Cirka 8000 på Heden i Göteborg 1 maj 1904. Foto: P Lundwall

Vad är en grupp-blogg? En blogg med många medarbetare, en del fasta och gästbloggare. Alla samverkar för en gemnsam sak och blir på så sätt slagkraftigare än var och en för sig. Tekniskt sett är det ganska enkelt.

Ett exempel på en gruppblogg är LÄRARMYTERIET, som samlar många olika skribenter med ett gemensamt syfte; att förbättra lärares eländiga arbetsvillkor.

Sonderingar pågår nu om möjligheten att starta en ny ”vänster”-gruppblogg. Folket i Bild/Kulturfronts styrelse behandlar på lördag ett förslag om att starta en sådan med föreningens politiska fundament som samlande formel; Försvar för yttrande- och tryckfrihet, För en folkets kultur och Antiimperialism. Dessa tre politiska paroller ska tolkas mycket brett och rymmer alla dagens stora och viktiga diskussioner. Samtidigt som en nödvändig avgränsning kan göras mot t ex ”högerextremister” och ”bombvänster”. Ja, även diskussionen om lärares arbetsvillkor ryms här och har faktiskt stor betydelse för hur folkstyret ska gestalta sig framöver i vårt land.

Jag tror att en sådan samling av skribenter – amatörer och proffs i skön förening – skulle kunna lyfta den kulturella och politiska debatten och något bryta de nyliberala flodvågor som sköljt över oss i många år nu. Jag ser nätet det som en utvidgad medial värld där även amatörer kan få ett ord med i laget. Motståndet bland gamla medierävar (även i FiB/K) mot diskussioner i andra former än i svart tryck på vitt papper är visserligen ännu ganska starkt, men det kan säkert brytas. Jag vill se en sajt med Newsmills ämnesbredd och snabbhet, men med de tre ovanstående parollernana som nödvändig yttre ram och riktningsgivare. Den skulle kunna få många fler läsare än våra små enskilda bloggar har tillsammans enligt den gamla folkrörelseprincipen 1+1>2.

Läs även Anders på Jinge.se

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

Föregående artikelEn opieätares bekännelser
Nästa artikelJustitierådet Göran Lamberz’ tio punkter
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Det skulle behövas ett alternativ till Facebook också eftersom de har en förmåga att lyfta bort grupper och sidor med alternativa åsikter om t.ex Syrien – om blir för stora …

  2. Jag har sonderat en sådan gruppblogg, och några riktiga höjdarskribenter har tackat ja. Den heter ”Arbetsgruppen” (med undertiteln ”för en bättre värld”). Jag äger domänen ”www.arbetsgruppen.se”, men den är tom just nu pga tidsbrist. Men mitt engagemang kan sannerligen få en knuff i ryggen om någonting substantiellt materialiserar sig. Jag upplåter gärna webb-space för en sådan blogg. Låt oss prata om saken.

  3. Idén låter vettig. Vad jag brukar efterlysa är en kvalitetsblogg som går längre än att bara tala om att regeringen (och oppositionen) är kass. Det vet vi redan. Det behövs bloggare som kan lägga fram användbara fakta och alternativ också, som inte bara pekar på problem utan också problemlösningar. Annars blir det ju mest gnäll som bara leder till mer gnäll, och vem blir glad av det?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.