Fäder och söner

Herman Hoogland med sonen Claes Hoogland och John Lundwall med pappa Percy Lundwall på Sten Sturegatan 1918.

Fäder med söner på promenad i Göteborg 1918.

Två stolta fäder med var sin son på promenad en solig söndag 1918 på Skånegatan i Göteborg. Han i mörka kostymen och käppen heter Herman Hoogland och han i grå kostymen heter Percy Lundwall. De är båda i 35-årsåldern och sönerna omkring fyra. De har goda inkomster och bekväma rymliga våningar i centrala nya stenstaden i Göteborg. Kriget är slut och framtiden ser ljus ut. Hemma i respektive våning sitter hustru med barnsköterska och var sin liten baby.

Familjerna ska komma att umgås mycket de kommande åren, ha sommarställe intill varandra på Särö och skaffa egna bilar, Herman omkring 1920 och Percy några år senare.

Lite ovanligt kanske att två pappor är ute på promenad med sina barn utan fruar eller barnsköterskor. Lite progressiva kände de sig nog. Hermans pojke Claes håller pappa i käppen, men har inte så god kontakt med sin pappa, som verkar gå i andra tankar. John däremot håller pappa i handen som ser ut att tala med honom.

Pojkarna ska bli lekkamrater både i stan och på Särö om somrarna. Claes Hoogland blev legendarisk teaterrecensent i radion. Hans mycket speciella röst var en av de där man aldrig glömmer, fullt i klass med Sven Järrings. John Lundwall utbildar sig så småningom på skogsskolan i Härnösand för att gå in i pappa Percys trävarufirma. 1939 reser han till Sydafrika dels för att försöka upparbeta affärskontakter där, men även för att få lindring för sin svåra astma.

Men så kommer nästa världskrig som gör att alla förbindelser mellan Sydafrika och Europa bryts. Han drar sig fram på enkla jobb under kriget, gifter sig, får barn, etablerar sig så småningom. Han blir kvar till pappa Percys stora besvikelse, inget av hans barn är intresserad av att ta över den nu väl inarbetade trävarufirman AB Trätälja han startade 1907.

claes-h-john-l-j10

Claes håller i förtampen, medan John ordnar skoten i juli 1947.

På den här bilden från juli 1947 (en generation senare) träffas de små pojkarna igen, nu i ungefär samma ålder som papporna var på första bilden. John har redan två söner  därhemma i Sydafrika. Om Claes har några barn vid denna tidpunkt vet jag inte. De gör i alla fall något de gillade skarpt som barn, segla i J10-an “Rockan” utanför Särö. De lägger till vid en liten holme som de förmodligen känner till sedan förr. Pappa Percy (nu 63) förevigar. Kanske pappa Herman också är med.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

  2 kommentarer for “Fäder och söner

  1. Anders Persson skriver:

    Skånegatan går i NNW-N till S-SSO-lig riktning. Att döma av skuggornas riktning är det antingen, beroende på om de går mot norr eller söder, på förmiddagen eller sent på eftermiddagen/början på kvällen.

    Kriget tog slut 11 november 1918 så antingen är fotot taget våren eller sensommaren 1918 eller, om det är säkert att kriget var över, våren eller sensommare 1919. Skuggornas längd pekar på detta.

  2. Knut Lindelöf skriver:

    Ursäkta! Skånegatan är det inte alls fråga om i det här fallet, utan Sten Sturegatan som går förbi Heden. Jag blandade ihop dem helt enkelt. Den gatan går mer från SO till NV, vilket gör att det är en sommareftermiddag, eftersom de går mot NV.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.