa artikelVI BEHÖVER INTE POLITISERADE GENERALER OCH POLISCHEFER

12 KOMMENTARER

 1. Porton Down som tillverkar detta gift ligger till höger på kanten av den karta som BBC återger.

  Fler och fler röster höjs för att äntligen undersöka säkerheten på denna industri som bl a innehåller en karta där Poron Down finns inlagd.

  Om det skulle visa sig att det är någon lokal galning som ligger bakom detta dåd, är det troligen också densamme som slog till i mars. Kanske var det en ren TILLFÄLLIGHET att offren var prominenta ryssar?

  Man oroar sig i England – har jag sett i media därifrån – vad som skulle hända om England gick till fotbollsfinal och de höga kungligheter som nyligen beslutat komma till Moskva och övervara matchen, nu tar tillbaka sitt löfte.

  Allt tyder på en ny seger för Putin utan att han har behövt göra någonting, ja just därför!

 2. Brittiska underrättelsetjänsten är säkerligen inblandad och detta kanske ett led i att omöjliggöra mötet Trump/Putin.

  Galningar i farten tror jag inte, men kan inte uteslutas. En sjuk värld är det under alla omständigheter med ett desperat Storbritannien som fortfarande inte lämnat EU. USA mot fascism och där det militärindustriella komplexet gör allt för att säkra sina intressen i symbios med CIA.

 3. Hans A!
  Om brittiska säkerhetstjänsten hade konsulterat mig hade jag rått dem att utföra attentatet på någon annan plats i Storbritannien, där varje misstanke att det var ”spill” från det första attentatet kunde uteslutas. De borde också använda en ny blandning av Novitjok.

  Jag hade också rekommenderat dem att som offer utse en eller två personer av någorlunda betydelse, om kanske inte värdelösa gamla MI6-agenter så åtminstone någon pensionerad journalist som arbetat i Moskva för länge sedan och då ådragit sig myndigheternas ogillande. Eller någon ryss som fått brittiskt medborgarskap.

  Som det nu ser ut är mitt favorittips någon galning från Porton Down som bedriver någon personlig vendetta emot samhället.

 4. Hans A!
  Vid närmare eftertanke vill jag kanske inte helt avfärda att ett lands säkerhetstjänst ligger bakom attentaten i Wiltshire. Men med tanke på att de är så klantigt utförda tror jag inte att vare sig de erkänt skickliga brittiska, franska, tyska eller ens amerikanska säkerhetstjänsterna ligger bakom. Inte heller de polska, slovakiska, ungerska, rumänska, moldaviska, ryska eller vitryska…

 5. Anders P!
  Har kollat runt lite och försökt få mer fakta och information.

  Valet av offer och avsaknaden av angrepp från makten i London kanske indikerar andra aktörer, galningar eller terror eller hysteriska överdrifter från alla håll o kanter. Inga dödsfall återigen. Hur möjligt är det? Omöjligt enligt all expertis.

  Om N kom från Porton Down skulle väl offren ha avlidit. Varför några dagars tystnad innan det offentliggjordes?

  Sverige mot England på lördag i kvartsfinal. Vilket pådrag det blir.

 6. Hade den brittiska eller någon annan kompetent och intelligent säkerhetstjänst legat bakom detta hade de utsett offer någon annanstans i England och använt ett gift som inte var identiskt med det i Salisbury i mars. Det hade gjort misstankarna emot Ryssland mycket troligare.

  Likaså hade de kunnat välja ut mer ”intressanta” offer, återigen för att ge ett troligt motiv för en påstådd rysk aktion.

  Nu har t o m britterna svårt att få oss att tro att ryska hemliga agenter går omkring och skvätter Novitjok här och där i buskarna.

  Vidare: varför har ingen dött, ja varför har de fyra offren inte kolat vippen genast sedan de kommit i kontakt med detta oerhört dödliga gift?

  Det skulle kunna tyda på en främmande säkerhetstjänst, som varit underställd den brittiska. Denna har inte ansett det tillrådligt att döda egna medborgare, varför ”gästerna” inte haft tillstånd att ge ”full dos”. Den brittiska säkerhetstjänsten har dessutom hållt sig på behörigt avstånd vilket förklarar klantigheterna.

