eva-wernlid-afghanistan

Eva Wernlid visar en fotoutställning på Galleri Villåttinge, Flens bibliotek, med fångade ögonblick från två resor i Afghanistan år 1997 och 2003. Utställningen pågår fram till den 16 december och bibliotekets öppettider hittar ni här.

Utställningen ger verkligen skäl för beteckningen ”Images à la Sauvette” som Henri Cartier-Bresson valde som titel på sin stora fotobok från 1952. Att kunna fånga ögonblicket i flykten är en egenskap som vissa fotografer har och som direkt återspeglas i den känsla av äkthet man får som betraktare.

Eva menade i sin presentation av utställningen att de avbildades okunskap om vad en kamera egentligen är gav dem en enkel öppenhet vid fotograferingstillfället som man ofta kan se i sekelgamla fotografier. Jag upplevde samma sak när jag på 1970-talet fotograferade i Algeriet men skulle vilja kalla det en naturlig värdighet. Att självklart visa sig som man är utan all tillgjordhet.

Det kan vara en liten pojkes allvarliga blick rakt in i kameran, en grupp äldre skäggprydda män i sina vackert broderade dräkter eller den spontana livsglädje en grupp barn visar när de möter en främling och bara är sig själva i leken eller skolbänken.

Evas två resor organiserades av Svenska Afghanistankommittén och gick på oländiga vägar mellan byar långt från större samhällen. Efter att de sovjetiska trupperna tvingats lämna landet kontrollerades det i stor utsträckning av talibanerna. Afghanistankommittén hade ett nätverk av skolor och kliniker över hela landet och åtnjöt stort förtroende.

Posteringarna utefter vägen kunde passeras efter en stunds redovisning av resans ändamål. Som var att rapportera hem till Sverige hur kommitténs arbete bedrevs.

När Eva visade sin utställning berättade hon också om den sorg bilderna idag väcker inom henne. Så många år av krig hade föregått hennes resor och så många år av nya krig skulle följa på dem. När de som ser sig som den civiliserade världen kommer med vapen i hand för att ställa till rätta men enbart raserar. Vilket blev mycket påtagligt under vernissagen då ett antal afghanska flyktingar, som fått en tillfällig fristad i Flen, fanns bland besökarna. En artonårig flicka upprepade gång på gång: ”Det är nu så många som begår självmord i Afghanistan…”

Föregående artikelEn stulen revolution? (V): Kommunisten från Älvsjö
Nästa artikelLiberalernas ”värderings-kit”, jo man tackar…
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

1 KOMMENTAR

  1. På världskulturmuseet i Göteborg låter man afghaner själva berätta om sitt land. 22 inhemska fotografer visar bilder av sitt land – mycket som vi aldrig sett förut.

    Utställningen pågår till 9 jan. Försök hänga med på en visning.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.