FIFA måste stoppa Israel!

Palestinska flickor ger rött kort till israeliska soldater vid en demonstration nära Ramallah till stöd för att utesluta Israel ur FIFA.

Sedan FN:s säkerhetsråd enhälligt förklarat Israels bosättningar på ockuperat palestinskt område för olagliga, har frågan om bosättarnas fotbollslag kommit på dagordningen hos det Internationella Fotbollsförbundet (FIFA). Bosättarnas lag deltar i den israeliska fotbollsligan vilket sätter palestinska spelare i ligan i en bekymmersam situation. ”Jag har sagt i Knesset (parlamentet) att israeliska lag som spelar hos bosättarklubbarna som en del i ligan är ett brott mot internationell lag” förklarar parlamentsledamoten Issawi Frej. Men ”om vi väljer att inte spela i bosättningarna kommer vi att straffas hårt av det israeliska fotbollsförbundet (IFA)”.

Gunnar Olofsson, ordförande i Borås Palestinagrupp

När Ryssland tog över Krim 2014 var FIFA snabbt ut med ett förbud för lag därifrån att spela i den ryska ligan. I fallet Israel har brådskan inte varit lika stor. Beslut i frågan har upprepade gånger förhalats av FIFA:s observationskommitté, och nu senast skjutits upp vidare till 10 februari. ”Ytterligare fördröjning av begäran att IFA slutar stödja matcher i bosättningarna kommer att placera FIFA långt utanför internationellt samförstånd och i motsättning till ansvaret enligt FN:s riktlinjer angående affärer och mänskliga rättigheter” varnar människorättsorganisationen Human Rights Watch i ett brev till FIFA:s president Gianni Infantino den 5 januari.

Det svenska fotbollsförbundet skall enligt sina stadgar vara ”aktivt och pådrivande” inom FIFA. Vad gäller Israel har man dock varit påtagligt undfallande och tyst och inte protesterat när Israel till exempel arresterat och torterat palestinska fotbollsspelare och bombat sönder palestinska fotbollsarenor. Vågar vi hoppas på att man nu äntligen tar bladet från munnen och talar ut om den israeliska fotbollens stöd för ockupationspolitiken? Och att man kräver av FIFA att Israel stängs av från internationell fotboll tills förtrycket av palestinierna upphör?

 

  2 kommentarer for “FIFA måste stoppa Israel!

 1. Håkan Sandin skriver:

  Israelerna gav araberna lillfingret genom att lämna bosättningarna i Gaza. Svaret blev raketer eftersom man ville ha hela handen.
  Tvåstatslösningen är ett västerländskt påfund som aldrig kommer att accepteras av muslimerna. I så fall hade det varit fred för länge sedan. De lever i etniskt “befriade” områden, sunni, shia, kurder o s v, och erkänner inte “kolonisatörernas” nationsgränser.

  Israel är en stat med parlament, rättsväsende och militär; vilket är en verklighet som också araberna, oavsett påstådda oförrätter i det förflutna, har att acceptera. Särskilt som Israel påstås vara en kärnvapenmakt varför en militär lösning på konflikten är otänkbar då det skulle försätta hela regionen i brand. Den enda rimliga lösningen på vansinnet i Mellanöstern är således att den muslimska världen erkänner staten Israels rätt till existens.

  Därtill undrar jag varför vänstern engagerar sig så mycket i konflikterna hos andra folk och världsdelar? Men det är väl ett arv från Olof Palme då problemen på hemmaplan var betydligt mindre än vad de är idag.

 2. Sven-Eric Holmström skriver:

  Ska Israel erkännas som en JUDISK stat?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.