 7. Börjar man spekulera finns ingen ände därpå. Anders P skrev: ”Nu har t o m britterna svårt att få oss att tro att ryska hemliga agenter går omkring och skvätter Novitjok här och där i buskarna.” Ville man skulle man kunna tyda det som en indikation på att de sluga ryssarna ligger bakom! Kanske den grymme Putin hänsynslöst har beordrat sina agenter att förgifta två ointressanta britter? Nej, jag finner spekulationer meningslösa. Det finns exakt åtta möjligheter: Ryska staten förgiftar folk; en rysk organiserad aktör från statsapparaten förgiftar folk utan statsledningens vetskap; en privat rysk eller delvis rysk konspiration; en rysk galning; ett eller flera västliga regeringsorgan; ett eller flera västliga regeringsorgan på eget bevåg; en privat västlig konspiration; en västlig galning. Inga kända bevis finns för något. Vänta, där finns fler möjligheter: Putin och May samarbetar nihilistiskt! Kastar man ut världen i kaos blir det lättare att överleva Brexit och andra förtretligheter.

 8. Våra myndigheter och i synnerhet media har noga varnat oss för ”konspirationsteorier”. Vi har blivit tillsagda att vara kritiska, undersöka rimligheten i det som påstås o s v.

  Men detta gäller tydligen bara konspirationsteorier som kommer från politiska motståndare. När det det gäller myndigheterna och media själva ska vi tro på de mest befängda saker.

  Som nu det här med giftattentaten i Wiltshire. Vi ska nu tro att sedan ryska agenter försökt förgifta far och och dotter Skripal, strödde de omkring sig kanyler, sprutor eller föremål indränkta med giftet. Dessa undgick inte bara rensningsoperationerna i mars utan park- och annan rengöring. Och motstod vind och väder.

  D v s tills det aktuella paret dyker upp. En av dem (kvinnan) är heroinist och när hon får se en spruta ligga där på gatan tvekar hon inte att injicera!

  Nä, jag är nog tillbaka till min huvudhypotes: en ensam galning som gärna slår till mot par. Polisen borde undersöka tidigare fall av hastigt insjuknande par i Wiltshire!

 9. Anders P!
  Jag håller med dig. Om det inte finns någon bevisning finns inte anledning att tro på vad västliga regeringar och media säger.

  Att ha hypoteser på grundval av rimlighetsresonemang är, menar jag, inte meningsfullt om bevisning saknas. Det är en sak för utredande polis och säkerhetstjänst, om oberoende polis och säkerhetstjänst existerar.

 10. Anders P & Jan Arvid Götesson!
  Problemet uppstår när regeringar/myndigheter anklagar och hänvisar till sin hemliga polis, militär, säkerhetstjänst som i sin tur säger att de kan inte avslöja sina ”bevis” då kokar allt ner till att vi måste lita på myndigheterna, lägg därtill en okritisk journalistkår som har lämnat den civiliserade hållningen att någon person/land skall betraktas som oskyldig till bevis är presenterad. I jämförelse med det vi nu bevittnar så framstår Goebbels som mer trovärdig.

 11. Jan Arvid G!
  Tvärtom, det är just när ”bevisning saknas” som man måste, i livets alla skiften, inte bara i Salisburyfallet, forma hypoteser på grundval av rimlighetsresonemang.

  Om den här saken klaras upp kan det visa sig att brittiska politiker (och inte bara polisen) begått tre vanliga fel:
  1. Utgått från en förutfattad mening och sedan undertryckt bevis som talar emot denna. Vi har sett detta i svenska kriminalutredningen, t ex om Olle Möller, som det just skrivits om här.
  2. Underskattat slumpens inverkan, d v s utgå från att allting har en orsak. Detta är ett mycket djupliggande drag hos det mänskliga psyket, som inte bara försenat den matematisk-naturveteskapliga utvecklingen utan, vad värre är, i tiotusentals år bildat grunden för religiösa vanföreställningar.
  3. Laborera med alternativa hypoteser, där det inte finns några bevis – eller ens indikationer. Men en hypotes ”ur det blå” kan uppmuntra att man leter efter bevis på nya ställen.

 12. En av huvudaktörerna i ärendet Skripal och de befängda anklagelserna mot Ryssland, Boris Johnson har tydligen precis lämnat sin utriksministerpost.

  Ännu inte helt bekräftat, men troligen korrekt. Han hann dock med att utvisa horder av ryska diplomater på rekordnivå.

  Det var nog på tiden och inte oväntat. En sådan stirrepelle!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.