Ett tredje kön?

Conchita Wurst vann Eurovision Song Contest 2014. Bild från Expressen.se

Conchita Wurst vann Eurovision Song Contest 2014. Bild från Expressen.se

Följande är en riskfylld text. Snubblar man på orden kan man ramla djupt ner i källarvalven. Men vi måste tala om det, jag tar därför risken.

I samband med Stockholm Pride meddelar Socialdemokraterna att man nu kan tänka sig att utreda frågan om att införa ett tredje kön som kan tas in i folkbokföringen. Flera andra partier försöker hänga på. Men är det verkligen vettigt? Att andra länder gjort det är ingen garanti för att det är klokt.

Jag tror att de flesta kan vara överens om att det finns två (2) kön – i strikt biologisk mening – trots att det också finns sällsynta avvikelser från denna ”norm” som kan vara svårbestämda.

Talar man däremot om kön som identitet finns det förstås människor som biologisk är kvinnor, men som vill vara och identifierar sig som män, och omvänt. De kan dessutom byta könsidentitet i folkbokföringen samt genomgå olika former av operativa ingrepp för att anpassa kroppen till sin sociala könsidentitet. Det finns förstås även människor som finner sin könsidentitet så oviktig eller kraftigt besvärande och begränsande att de helst vill slippa ifrån både en manlig och en kvinnlig sådan. Gärna för mig, men att kalla dessa varianter ett tredje kön blir ändå konstigt. Det kommer nog den föreslagna utredningen att komma fram till hoppas jag.

Conchita Wurst är en homosexuell pojke från Österrike som tidigare hette Thomas Neuwirth. Det läser jag i Expressen 1 augusti. Efter att ha vunnit årets ”Eurovision” som lång slank flicka med långt mörkt hår och kolsvart skäggbotten turnerar han runt världen med sin nya identitet (image). Det är väl inte mycket att säga om det. ”Hon” får uppträda hur hon vill för mig. Särskilt kittlande upplever jag inte heller hennes uppträdande.

Jag minns när Johan Ehrenberg 1983 satt iklädd blommig klänning i studion och lät sig intervjuas som Jenny om hur det kändes att vara kvinna. Det var ett experiment som pågick ett halvår och han är otvivelaktigt samme gamle Johan idag som han var även tidigare. Så, Conchita är i mina ögon trots allt en pojke. Är jag fördomsfull då? Kränker jag ”henne” då? Opportunismen i dessa frågor är öronbedövande inom vår präktiga överhet – tycker jag.

Jag frågar mig alltså vad kön har med medborgerliga rättigheter eller jämlikhet att göra? Mänskliga rättigheter skall ju inte definieras gruppvis, utan individuellt – oavsett kön, härkomst, utseende, religion etc. Varje människa ska enligt lagen vara lika mycket värd och ha lika rättigheter och skyldigheter. Börjar man särlagstifta eller krångla till det med att rota fram ojämlikhet, diskriminering och rasism i de nästan oåtkomliga djupens sociala och historiska strukturer, hamnar man snart i ny diskriminering. Om någon grupp får en särskild gynnad status på något sätt – på grund av tidigare diskriminering kanske – får man snart nya problem som kan leda till ny diskriminering av denna grupp. Ett svårt sådant exempel är idag judar, som uppenbarligen löper denna risk på grund av Israels hänsynslösa politik mot det palestinska folket.

Att tala om folkgrupper; indianer, samer, judar, muslimer, kristna eller eskimåer är inte rasism, så länge man inte hävdar någon grupps överordning eller underordning. Men att till exempel använda orden ”negrer” eller ”lappar” kan däremot upplevas som diskriminerande på grund av att dessa ord så starkt kan förknippas med historiska tragedier, synder och försummelser. Dessa ord ska användas med stor försiktighet.

Vad vi kan göra i en demokrati som vår är att försvara den så kallade medborgarrätten och akta oss för särskilda grupprättigheter. Det är enda sättet att bevara och i bästa fall utvidga respekten för mänskliga olikheter och svagheter. För vi vet ju att föraktet för svaghet är fascismens kanske främsta kännemärke.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

... är läst 273 gånger!

  6 kommentarer for “Ett tredje kön?

 1. Ulla-Britt Niklasson, Göteborgska skriver:

  Sorgligt att Socialdemokratin tiger i viktiga frågor men hoppar med på allt som Alliansen hittar på – det är blocköverskridande överenskommelser som gäller! – vad det än gäller!

  Dom håller andan inför det kommande valet och hoppas dom får så många röster så att de kan samarbeta med Folkpartiet – då klarar dom kärnkraft utrikespolitiska ställningstaganden – den lille löjtnanten kan fortsätta med sina vinster i välfärden!

