flyktingbat-jinge
Vonoben-perspektiv …

Medelhavet har nu blivit vallgraven mellan de rika, välbeväpnade och de fattiga, bortjagade. Fattigdom och anarkistiska krig sliter upp hundratusentals människor med rötterna och jagar ut dem på livsfarliga vandringar mot det okända. Hoppet om att inom vallgraven eller innanför muren – där de rika och välmående finns – finna sig en plats och en försörjning utan risk att svälta ihjäl, skjutas eller våldtas av rövarband, träffas av drönarbomber eller andra sofistikerade vapen (som de rika tillhandahåller åt rövarbanden).

De strömmar nu till från flera platser i Afrika och från Syrien i sådana massor att vi i mannaminne inte sett något liknande. De samlas för närvarande i det kollapsade Libyen, där ingen lag och ordningsmakt existerar (tack vare vem?). Där kan människohandlarna härja fritt, skapa nätverk och skeppa över människor som boskap till närmaste plats på andra sidan vallgraven – där man fortfarande hävdar att lag och ordning ska råda.

Men är det här en fråga om skrupellösa människohandlare? Nej, de verkliga ”brottslingarna” sitter skyddade innanför muren (norr om vallgraven). De är ansiktslösa, rör sig i det fördolda och har inga direkta kontakter med den smutsiga hanteringen. De har heller inte något lagligt ansvar för att människor dränks som kattungar i det stora hotfulla Medelhavet. De lever ett tryggt och bekvämt liv och är knappast ens medvetna om att ett ansvar egentligen vilar tungt. Ytterst få av oss innanför muren vågar ens påpeka att det kanske finns ett ansvar att utkräva av några bland oss. Situationen är alltså helt fasansfull.

Kan jag då peka ut de ansvariga? Jag ska försöka precisera det jag menar. EUs länder (inklusive Sverige) styrs av USA och bidrar alltså till USAs besinningslösa ”krig mot terrorn”. Det har medfört att våra egna regeringar (och i stort sett hela det politiska etablissemanget) underblåst krigen som pågått sedan 90-talet. Först på Balkan, sedan i västra Asien och i Afrika mot olika oönskade regimer i den muslimska världen. Här finns grundorsaken till att människor dränks som överflödiga kattungar i det stora hotfulla havet.

EUs system med en yttre gräns och fri inre rörlighet förvärrar problemen ytterligare genom den marknad för lycksökare och gangsters som blivit följden.

Det faktum att människor i tusental nu drunknar i Medelhavet framställs i allmänhet som en slags naturkatastrof som drivs fram av ett komplicerat myller av konflikter och kulturella obegripligheter. De ansvariga är lika fjärmade från detta vardagliga drama som Ludvig XIV var från de byxlösas.

Hur kommer man att bedöma det som nu händer om 50 år? Jämförelsen mellan fascismens/nazismens förakt för svaghet, praktiska rasism, bristande respekt för människoliv och de bakomliggande ekonomiska och politiska krafterna idag blir oundviklig. Oönskade människomassor är i båda fallen offer för en omänsklig politik.

I någon mening låter vi alla det här ske. I en demokrati har vi ju alla ett medborgaransvar. De flesta av oss kan inget konkret göra, utan vi tvingas bara bevittna ruskigheterna och söka våra egna förklaringar ur den spretiga informationsstormen.

Men en sak kan vi trots allt göra. Vi kan protestera mot allt som idag på olika vis driver fram och förvärrar situationen. Eftersom vi vet att det som nu sker i Medelhavet inte är någon naturkatastrof, utan resultatet av ekonomiska och politiska beslut på hög nivå ligger det närmast till hands att agera politiskt.

Man bör kräva stopp för västvärldens besinninslösa krig mot terrorismen. Sverige ska förstås ta hem kvarvarande militär från Afghanistan och definitivt inte skicka några till den kurdiska delen av Irak. En utredning bör göras av de senaste årens svenska krigsäventyr, vad har de inneburit? Och, Sverige bör absolut inte gå med i Nato! Istället bör vi återställa ett omfattande humanitärt bistånd till de länder som drabbats av de besinningslösa krigen mot terrorismen.

