Nu diskuteras fascistfaran även på högerkanten på ett anständigt och prövande sätt. Patrik Engellau, som driver den SD-närstående sajten DET GODA SAMHÄLLET, som jag tipsat om förut, resonerar om orsakerna till fascismens framväxt i Tyskland på 30-talet och drar paralleller till dagens värld.

Läs, fundera och finn luckorna i hans resonemang. Eller har han rätt?

Föregående artikelSverige inbjuds att medverka i folkrättsbrott
Nästa artikelHöghuset brinner

8 KOMMENTARER

 1. Engellaus resonemang känns lite inskränkt med för stort fokus på den inhemska ”medelklassen”. Kommentarerna pendlar från obegripliga till intressanta. 78% av svenskarna vill inte bo i ett multikulturellt område får jag veta. Det vore ärligare att fråga om de vill bo bland fattiga och arbetslösa människor. Svaret blev säkert detsamma. Det etniska, muslimska, folks hudfärg släpas ständigt fram som ett huvudproblem i debatten.

 2. Håller med om att Engellaus resonemang haltar. Idag är det främst arbetarklassen (inte medelklassen) som vänder sig bort från de etablerade partierna. Det är arbetarklassens jobb, trygghet och välfärd som skrotats. Stora delar av medelklassen är vinnare på den nyliberala EU/USA-vänliga globaliseringspolitiken som nu alla riksdagspartier för – utom ett (som också börjat vackla för att bli accepterade i finrummen).

  Men det intressanta är att denne genuint borgerlige tänkare ändå ifrågasätter den gängse versionen av varifrån fascisthotet kommer.

 3. Tog mig friheten att kommentera på den bloggen och möttes av oresonligt hat från, som det verkar, rent utvecklingsstörda individer.

  Trots det så tror jag att fler borde gå emot dom rasistiska galningar som härjar fritt där. Det är definitivt inte bra att dom kan breda ut sig helt oemotsagt på det viset.

 4. Anders Å!
  Jag har inte läst kommentarerna till detta inlägg, men vet vilka kretsar som hänger efter Omar och Engellau. Det är kanske detta jag menar med att gammal högborgerlighet med god bildning och en resonerande ton på god svenska ger grottmentaliteten legitimitet. Vi vet vilka som hänger runt Fria Tider, Nyheter Idag och allt vad de heter. Men dåliga och ointressanta texter är inte det stora problemet, det är att de löser upp gränsen mellan demokratins grundvärden (folkmaktstanken) och elitens självklara suveränitet.

 5. Knut L!
  Ja dom gör ju det jobb som rasisterna alltid gjort åt överheten, nämligen att försöka få överhetens offer att slåss med varandra istället för att angripa dom verkliga bovarna.
  Det jävliga är att dom verkar lyckas och därför tycker jag att dom måste få mothugg även på sina trygga hemmamarker.

  Det är otrevlig att göra det, men antagligen finns det inget trevligt sätt att tvinga tillbaka fascismen.

 6. Anders Å!
  Det är förstås alldeles rätt att visa att det finns ”oliktänkande” och inte bara supportrar som läser artiklar på ”Det goda samhället”. Kämpa vidare…

 7. Och nu hände det förväntade. Jag blev blockad, iallafall i en tråd, vi får se om det är totalstopp, men jag tar det som en komplimang att galna rasister inte gillar vad jag skriver. Motsatsen hade varit oroande.

  Det har dock blivit betydligt fler som kritiserar stollerierna där nu.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.