Facebook spärrar “olämpliga” artikellänkar

Nu har jag drabbats av Facebooks “lämplighetsspärr”. Artikeln ifråga är den av Bertil Carlman till svenska översatta av Pål Steigan Kritiska situationer och okritiska medier – berättelserna som dödar.

Facebook är min bästa marknadsföringskanal. Runt 1300 “vänner” (jag känner en bråkdel) får länktips i sitt flöde så fort jag lägger ut en ny artikel. Men när jag häromdagen delade Steigan-artikeln möttes jag av följande meddelande:

Facebook håller sig förstås med etiska regler, vilket är en självklarhet. Problemet för Facebook är att man är världsomspännande och måste följa lagar och regler i världens alla länder.

Facebook har också förändrats på senare tid. Användarna har med sina beteenden svängt Facebook i en ny riktning. Man är fortfarande den populäraste plattformen och används av 76% av svenska internetanvändare. Men användandet har planat ut och minskar sedan en tid. Andelen som skriver egna inlägg eller delar andras har minskat till nästan 40%. Enbart meddelandetjänsten Messenger ökar fortfarande. Detta enligt Dagens Analys.

Facebook förändras alltså sakta från att vara ett nätverk där man umgås, pratar och delar bilder med sina personliga vänner till att bli något helt annat och för sina ägare svårkontrollerbart; gratis politisk och kommersiell marknadsföring. Jag är inte unik med att enbart använda Facebook för “marknadsföring”.

För mig är Facebook som att stå på Stora torget i Uppsala en lördagsförmiddag och dela ut flygblad – fast jag når ut till hela Sverige (och världen) med ett enda knapptryck. Och folkströmmen som passerar består bara av personer som på något sätt tidigare visat intresse för denna blogg. Lite tråkigt kanske, men enormt effektivt. När sedan dessa människor kanske t o m delar mitt flygblad (artikellänk) vidare med alla sina vänner blir det som alla förstår helt oslagbart. Det är den politiska kraft som ryms i detta som är ett allvarligt hot mot den etablerade medieordningen och som håller på att ta död på papperstidningarna.

Det här är bakgrunden till att Facebookgrundaren Mark Zuckerberg och det politiska etablissemanget nu tvingas kringgärda denna hydra med regler – samtidigt som Zuckerberg förstås vill fortsätta expandera sin nyvunna politiska och ekonomiska makt, som idag är oerhörd. Han förhandlar med det absoluta toppskiktet i USA:s säkerhetsapparat.

Därför skärps nu bland annat Facebooks så kallade communityregler. Min slutsats efter att ha kört runt lite i dessa texter är att det är lätt att placera in denna svenska Steigantext lite varstans. Det behövs bara lite fantasi. Gummiartat är det sannerligen.

Är det då yttrandefriheten som hotas? På sätt och vis är det faktiskt det. Inte formellt dock, eftersom Facebook är ett privat medieföretag med rätt att publicera vad man vill (inom lagens gränser). Formellt sett är det samma sak som med Bokmässan i Göteborg, som har full rätt att stänga ute utställare man tycker faller utanför sin egen ram.

Men i den informella praktiken har det stor politisk betydelse. När människorna inte längre tar del av nyheter och debatter i de yttrandefrihetsskyddade papperstidningarna eller via dessa tidningars betalsajter, utan bara låter sig matas via gratistjänster som Facebook, Instagram, Twitter… uppstår en ny situation. Då reduceras de etablerade prenumererade tidningsmedierna till en exklusiv överhetskanal som självutnämnda “sanningssägare” – inte olikt Pravda på sin tid.

De sociala medeiejättarna (Facebook, Instagram, Twitter…), där folket gratis hämtar sin information – där den formella yttrandefriheten inte gäller – blir de som egentligen formar “tankelagarna”, som Strindberg sa.

Kampen om Internet är dock inte avgjord. Fria zoner finns. Denna blogg är ett litet exempel. Kanske kan nya fria oberoende globala digitala plattformar och nätverk skapas som försvar av det fria ordet? Hur denna utveckling kommer att te sig övergår min fattningsförmåga. Det enda jag med säkerhet vet är att kampen om ordet är en mänsklig överlevnadsfråga, minst lika stor som klimatfrågan. Det är emellertid bara en tidsfråga innan jag måste överge Facebook. Men det var roligt så länge det varade.

... är läst 518 gånger!

  13 kommentarer for “Facebook spärrar “olämpliga” artikellänkar

 1. Bertil Carlman skriver:

  Såvitt jag kan förstå finns det ingen osanning i Steigans artikel, eller olämpligt språk. Något som kan klassas som stötande kan jag inte heller finna. Inte för enskilda människor. Men visst, framförallt USA-imperialismen hängs ut, och det är nog det som “bryter mot våra communityregler”. Det är nog en outtalad regel eller så kallad “code red”. Och det kan naturligtvis inte censorerna på Facebook gå in på, då skulle de skämma ut sig ännu mer.

 2. Mats Larsson skriver:

  Jag kan ingenting om Facebook-regler, men varifrån kommer bildtexten?

  “White Helmets (al-Qaida) använder hela tiden barn i propagandan för fullt krig.”?

  Steigan diskuterar överhuvudtaget inte White Helmets i sin artikel. Jag har heller inte kunnat hitta Steigans originalartikel, så jag har inte kunnat kontrollera om utsagan om White Helmets kommer från Steigan eller har lagts till i samband med översättningen.

