Klicka på bilden…

”Fake facts, false facts, faktaresistens” är uttryck som plötsligt surrar överallt. Vi översvämmas nu av artiklar och program om det här.

Men är det  egentligen något nytt som hänt? Knappast. Desinformation och bluffnyheter har vi haft sedan urminnes tider. Vi har talat om källkritik och predikat om att inta ett kritiskt förhållningssätt och tillämpa kritiskt tänkande sedan 60-talet. För att inte tala om alla ingående analyser av krigspropaganda och reklamens sofistikerade metoder. Nej, något egentligt nytt är det sannerligen inte. Det enda nya idag är it-teknologin och den tekniska medieutvecklingen som man ännu inte riktigt tagit kontrollen över.

Med Donald Trump i Vita huset har det emellertid blivit ren hysteri. Många av hans påståenden är minst sagt förbluffande. Märkligast är förstås påståendet att solen sken under installationsceremonin, medan all världens tv-tittare kunde se att det regnade på honom under hans tal. Vill du se mer ”false facts” av Donald Trump kan du läsa här.

Men diskussioner om ”faktaresistens” och ”falska nyheter” satte ändå igång med alla mystiska underrättelserapporter om att Ryssland hackar it-system och försöker underminera sanningen och destabilisera våra samhällen, det beskrevs som en ny sorts ”hybridkrigföring”.

I den frågan är det  verkligen ”sågfilarvarning”. Alltså, en liknande antirysk kampanj i början av 1900-talet skrämde svenskarna för ryska arbetsvandrare – ”sågfilare” – som ansågs vara förklädda ryska spioner. Ja, ”Putintrollkampanjen” är en närmast komisk upprepning av den av Sven Hedin inspirerade kampanjen för ett svenskt pansarskepp under första världskriget. Då gällde det att ställa upp på Tysklands sida, medan det med nu gäller att gå med i Nato.

Käpp i hjulet
Så blev det ett högst oväntat maktskifte i Vita huset, en käpp i hjulet som med ens gjort allt ovisst och osäkert. Ska USA fortsätta försvara och rusta upp Europa? Eller ska USA närma sig Ryssland? Ska USA lämna Syrien åt al-Assad och Ryssland? Ska Nato lämna Ukraina åt sitt öde? Hur ska Tyskland då göra? Hur ska Polen, och de Baltiska länderna då göra? Hur ska Sverige då göra? Regeringen söker nu en ”bredare ansats” mot Ryssland, vilket ingen torde tolka på annat sätt än att man ska sluta att öppet kritisera för att åter kunna komma till tals med Putinregimen. Wallström träffade sin ryske kollega Lavrov i Moskva häromdagen. Bland annat sa hon: ”Det är på tiden (att vi träffas). De senaste två åren har det hänt väldigt mycket i världen där Ryssland har fått en roll som de inte hade tidigare, som till exempel i Syrien.” Alltså, man måste ju hänga med i svängarna, inte minst för att man nu är med i säkerhetsrådet. Kanske man satsat lite för mycket på USA-hästen tidigare? Säkert kommer ”sågfilarkampanjen” att tonas ner.

SD:s landsförräderi
Nu talar alla i Sverige (tydligen också i USA) om Trumps ”false facts”-uttalande om svensk invandringspolitik. Två SD-toppar skriver en artikel i Wall Street Journal om att våldsbrottsligheten ökat under tiden som Sverige haft en stor asylinvandring. Ygeman säger att de sprider dynga om Sverige i utlandet, ja det beskrivs som närmast landsförräderi.

Men artikeln sprider inte falska fakta. Den säger förstås inte allt, men den ljuger alltså inte, den är bara tendensiös som alla andra politiska artiklar.

Alla inklusive statsministern och våra ledande ledarsidor frustade de första dagarna av indignation. Och visst är det anmärkningsvärt att en USA-president reproducerar så lösliga och tendentiösa uppgifter hämtade från en högerextrem källa. Men, är det verkligen en nyhet (ett nytt faktum) att en USA-president far med osanningar eller sprider löst grundade uppgifter som etablerade sanningar? Jag behöver bara påminna om GW Bushs monumentala ”fals fact” som startade Irakkriget 2003 – Saddams massförstörelsevapen. Denna lögn är svårslagen.