Alltså flyktingkatastrofen i Medelhavet måste lösas med åtgärder för fred, inte med mera bomber och granater.

Tillägg 28 april 07:41:

Föregående artikelFolkrörelsen som väckte en hel generation
Nästa artikelAnförande – Nej till Nato-medlemskap!
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

4 KOMMENTARER

 1. Knut Lindelöf! Vilken kanonbra artikel ”Flyktingvågen är ingen Naturkatastrof” – rena rama sanningen presenterat på ett enkelt och lättbegripligt sätt!

  Frågan är hur man kan få ut alla kloka förklaringar om världsläget?

  Jag försöker skriva till Tidningar Radio och TV men det stannar i skräppost. Allt som man förstår har vänstersympatier raderas direkt!

  Nu har jag skrivit av denna artikeln i stora drag. Får se om det är någon
  som reagerar, men det är hopplöst. Sveriges Radio och TV tar inte sitt samhällsansvar. Fortfarande verkar alla gå med påsar över huvudet! Var finns kanalen med Reportrar utan gränser med Martin Schibbye? Kanalen skulle ju finansieras av Folket som skulle sätta in en summa varje månad? Vad har hänt?

 2. Jag är inte så säker på att EUs länder (inklusive Sverige) i detta avseende ”styrs av USA” och ovilligt bidrar till USAs besinningslösa ”krig mot terrorn”. Jag tror den europeiska bourgeoisien hade agerat på samma sätt på egen hand, d v s för att få påspädning till den underklass de måste ha för att kunna göra profiter.

  Men antag nu att de stackars människor som flyr över Medelhavet eller sitter och tigger utanför våra butiker återvände till sina hemländer, störtar sin korrupta överklass och byggde upp något slags Per-Albinskt ”folkhem”. Vad skulle vi få höra om det? Ingenting.

  Istället skulle medierna intervjua enskilda sympatiska medlemmar ur denna fallna klass som helt sanningsenligt berättar om de övergrepp som den nya regimen utsatt dem för. Dag efter dag får vi höra om deras lidanden – kan ingen göra något? undrar vi.

  Presidenten eller statsministern i detta ”folkhem” kommer vi ständigt att se på bild ur någon osympatisk vinkel. Först när han störtats kan folket få verklig demokrati, frihet o s v.

 3. Den nyliberala matematikern

  Magister modfälld
  var askblek i ansiktet en morgon
  Han hade varit på begravning
  av sin egen själ
  eftersom den var onödig
  och fylld av
  känslobestyr
  som inte gick att kalkylera

  Bomber däremot
  mot tredje världen gick att styra
  med 100 procent precision
  och effekterna gick också
  att beräkna

  Det var därför han beslöt sig
  för att byta jobb
  Hans inre var ju ändå ödelagt

  Med den själsliga
  förmögenheten
  ville han bli rik i ett framtida
  Pentagon

  Men visst fanns minnet kvar
  av själen ibland
  Fast varför erinra sig
  en äldre chauvinist
  som brunnit ut i en askhög?

  Det enda han fruktade
  var de feministiska
  vårvindarna som blåste
  över landet
  efter att de begravt honom i en
  urna

  Då kunde de möjligen
  få honom förvandlad
  till en fågel Fenix
  med granna färger
  och en lila bak

  Det fick under inga omständigheter
  ske
  för det skulle göra bankkontot
  lika tomt som själen

  Den största faran dessutom:
  Han skulle tvingas att
  kommunicera,
  kanske till och med
  para sig…

 4. Väl talat.

  I de krig som man bidragit till i Libyen och Syrien bland annat, så har man dragit igång terrorkrig emot regimer utan att ha något som helst realistiskt att ersätta regimerna med. Det kan man enkelt räkna ut vad det leder till, om inte de som styr och ställer i sånt här är helt från vettet galna, så är alltså syftet att skapa anarki och sönderfall. Vad är i så fall syftet att framkalla anarki och inbördeskrig på diverse platser i världen? Vad är det som är värt de lätt förutsägbara flyktingströmmarna? För vem är det värt detta, Cui bono?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.