  Skäggiga damen är ju inte ens rolig – sorglöst och man blir ledsen som Sven Wolter (R) sa i ett debattprogram där han omgavs en massa hon- hen-are!!

  Hoppas vi slipper se Vänstern återigen bli angripna av journalister som frågar vad dom tycker och bögar och lebbor – idag finns dom ju i alla partiet – varför just Vänstern? När Schyman förra gången presenterade Fi hoppade en Tina Rosenberg upp och ropade: Nu är det vår tur (lebbornas)! Nu kan jag kalla mig Sture som jag alltid har velat! Fi sjunk som en sten!

  Mänskliga rättigheter skall gälla alla människor, inte minst Romerna idag, kom inte dragande med att någon skall särbehandlas!

 2. Leif Stålhammer skriver:

  Man noterar att Lövén gärna sitter i panel å Pridefestival men ännu inte (2/8) tagit något initiativ till manifestation mot Israels närmast groteska arrogans och folkmord i Gaza. Detta är tydligen dagordning för Socialdemokratin. Att HBTQ-frågor har en sån tyngd bland politiker är orimligt, samtidigt som Sverige avrustas i alla avseenden. När det gäller frågan om ett tredje kön delar jag Knuts uppfattning. Dvs, gärna fler kön, men först en rejäl revolution.

 3. Dine Malmsten skriver:

  Ja ….. va ska man säga? Har arbetat inom sjukvården och äldreomsorgen, där man ser folk nakna då och då. Märkligt nog har jag endast en gång, under mer en 30 år, stött på en man, som hade ett kön som nästan såg ut som på en kvinna. Han var förståndshandikappad, men blev kär i kvinnor. Alltså såg han sig som kille. Så vanligt har det inte varit, innan det blev mode att inte veta vilket kön man tillhör.

  Sen biter man sig i svansen. Odlar man inte fördomar, när flickor som gillar att sparka boll, eller kvinnor som tycker om att köra traktor, antas vara “lesbiska”? Eller när vekt byggda män med rena drag och smala händer anses vara homo? Är det inte att odla fördomar? Kan man inte acceptera en viss variation.

  Kön har ju med fortplantning att göra, som ögon har med syn att göra. Hinke Berggren kämpade för rätten till “kärlek utan barn”.
  Nu tycks vi vara tillbaks till ruta 1, alla sexuella relationer, även samkönade, ska kunna resultera i barn. Att påtala en självklarhet som att personer av samma kön inte kan få barn är i dag tabu! Även om de naturligtvis kan ha en sexuell relation.

 4. Janne Bjernfeldt skriver:

  Leif!
  Det var väl inte utan att jag tänkte samma sak. I lördags demonstrerade vi mot Israel. I Göteborg marscherade vi från Götaplatsen längs Avenyn.
  Socialdemokraterna – som organisation – lyste skamligt nog med sin frånvaro.

  Stefan Löfven – och övriga i ledningen – tyckte samtidigt att det var ett klokare val att demonstrera i ett klasslöst pridetåg! Detta mitt under brinnande terrorkrig mot Gaza.

  Könsfrågorna har fått en helt absurd status. Det är flera generationer sedan det var ett problem att vara t ex homosexuell. Alla grupper i samhället blir ibland utsatta för trakasserier men homofolket är inte mer utsatta än andra. Helt naturligt, eftersom alla normala människor struntar fullkomligt i andra människors sexuella läggning.

  Att SAP spelar med i detta spel är givetvis en del i planen, att undvika de stora frågorna: fredsfrågan, försvarsfrågan och klassfrågorna.

 5. Kjell Holmsten skriver:

  Könsfrågan, fri invandring, vinster i välfärd som privat vård, privat skola är frågor som idag sysselsätter en “vänster” som blivit borgerlig och gör allt för att vinna röster från allians- och moderatbygge. Men arbetarklassens frågor då? Solidaritet, Sverige som alliansfri nation, anti imperialism, fri eller ofri invandring, är det endast SD som driver dem idag, ja då är det synd om Sverige och dess invånare.

 6. Sven Andersson skriver:

  Själv kräver jag ett fjärde kön, det, förutom hen, hon och han. Vi är många och vi är mot klasskampen eftersom vi har medlemmar i alla klasser, ta Carl Bildt t ex. Vi, de könlösa kräver:

  1. rätt att inte gifta sig
  2. inga speciella offentliga toaletter
  3. rätt att slippa mamografi, prostataprov m m
  4. rätt att slippa ha barn

  Till att börja med …

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.