Fimbulalliansen

Det finns ingen större anledning att kommentera allt som händer i den svenska politiken. Det mesta är sig trots allt likt från före valet. Inte kommer landet att få en i grunden ny politik. Det finns lika stor anledning att oroa sig nu som det fanns förra året vid samma tid.

Politiken är sig alltså i stort sett lik. Man fortsätter att hålla igen på löner och hålla fattiga kort, inflationen ska vara fortsatt låg, skatterna ska inte ökas, alla annonserade reformer kommer att fullföljas (utom möjligen gymnasiereformen), EU ska fortfarande vara vårt stöd i världspolitiken, Sverige ska ha ett fortsatt avspänt förhållande till USA och Nato och delta allt mer i USA-imperialismens krigsäventyr och så vidare. Det mest iögonenfallande förändringen är namnet på de styrande partierna och namnen på ministrarna. I medierna spelas showen som ska få oss att tro att något verkligt avgörande har hänt. Men det har det inte. Den politik som nu förs av alliansen inleddes av Socialdemokraterna i mitten av 90-talet (eller ännu tidigare).

Men något som möjligen kan komma in i en positiv utvecklingsspiral är själva demokratiförfallet. Kanske kommer breda folklager känna var orättvisornas verkliga gränser går? Kanske såpakulturen kan bli synlig som den riggade kuliss den alltid varit? Kanske kan arbetarrörelsen och andra folkrörelser vitaliserats med en Socialdemokrati i opposition? Kanske kommer överhetens arrogans att bli tydligare?

Vädersituationen är klart mer oroande nu än före valet. Något är på gång med vårt klimat, det är uppenbart. Idag läste jag i Expressen att forskare konstaterat att Golfströmmen stått still i tio dagar i november 2004. Nu har kvällspressen börjat sälja lösnummer på det här också genom att rota fram en två år gammal nyhet. Man spelar på folks oro för klimatförändringen. Jag har också haft svårt att njuta av den långa brittsommaren. Ens inneboende biologiska säsongsklocka säger att nu ska det vara kallt, blåsigt och regnigt. Äntligen ser vi lite av detta. Men kvar är känslan att något ändå är ur led. Nu blir det väl Fimbulvinter och Gudrunstormar istället.

Men vädret är också politik. USA bränner upp oljan och startar krig för rätten att få fortsätta med det. Och vi ska fortsätta vårt avspända förhållande till USA och Nato. Godnatt!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.