Trump ljuger oproffsigt
Ljugande, döljande av sanningen, undanhållande av fakta, skruvade halvsanningar och all annan vilseledning och medveten desinformation är och har i storpolitiska sammanhang alltid varit standard. Det mest förbluffande med dagens ”sågfilarkampanjer” och ”false fact”-uppståndelse är att alla verkar tagna på sängen – som om det vore något kvalitativt nytt.

Det som är ovanligt med Donald Trump är inte att han fejkar, det gör alla USA-presidenter, t o m Obama som undanhåller oss fakta om sitt förfärliga drönarkrig t ex. Nej, det speciella med Trumps ljugande är att det sker på ett så amatörmässigt sätt och alltså är så lätt att vederlägga. Det tyder i sin tur på att den nya amerikanska administrationen inte har kontroll och faktiskt är ute på helt okända vatten, vilket är ett säkert tecken på att starka motstående falanger inom USAs etablissemang ligger i öppet krig – alltså ett alarmerande krissymptom.

I tisdags skrev plötsligt alla tidningar att Donald Trump meddelat att de i kommande budget ska satsa – tvärt emot vad han antytt tidigare – historiskt mycket på upprustning av krigsmakten. Kanske är det bara ”fake news”? Det enda vi vet med säkerhet är att vi inget vet, vilket i alla fall inte är ”a false fact”.

Föregående artikelGenetiken som förklaring
Nästa artikelWien, kvinnor och svanesång
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

 1. Desinformationen handlar inte bara om ”falska fakta”, utan lika mycket om ”undanhållna fakta”. Under kriget i det forna Jugoslavien blev vi noga informerade om alla serbiska illdåd, men mycket lite eller inte alls om kroatiska eller bosniska. All information i media var nog ”sann”, men det skapade ändå en bild av vilka som var ”skurkar” och ”oskyldiga” offer lika effektivt som om man spritt ”falska nyheter”.

 2. Det är skrämmande att se hur hela det politiska etablissemanget har så tydligt tappat fotfästet efter att alla satsade på Hillary och inte på Donald Trump. Hur Statlig styrning av media styrs blir övertydlig när man öppet vinklar all media inklusive tidningar efter regeringens multikulturella inriktning. UD har verkligen lyckats att minimera inflytandet i säkerhetsrådet och hur ska då Sverige klara inträdet till att fullfölja Agenda 2030 då vi ska upphöra som egen stat till förmån för FN. För att dölja denna detalj handlar det mesta om klimathotet som inte finns på det sätt förespeglats av USA utan är fejkad statistik som ifrågasätts allt mer.

  Samtidigt diskuteras inte sossarnas avtal med Muslimska brödraskapet om att ge dom högre politiska poster mot deras röster. Asyl-invandringen är på sätt och vis köpta röster av regeringen som betalas av alla, en fenomenal plan fram till dess muslimer väljer att starta ett eget parti och på allvar införa Sharia-lagar i kulturberikade områden.

  För det är märkligt att vi är emot pedofiler men inte barnäktenskap, brottsoffer offras för våldsmännens framtida men. Varför har samhället valt att överge alla brottsoffer om man jämför vilka insatser som kriminella får idag?

  Norrköping betalar kriminella 20.000kr skattefritt per månad för att vara snälla, på vilket sätt integrerar det dessa ungdomar i god uppfostran som gäller alla andra?

  (För lång 1393 tecken! – max 1000)

 3. I den psykologiska litteraturen berättas om mannen som tvekade om han skulle köpa en Volvo eller Audi. Men han läste allt vad han kom över och beslöt sig efter noga övervägande för att ta en Audi. På väg till bilaffären stötte han ihop med sin svägerska:
  – Aj, ska du köpa en Audi? Akta dig, en kollega till min kusin köpte en i fjol och han fick en massa problem!

  Så mannen ändrade sig och köpte en Volvo…

  I Rapport har man just redovisat resultatet av en 200-sidig utredning som visar att det svenska 12-åriga engagemanget i Afghanistan kostat 18-28 miljARDer och mest varit ett misslyckande. Därefter intervjuar man EN fotogenic svensk kvinnlig officer som tjänstgjort där och med charmiga léenden mest hade positiva upplevelser och erfarenheter att berätta.

  Inga lögner, inga fejked news, men vad är det som man på SVT hoppas ska komma att stanna i folks medvetande?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.