Centerpartiets leder og premerministerudpegede, Juha Sipila, tjekker sit ur efter en pressekonference med lederen af Sande Finnere, Timo Soini, og det nationale koalitionspartis leder, Alexander Stubb (tv). Foto: MAURI RATILAINEN FINLAND OUT © Scanpix
Centerpartiets ledare og premerministerkandidat, Juha Sipila, kollat klockan efter en presskonferens med ledaren förf Sannfinnerna, Timo Soini, och det natinella koalitionspartiets leder, Alexander Stubb (tv).
Foto: MAURI RATILAINEN FINLAND OUT

Den nya finländska regeringen har nu svurits in i en högtidlig, i en typisk finländsk högtidlig, ceremoni i presidentpalatset. SVT:s Uutiset  [Nyheter] hade givetvis en bra täckning av det.

Jag begär inte att ni ska titta på hela nyhetssändningen, men var bussiga och offra 2 minuter och 38 sekunder av er dyrbara tid för att se just detta inslag i början av sändningen (sedan kan ni stänga av). Allt som sägs är textat på svenska, klart och tydligt.

Det som slog mig var den radikala tonen i både president Niinistös inledande tal och sedan statsministern Sipiläs svarstal. Det motiverade mig att gå in på först presidentens hemsida, sedan regeringens. Jo, det stämde.

Presidenten sade bland annat:

Er huvudsakliga uppgift är att ändra Finlands kurs. Alltför länge har vi inbillat oss att det goda vi uppnått kommer att fortsätta automatiskt. Vi vet alla att när man reparerar gammalt köper man sig även i bästa fall endast tid. Därför behöver vi djärva nya handlingar för att hjälpa Finland att övervinna sina svårigheter.

På detta svarade Sipilä enligt valtioneuvosto.fi:

Vi måste också erkänna det faktum att de besparingar i den offentliga ekonomin som vi nu beslutat om kommer att drabba många befolkningsgrupper, även om vi försökte fatta så rättvisa beslut som möjligt. Det är också ett faktum att nedskärningarna inte drabbar medborgare med en trygg arbetsplats lika hårt. Jag vädjar till oss medborgare som har det bra ställt att vi ska delta med budskap om måttfullhet och genom att arbeta lite hårdare för vår välfärd.

Vad som inte kom fram i Uutiset var att Sipilä två gånger refererade till gamle presidenten Juha Kalevi Paasikivi, eller Johan Gustaf Hellsten som han hette i sin ungdom. Sipilä:

Regeringsförhandlingarnas anda kan sammanfattas i de ord som står ingraverade vid J.K. Paasikivis staty vid Mannerheimvägen:’Att erkänna fakta är början till all visdom.’

Vi tog fakta i Finlands ekonomi som utgångspunkt för regeringsprogrammet, i stället för att prioritera våra egna önskemål. Alla partier har tidigare gjort sig skyldiga till att bygga upp regeringsprogrammet på önskemål snarare än på fakta … Vi erkänner fakta också i utrikes- och säkerhetspolitiken, som er [d v s president Niinistös] vördade företrädare J. K. Paasikivis ord gällde.

Det är frestande att utläsa det ena eller det andra i Niinistös och Sipiläs ord. Jag vill bara påminna om vad en av min bekanta, tidigare citerad bland kommentarerna till den föregående artikeln utbrast: ”Ytterst intressanta tider…”

Så det gäller att hålla uppmärksamheten uppe. Ett sätt är att följa SVT:s Uutiset varje vardag kl. 17.45.
Föregående artikelDe rör sig som ett sillstim
Nästa artikelNeutralitet och solidaritet

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.