  Övriga bilder i artikeln anknyter till texten.

 3. Anders Svensson skriver:

  Varför skulle du behöva överge facebook? Det finns ju som jag ser det ingen anledning till det. Jag gör ju samma som du, använder facebook för marknadsföring. Det har hänt några gånger att jag fått problem. Oftast för att de tror att jag inte har rätt att publicera artikeln. Det är också vad jag tror hänt med Steigan-artikeln. De ifrågasätter att du har rätt att publicera artikeln då den är publicerad på annat håll innan (visserligen på norska då, men algoritmerna kan kanske inte skilja ordentligt på norska och svenska.

 4. Knut Lindelöf skriver:

  Det vore faktiskt en förklaring. Tack för den Anders S!

  Inte överger jag Facebook förrän det blir nödvändigt.

 5. Det är med största säkerhet en stor illusion att du har 1300 vänner på Facebook. Ett marknadsföringstricks som de även använder för att lura pengar av företagare.

  Det är inte heller säkert att dina riktiga vänner har sett alla dina artiklar förut heller. Du kan ha varit “shadowbannad”. Det har du ingen aning om.

  Så är det när man väljer hårdvara och mjukvara som kontrolleras av den maffia som alltid varit och alltid kommer förbli parasiter på folket.

  Mitt tips: Lämna alla dessa plattformar! Kör öppen och fri hårdvara, samt öppen och fri mjukvara!
  https://archive.org/details/RichardStallmanInterviewByJustinHall201403
  https://www.fsf.org/
  http://www.fsf.org/blogs/community/wordpress-brings-the-freedom-to-the-front

 6. Bertil Carlman skriver:

  Anders Svensson verkar tro att Facebook funderar på regler för upphovsrätt som orsak till problemen med denna artikel. Skulle Facebook vara så finkänsliga? Det tror inte jag och det tror inte heller Pål Steigan. Han har vid ett par tillfällen skrivit om detta. Både han och Anders Romelsjö hänvisar också till följande. Nu när Sverige alltmer sugs in i USA:s, EU:s och NATO:s intressesfär, varför skulle då inte de som kämpar för folkens olika rättigheter bli utsatta för ökande censur? Dessutom är Pål S oerhört aktiv med att avslöja den Norska regeringen och massmedia, så fort dessa bryter mot lagar och det norska folkets intressen. Det svider naturligtvis, bland annat för att han har så många följare, och mot sådan sveda anser nog de svidande (svedda?) att censur blir mer och mer nödvändig.

 7. Jan-Peter Stråhle skriver:

  Min teori gällande Facebooks spärr av Steigans artikel är att de fångar upp bilder av lidande barn. Jag har därför alldeles nyss 19-03-23 kl 22.30 publicerat hela texten utan bilder på min FB-sida. Avvaktar resultatet. Just nu ligger den publicerad för alla att läsa.

 8. Jan-Peter Stråhle skriver:

  Två dygn senare ligger Steigans text fortfarande på min FB-sida. Alltså ingen censur av innehållet, alternativt ännu ej upptäckt. Min teori är alltjämt att det är FBs programkod för bildanalys som spärrar oönskat material (naket, våld, mm).

 9. Anders Romelsjö skriver:

  Du är tyvärr inte ensam Knut.
  Facebook skrev till mig 19/3 “Blockerad aktivitet. Du har begränsats tillfälligt från gå med och göra inlägg i grupper som du inte hanterar till onsdag 27/3 kl. 17:27. Om du anser att detta inte bryter mot våra regler kontaktar du oss.” Svarade att jag brukade informera om mina artiklar på andra relevanta FB-siter där diskussion ofta sker. Fick inget svar på detta.

  * Annan läsare skriver att “Någon” på nätet kallar dina artiklar “Suspected spams”.
  * “En annan läsare nådde inte min mailbox nyligen och fann att artiklar är svåra att nå på internet.“ Hen mailade: “God morning Anders, I just saw that Globalpolitics.se is not available on the Internet. The site has been replaced with this text: ‘Error 503 temporarily unavailable'”.

  Du kan maila FacebookPRNordics@spotlightpr.se. Svar: “FB har inget mail till support”. De gav tips igår em. Prova där! Kan återkomma Knut. Ska skriva artikel om detta.

  Annan avstängd besökte FB:s kontor, positiv effekt. Ska vi gå dit?

 10. Bertil Carlman skriver:

  Du kan ha rätt Jan-Peter och jag fel. Själv använder jag inte Facebook, så ditt experiment var mycket intressant. Men tas verkligen alla bilder på lidande barn bort?

 11. NewsVoice redaktör fick en länk till skribenten Jan af Segerstedt spärrad igår den 29 mars i alla Facebook-grupper som jag inte administrerar.

  Den spärrade artikeln är en positiv artikel om hur allvarliga problem i samhället kan lösas.

  Orsaken är oklar eftersom FB inte förklarar varför just denna artikel spärrades i alla de Facebook-grupper där jag alltså är medlem och välkommen att posta länkar. Jag misstänker att Facebook återigen ändrat algoritmerna så att Facebooks AI utlöste spärren. Exakt vilka parametrar som styr blockerandet berättar inte Facebook om.

  Här en länk till en skärmdump som visar blockeringen.

 12. […] Knut Lindelöf skriver mer om spärrningen i artikeln: “Facebook spärrar “olämpliga” artikellänkar” […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.