SVT-Rapport upplyste oss igår om att valdeltagandet ser ut att öka i EU-valet på söndag. Det kan komma att uppgå till hela 55 procent! Men är det något att skryta med? Knappast. Nästan varannan röstberättigad svensk gör sig inte besväret att delta. Vore det demokrati på riktigt skulle 99 procent delta. I svenska riksdagsval ligger valdeltagandes stadigt över 80 procent (84,2% 2022). Alltså, stor skillnad på valens legitimitet, trots den massiva propagandan för EU-valen. Begrunda detta.

2014

Det är nu tredje gången jag skriver om val till EU-parlamentet. Första gången var 2014. Då konstaterade jag att:
* Inte skulle det bli något militärt samarbete.
* Inte skulle det bli någon monetär union.
* Inte skulle arbetsrätten försämras.
* Inte skulle fattiga kunna komma hit illegalt och ta osäkra jobb för svältlöner.
* Inte skulle det bli mer av federalism.
* Inte skulle det bli inskränkningar i yttrandefriheten och offentlighetsprincipen.
* Inte skulle riksdagens lagstiftande makt begränsas.

Men för att ta bara den sista punkten i listan. Det verkligt allvarliga för svensk demokrati är att Sveriges riksdag förlorar allt mer av sin lagstiftande makt. EU:s lagar är alltid överordnade svenska lagar. Om svensk lag strider mot EU-lag gäller EU-lagen. Så står det skrivet.”

Det enda som som infriats är att vi ”ännu inte” infört euron.

2019

Inför EU-valet 2019 skrev jag bland annat följande:

”Det faktum att SD nu anammat det nyliberalt ”demokratiska Europas” EU-koncept borde stämma alla ”sanna demokrater” till eftertanke. Kan det möjligen vara så att EU-konceptet aldrig varit annat än en långsam urholkning av Europas demokratiska grundvärden (som ju förutsätter oberoende stater)? Den ökande överstatligheten, ropen på allt mer federala lösningar; övervakning, ett EU-FBI, gemensamt skattesystem, gemensam krigsmakt… är egentligen bara till för att försvara den fria marknaden (inklusive kriminaliteten) gentemot folkets vrede.”

Det här menar jag gäller oavkortat fortfarande.

2024

Vad som tillkommit efter 2019 är EU:s allt mer krigsaktivistiska Ukrainastöd. Sprickorna i EU-glasyren framträder allt tydligare för var dag som går. Knäfallet för USA och Nato blir allt mer iögonenfallande, vilket gör att EU på sikt blir allt mindre möjligt att hålla samman.

De som trodde på att EU skulle kunna bli ett maktblock i sig och en motvikt till USA har all anledning att känna besvikelse. USA har helt slukat EU och BRICS med sina ingående storheter; Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika har blivit den motvikt som EU möjligen skulle kunna varit en del av. Men en sådan möjlighet finns knappast längre tyvärr.

I de båda föregående valen landade jag i att inte rösta alls. På söndag är det ännu viktigare att avvisa EU som ett demokratiskt alternativ genom att inte rösta i EU-valet.

Föregående artikelSvensk sjukvård när den är som bäst
Nästa artikelDOUGLAS MACGREGOR OM SVERIGE OCH DCA-AVTALET
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

4 KOMMENTARER

 1. Många av oss har sett och imponerats av Clare Daly och Mick Wallace. Dom går stenhårt åt krigshetsarna och folkmordsanhängarna i EU-parlamenetet. Utan den plattformen hade vi antagligen aldrig hört talas om dom.

  Nu finns möjligheten att stärka deras röst genom att rösta in MoD i EU-parlamentet.

  Jag tror du har fel här Knut L. Läget i världen är katastrofalt och vi har inte råd att missa några tillfällen eller några plattformar för att få ut fredens och civilisationens röster.
  Gå och rösta på MoD istället för en meningslös valbojkott som ingen kommer att uppmärksamma eller bry sig om.

 2. Tack för en intressant genomläsning om EU där några mycket viktiga frågor visar ett annat medlemskap, än vad som lovats.

  Naturligtvis med facit i hand, givet att besvikelsen är stor när resultatet inte blev som tänkt när vi valde att bli en del av detta gemensamma och hoppingivande fredsprojekt. Alltså, jag är ytterst kluven i denna allmänna ödesfråga om framtiden när läget är som det är. Så klart till den grad att jag funderar om min röst gör någon skillnad – men trots allt efter att läst vad Olle Svenning skriver i dag 3/6 på AB:s kultursida, om vilka mörka krafter som alltmer flyter upp till ytan, är frågan om inte motståndet sker bäst innanför väggarna än utanför.

  Förvisso är EU väl känt för sin haltande demokratiska uppbyggnad, men blir detta projekt mer demokratiskt om vi avstår från att rösta, tänker jag?

  Jag vill dessutom mena att vi valde gå in i EU utifrån en folkomröstning som var förhållandevis väl genomarbetad i demokratisk mening. Minns också mycket väl hur bland annat på min sista arbetsplats det förekom studiecirklar i ämnet, arrangerat genom Livs;facket där någon form av studiestöd till anställda utgick genom ABF.

  Visst är det möjligt att opinionsbilda utanför den parlamentariska ordningen, och detta har visat på goda resultat genom en stark organiserad rörelse från folkdjupet. Frågan är om den starka opinionen går att uppbringa idag med tanke på vilka mörka krafter som är i rörelse väl uppbackad av så kallade normala politiska partier.

  Och hur man än ser på EU som demokratiskt projekt bygger det trots allt på medlemsländernas folkvalda parlament.

  Samtidigt fann jag några tänkvärda allmänna ord på en nätsida, som följer:

  Om du inte använder din röst kommer andra att använda din tystnad.
  Så min röst får bli en droppe i havet som består av, just droppar.

 3. EU för vem? Förr eller senare kommer sammanbrottet i EU inträffa! Hur kan svenska folket vara så lättmanipulerade att rösta på någon som tar emot odemokratiska löner. Jag vill ha demokrati. EU fungerar genom organiserad brottslighet.

 4. Fråga till Per-Olof B: Vad är ”odemokratiska löner” för något?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.