Finsk ärkebiskop tacklade Putin

putins-axel

Finlands ärkebiskop John Edvin Vikström t v och St Petersburgs stadsdirektör Vladimir Putin (främre raden tvåa från h.) möttes i närkamp 1994
Foto: Bo Strandén (Hbl)

Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen, heter det på tyska (När någon gör en resa har man något att berätta). Denna historia hörde min reskamrat och jag i Helsingfors. Finnarna är bra på att berätta historier så vi kan inte garantera att den är helt sann. Den handlar om Vladimir Putin och hans omtalade styva högerarm.

Denna arm har sysselsatt forskare runt om i världen. En grupp neurologer från Portugal, Nederländerna och Italien sägs ha studerat videoupptagningar av Putins gångstil och har presenterat flera olika förklaringar till den armstyvheten.

Spekulationer har också gjorts att Putin kan lida av en begynnande Parkinson, men han uppvisar inga andra symtom såsom darrande händer eller koordinationsproblem. Tvärtom är skicklig i judo och darrar inte på hand när han skjuter tigrar. Ännu en hypotes är att han skulle ha drabbats av ett slaganfall eller att han vid födseln skadats av en tångförlossning.

Den i media mest populära hypotesen är dock att den styva armen har att göra med Putins KGB-förflutna. Hans gångstil påminner mycket om revolverhjältarnas i västernfilmerna. De låter ofta höger hand vila nära höften med revolverhölstret, medan vänster hand gör en normal pendelrörelse. En manual som är avsedd för KGB-agenter lär föreskriva att högra handen hela tiden bör ligga nära pistolhölstret så att agenten så fort som möjligt kan dra sitt vapen.

Men i Finland vet man bättre: Putin fick sin stela arm när han tacklades av John Edvin Vikström, vid tillfället ärkepbiskop i Åbo!

Vikström hade vid 55 års ålder, återupptagit fotbollsintresset och spelade med ett seniorlag i Åbo. Laget deltog i bolagsserien och gavs det självklara namnet Piispan Pojat (Biskopspojkarna). 1994 mötte Pispan Pojat i en fotbollsmatch i Åbo ett fotbollslag från S:t Petersburg, lett av dess dåvarande biträdande stadsdirektör, Vladimir Putin. Piispan Pojat vann över ryssarna med 2-1.

Vikström gjorde ett av målen i matchen genom att nicka in “med hjälp från ovan”. Han kom därvid att tackla Putin så hårt att dennes nyckelben gick av.

Sju år efter tacklingen möttes de två på Gullranda (Finlands Harpsund) under ett statsbesök sedan Putin valts till president. Vikström hade frågat honom hur det var med axeln. “Känn efter här, sade Putin och förde Vikströms hand till sin axel, den är fortfarande i dåligt skick.”

... är läst 250 gånger!

(Visited 4 times, 1 visits today)

  3 kommentarer for “Finsk ärkebiskop tacklade Putin

  1. Jan Wiklund skriver:

    Jag kan garantera att denna historia åtminstone är möjlig. Jag bröt också nyckelbenet (i en trafikolycka) för femton år sen och jag har fortfarande inte lärt mig att röra högerarmen på normalt vis. Det gjorde så in i helsike ont när jag försökte röra den då, när nyckelbenet var av, att jag vande mig av med det.

  2. Tord Björk skriver:

    Inte undra på att finnarna kan tackla ryssarna på rätt sätt, på och utanför plan. I krig och fred.

  3. Leif Stålhammer skriver:

    Stalin hade problem med vänster arm. Kennedy verkade också lite stel. Hitler hade ofta höger arm stående uppåt. Förmodligen det enda som stod på honom.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.