Pipblåsaren, råttfångaren

VAD SKA MAN jämföra med? Låt mig försöka hitta en analogi för det stora totalitära demokratihotet från Facebook (YouTube) och andra techjättar.

Yttrandefriheten är en grundlagfäst medborgarrätt att utge medier (skrifter) och konst utan förhandscensur samt allas rätt att få läsa och ta del av detta skiftande utbud. För att yttrandefriheten sedan ska bli allas egendom förutsätts att olika intressen och enskilda medborgare i samhället kan verka i offentligheten – under denna lagstiftning – på rimligt lika villkor. Det här var en självklarhet ända fram till den dag Facebook lockat till sig 2 miljarder användare (2020). Då blev det uppenbart för alla att något höll på att gå snett. Men vad?

Först två färska exempel på Facebooks orimliga manipulationer. På senare tid har jag märkt att mitt Facbookflöde ändrats utan att jag gjort någonting. Vänner som jag vet är aktiva ser jag inte längre i flödet, medan ett litet antal personer återkommer hela tiden. Igår blev jag uppringd av en gammal vän, som tidigare fick alla mina uppdateringar om nya blogginlägg i sitt flöde, men de har nu försvunnit. Det betyder att Facebook nu gallrar i min vänlista och väljer ut vilka som ska få se mina uppdateringar. Alltså, av mina 2400 mödosamt ihopsamlade ”bloggvänner” (på Facebook) får bara en utgallrad skara mina uppdateringar. Vad är då vitsen för mig med Facebook? Hur gallringen går till vet bara Facebook. Manipulation är det under alla omständigheter.

Exempel två kommer från Bitte Assarmo som på Det Gora samhället skriver om Pär Ströms nya YouTube-kanal. Första avsnittet behandlade ”det politiska vansinnet i Sverige” i allmänhet och de skenande energipriserna i synnerhet, som nu behandlas i alla medier. Den var mycket rakt på sak och och mycket tydligt regerings och politikerkritisk. Pär Ström är en relativt känd debattör, författare och samhällskritiker som varit med länge och som nu alltså startat sin egen youTube-kanal. Men för Facebook passerade redan första avsnittet deras röd linje, vilket kallas för att man bryter mot deras ”communityregler och spam”.

När Bitte A svarar på uppmaningen i en kommentar att hon vill prenumerera på Per S:s kommande inlägg får hon veta att ingen får se denna hennes kommentar för att ”Vi tillåter inte personer att få gilla-markeringar, delningar eller visningar på sätt som är vilseledande för andra.” Alltså, YouTube (som ägs av Facebook) stoppar kritik av regeringen och mot de höga elpriserna. Det är ju helt orimligt.

Vad är nu problemet med det här? Jo, eftersom Facebook har karaktären av allt från porrblaskor, systematiskt ljugande över gammelmedia, alternativmedia till det allra mest seriösa (alltså hyser inom sig hela medievärlden och mycket mer helt gratis), samtidigt som gemene man – som aldrig yttrat sig offentligt tidigare – plötsligt kan orera helt hämningsfritt, drar de åt sig i stort sett alla som surfar omkring på Internet. Att denna enorma tummelplats för åsikter, snusk och en enorm massa nyttigheter blivit en supermagnet som likt ett svart hål i rymden slukar allt i sin omgivning är inte konstigt. Det är helt enkelt en helt ny medial dimension – tekniskt sett, som riskerar att kväva dels gammelmediavärlden, som på alla vis slåss för sin överlevnad, men också yttrandefriheten som vi hittills känt den.

För att: I och med att Facebook slukat lejonparten av mediekonsumenterna kan de själva – i egenskap av en enda fri medieaktör (som vilken liten blogg som helst) – sätta sina egna artificiellt intelligenta (AI) publiceringsregler (algoritmerna).

Men det slutar inte ens med detta. Eftersom Zuckerberg (& Co) dessutom pressas av regeringar och sin globalkapitalistiska omgivning att skruva algoritmerna i dessas intresseriktning blir Facebook (& Co) i realiteten en sofistikerad propagandaapparat i maktens händer, som likt råttfångaren i sagan lockar med sig massorna till ner i källarhålorna där de stängs in.

Föregående artikel”KAN LEDA TILL INBÖRDESKRIG” | EX-USA-GENERALER VARNAR FÖR RISKEN FÖR MILITÄRKUPP EFTER PRESIDENTVALET 2024
Nästa artikelEvert Taube – ett nytt SVT-drama
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

4 KOMMENTARER

 1. Om jag förstår Björn Gillberg rätt så dammsuger FB och andra IT-jättar mark och el-energi där de kommer åt. I mitt län Gävleborg har de redan bebyggt stora ytor mellan Gävle och Sandviken. Och våra kommuner står med mössan i handen och tackar för baggböleriet. Lyssna gärna till Gillbergs analys.

  Angående sagan om råttfångaren, en extra upplysning. Två barn lyckades faktiskt smita från råttfångeriet. Men det ena var stumt och det andra var blint och kunde därför inte berätta vad som hänt de andra barnen. Så kan det gå i följarvärlden.

 2. Om man läst Balzacs Förlorade illusioner som kom för 200 år sedan, så är detta inte särskilt förvånande.

 3. Man får, helt enkelt, vara smartere än Facebooks programmerare, s k AI’s. Man får återgå till det man gjorde tidigare.

  D v s man sparar länkar (bookmarks), till de man följer på ex-vis Facebook. Eftersom Facebook numera ”trixar” med vad man ser i sitt flöde. Det har kommit att bli väldigt irriterande.

  På Facebook går det ibland inte att backa när man vill se en grupps ingångs-sida. Därför får man manuellt backa ett eller flera steg bakåt i URL’t och därefter ”bookmarka” denna i sin webbläsare.

  Så nästa gång man vill besöka denna grupp så klickar man på länken och kommer till gruppen, utan att Facebook bestämmer.

  Dessutom rekommenderar jag att man använder en eller flera versioner av s k ”Portable version” av sin favorit-webbläsare. Portabla versioner av allehanda program lagrar sin information i samma mapp som själva programmet huserar, och inte i ”Mina Doukument”-mappen på PC/MAC som den vanliga installations-varianten gör.

  Här finns den sensate versionen av Firefox Portable

  Ett annat tips är att ha olika versioner för sitt Facebook-surfande. En version kan man uteslutande använda till Facebook. En annan version för att läsa sin e-mail. På det sättet försvårar man/omöjligör man den ”tracking” bl a Facebook, andra annons-bolag och bokstavs-organisationer ägnar sig åt.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.