FiB-styrelsen skingrar dimman efter VU:s olyckliga uttalande

Det var rätt att låta högerpopulisten (eller vad man ska kalla honom) Vávra Suk låna FIB:s mikrofon!

Folket i Bild/Kulturfronts styrelse antog ett uttalande på sitt möte 20 oktober angående Vávra Suks korta framträdande med hjälp av FiB:s högtalaranläggning på årets bokmässa vilket jag skrivit om tidigare.

Bland annat beskriver man vad som hände rent konkret:

“Nya Tiders redaktör Vávra Suk tog kontakt med de ansvariga i FiB/K:s monter och frågade om han kunde få hålla en kort appell om yttrandefriheten och bokmässans hållning till Nya tiders deltagande. Han fick ett godkännande för detta och höll en fem minuter lång appell som endast handlade om yttrandefriheten.”

Det är viktigt att få detta beskrivet. Så, det var alltså yttrandefriheten det handlade om och inget annat.

Man ställer sig också bakom principen att yttrandefriheten gäller alla – även Vávra Suk alltså. Dessutom skriver man:

“I år planerade Nya Tider att ordna en alternativ mässa på annan plats. Tre dagar innan den skulle äga rum sade Göteborgs kommun, efter rekommendation av polisen, nej på grund av befarade motdemonstrationer, som kunde förväntas störa den allmänna ordningen. Polisen avstod själv från att fatta beslutet. Detta förfarande är ställt under rättslig prövning. Göteborgs kommuns beslut och polisens handlande kan ses som en inskränkning av yttrandefriheten.”

Detta ser jag som det kanske viktigaste i behandlingen av Nya Tider i samband med årets bokmässa.

Uttalandet är alltså bra. Några onödiga formuleringar som antyder att de ansvariga fibbarna på bokmässan ändå var försumliga, förtar inte helhetsintrycket att FiB/K står fast vid principen om allas yttrandefrihet, även politiska motståndares.

Prenumerara och stöd kampen för yttrandefriheten
Så, teckna dig därför för en prenumeration på Sveriges i särklass mest oberoende tidning, som tack vare att man inte tagit emot statligt presstöd överlevt sedan 1972.

Senaste numret, som kom i brevlådan igår, innehåller mycket bra material. Det jag genast kastade mig över var Jan Myrdal om #metoo m m, Stefan Lindgren om det korrumperande och likriktande statliga presstödet och bildreportaget om den fantastiske kulspetspennekonstnären Enam Bosokah av den nya redaktören Lotta Reberg.

... är läst 209 gånger!

(Visited 7 times, 1 visits today)

  5 kommentarer for “FiB-styrelsen skingrar dimman efter VU:s olyckliga uttalande

 1. Björn Nilsson skriver:

  Jag läste tidningen igår. Styrelsens uttalande verkar någorlunda vettigt, men tidningen innehöll någon sorts satir om Suk-historien som inte var så lyckad. Kanske nästa ämne för satir blir när FIB/k åker ut från bokmässan för att man inte delar “värdegrunden”? Lika roligt då?

 2. Dennis Zackrisson skriver:

  Satir är en erkänt svår genre. Carl Krantz har varit en frisk fläkt som sopat ut den gubbiga besserwisser-stil, som karaktäriserat hans med tiden tämligen misslyckade företrädare på posten som tidningen FiB/Ks satiriker. Nu gör han ett rasande angrepp på oss själva och det visar ett stort självförtroende och mycket god redaktionell bedömningsförmåga att det publiceras. Minns debaclen när P O Ultvedt i illustrationen till en skriftställning av Jan Myrdal med sitt ritstift polemiserade mot denna och Hans Lindströms refus när han utmanade FiB/(P)K-linjen och senare även fått lämna sitt medarbetarskap i tidningen.

  Det är skönt att se hur det än en gång blivit högt i taket på FiB/K. Och i den här frågan pågår ju den av Carl efterlysta diskussionen redan för fullt.

 3. Ingvar Erlandsson skriver:

  Vad är det för fel på attityd i sammanhanget? Tidskriften dryper väl inte av det precis?

 4. Bertil Carlman skriver:

  Nu har jag bara några sidor kvar av Hans Isakssons utmärkta bok 24 lögner i sekunden. Den boken är fylld med kunskaper av alla möjliga slag, mycket stor förmåga att handskas med det svenska språket och humor. Men framför allt, ett suveränt underklassperspektiv. Med samma nöje har jag alltid läst HI:s satirer i Fibban.

  Därför blev jag förvånad över Dennis Zackrisson:s ord om HI: ”Carl Krantz har varit en frisk fläkt som sopat ut den gubbiga besserwisser-stil, som karaktäriserat hans med tiden tämligen misslyckade företrädare på posten som tidningen FiB/K:s satiriker.” Varför nämns inte den ”misslyckade företrädaren” vid namn? Beteckningen ”gubbiga besserwisser-stil” påminner mycket om ord som en del mindre seriösa kvinnosakskämpar slänger ur sig. Sådana lömska attacker tycker jag inte passar på denna blogg. Förklara för mig, Dennis, vari besserwisser-stilen och gubbigheten ligger/låg. Själv är jag också gubbe, 76 år, och jag tror att Hans I är 77 år.

 5. Dennis Zackrisson skriver:

  Vi kan säkert ha olika bedömningar av Hans Isakssons bemödanden som återkommande satiriker i FiB/K, Bertil. Själv skrattade jag gott åt en del mer lyckade försök, men med tiden gick det allt längre mellan gångerna och det blev inte bättre trots att redaktionen ändrade formen. Hans efterträdare, den gode “backstugesittaren”, gjorde en del rent vedervärdiga personporträtt och det var skönt att vi kunde få någon som tog över. Men, som jag inledningsvis poängterade, det är inte en helt lätt genre. Även jag räknar mig som “gubbe” trots att jag inte riktigt nått din och “Isak”s aktningsvärda ålder. Hans mest lyckade satir som navelskådande psykvårdspraktiker riktades mot Amelia Adamo i hennes egen Aftonbladet-bilaga för ett antal år sedan. Och si där: nu har även Amelia seglat upp hos oss plus-pensionärer med ett rent strålande budskap. Läs intervjun i Expressen förra söndagen! Så kanske debatten här kan få återknyta till sitt huvudämne!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.